Millaisen keittimen valitsisin retkelle? Vaihtoehtoja on paljon, joten on syytä hiukan pohtia, mitä milloinkin meinaa kokata. Kaapista löytyy kaasukeitin, risukeitin, monipolttoainekeitin, perinteinen Trangia ja sopiihan retkieväät kokata nuotiolla avotulen ääressä.
Kaasukeitin
Kaasukeitin on helppo, tehokas ja suhteellisen kompakti vaihtoehto. Kaasukeittimen tehoa on näppärä säätää aina tilanteen mukaan. Kaasulla on helppo paistaa, hauduttaa tai keittää. Kaasukeittimiä on olemassa leveällä tai kapealla liekillä, joten näistä voi valita vielä paremmin itselleen sopivan. Leveä liekki sopii paremmin isolle kattilalle sekä paistamiseen ja kapea liekki puolestaan toimii paremmin pienelle kattilalle tai mukille. Nykyiset kaasut mahdollistavat kaasukeittimen käytön jopa yli 20 asteen pakkasessa, joten kaasukeitin on todella monipuolinen.
Plussat ja miinukset
+ helppo käyttää ja säätää tehoa
+ yleensä kompakti ja kevyt
+ löytyy omaan retkikuntaan sopivia kokoja
– kaasun kulutuksen arvioiminen (ei voi käyttää muita polttoaineita)
– hajoavia osia tai kuluvia osia
– hankala erittäin kovilla pakkasilla
Risukeitin
Risukeittimen paras ominaisuus on sen ekologisuus sekä riippumattomuus mukana kuljetettavasta polttoaineesta. Risukeittimen polttoaineena käytetään maastosta löytyviä risuja, käpyjä sekä muuta palavaa materiaalia. Risukeitin on myös varsin tehokas veden keittämiseen mutta puolestaan melko epäkäytännöllinen pitkään keittämiseen. Toki keitto-ominaisuuksiin vaikuttaa se, kuinka hyvin risuja voi lisätä kesken keittämisen. Risukeitin on parhaimmillaan nopeaan veden keittämiseen.
Plussat ja miinukset
+ ei polttoainetta kannettavaksi
+ tehokas ja nopea veden keittämiseen
+ lämmittää ja luo tunnelmaa
– nokeaa pannut ja kattilat
– ei aina sovellu metsäpalovaaran aikaan (tutustu säädöksiin)
– mallista riippuen hankala hauduttaa
Monipolttoainekeitin
Monipolttoainekeitin soveltuu käytettäväksi bensiinin, kerosiinin ja dieselin kanssa. Useimmat monipolttoainekeittimet toimivat myös kaasulla. Monipolttoainekeitin on todella tehokas, joten sillä onnistuu niin hauduttaminen kuin paistaminen. Bensiinistä jalostetut polttoaineet palavat matalissa lämpötiloissa, joten monipolttoainekeitin soveltuu hyvin vaativaan talvi- sekä retkikuntakäyttöön.
Plussat ja miinukset
+ toimii vaativammissakin olosuhteissa
+ voi käyttää useita polttoaineita
+ tehokas
– vaatii totuttelua käyttöön
– äänekäs mallista riippuen
– yleensä kalliita
Trangia (spriikeitin)
Trangian tehon säätäminen vaatii pientä harjoittelua, jotta se onnistuisi hyvin. Perinteisellä Trangialla keittelee ruokaa sutjakkaasti neljälle hengelle. Trangiaa voi toki käyttää myös yhteensopivan kaasupolttimen kanssa, jolloin Trangiasta tulee kaasukeitin.
Plussat ja miinukset
+ soveltuu hyvin perheelle ja isommalle porukalle
+ ei hajoavia osia
+ monipuolinen käyttää (paistaminen, keittäminen, hauduttaminen)
– polttoaineen annostelu vaatii totuttelua
– tehon säätäminen hankalaa
– yhdelle liian iso ja painava
Nuotio
Nuotiolla kokkaaminen on toisaalta helppoa ja toisaalta haastavaa. Perinteiset herkut kuten makkara, täytetyt herkkusienet tai muurinpohjaletut onnistuvat helposti. Nuotiolla voi käytännössä valmistaa lähes mitä vain kunhan oppii tuntemaan lämpötilat sekä erilaisten raaka-aineiden kypsymisajat. Nuotiolla kokkaamiseen soveltuvia apuvälineitä ovat mm. halsteri, peltipannu ja grillipannu.
Plussat ja miinukset
+ ei mukana kannettavia osia (kattila ja pannu tarvitaan)
+ tunnelmallinen ja lämmittävä
+ muita retkeilijöitä
– puuhuolto unohtunut tai kirves hukassa
– savuaa ja nokeaa
– muita retkeilijöitä
Koko päivän kun temmeltää niin ruoka maistuu!
Tällä kertaa suuntasin retkelle perheeni kanssa ja kohteesta löytyi hyvä nuotiopaikka, joten mukaan tarttui pari hyvää paistinpannua, ruokatarvikkeet sekä paistinlasta. Suunnitelma oli valmistaa yhtä lempinuotioruuistamme, joka on poropyttipannu. Tuhdista ruuasta saa paljon energiaa retkelle.
Poronliha kulkee hyvin mukana säilykkeenä, raa`at perunat ja sipuli säilyvät hyvin repussa. Mikäli reissu on lyhyt voi perunat siivuttaa ja sekoittaa öljymausteseokseen valmiiksi. Siivutetut perunat voi pakata mukaan tiiviiseen pussiin.
Poropyttipannun valmistaminen onnistuu hyvin myös muilla edellä mainituilla keittimillä. Syksyllä poronlihan voi korvata esim. tuoreilla kanttarelleilla, jolloin pyttipannu maistuu myös kasvissyöjille.
Poropyttipannu (4hö)
400 g säilykeporoa
perunaa nälän mukaan
1 / 2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
suolaa
rosmariinia
mustapippuria
Siivuta raa´at peruna ohuiksi siivuiksi ja sekoita ne mausteiden sekä öljyn kanssa sekaisin. Kuumenna pannu ja aloita perunoiden paistaminen. Kun perunat ovat pehmenneet, niin lisää joukkoon sipulit sekä poronlihasäilyke. Kun poronliha ja peruna ovat saaneet ruskean pinnan, on ruoka valmista. Annostele lautaselle, lisää muutama suolakurkun viipale ja nauti raikkaan veden kanssa.
Jälkiruokana voi nauttia kupin kaakaota ja nauttia luonnosta. Vinkki: Tuunaa vesi lisäämällä mustikoita juomapulloon.
Kirjoittaja pitää Klubi-illan Partioaitan Kuopion myymälässä 24.8. klo 19 alkaen:
24.8. Kuopion myymälässä varusteasiantuntija Mika Mannonen vetää Klubi-illan, jossa aiheena ovat retkikeittimet sekä retkiruoat. Kuinka valita omaan käyttötarkoitukseen sopiva retkikeitin, millaisia vaihtoehtoja on tarjolla, mitä pitää ottaa huomioon? Samalla kun tutustumme retkikeittimiin, maistelemme erilaisia retkiruokia.
Klubi-illan aikana on mahdollisuus tutustua kaasu-, monipolttoaine- ja risukeittimiin sekä illan lopuksi kokeilla keittimiä myymälän ulkopuolella. Käymme myös läpi keittimien huoltoa, polttoaineita sekä lisäksi illan aikana on mahdollisuus esittää kysymyksiä retkikeittimiin liittyen.
Klubi-illassa arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken 100 euron lahjakortti!
Paikka: Partioaitta Kuopio, Matkuksentie 60, 70800 Kuopio (katso Google-kartta)
Aika: 24.8.2016 klo 19-21
Ilmoittaudu tapahtumaan verkkosivuillamme.
Tervetuloa mukaan!