12 vinkkiä miten saat geokätköilystä enemmän
Edellisessä kirjoituksessa esittelimme miten pääset geokätköilyssä alkuun. Nyt on aika pohtia, miten saat kätköilystä enemmän irti. Tässä 12 vinkkiä konkarikätköilijöiltä, miten saat tästä mahtavasta harrastuksesta enemmän irti.
1. Piilota oma geokätkö
Kätköjen etsiminen on vain puolet geokätköilyharrastuksesta. Jokuhan ne geokätköt on piilottanut. Vanha geokätköilijöiden sananlaskuhan kuuluu, että etsi ensin sata kätköä ennen kuin piilotat ensimmäisen oman kätkösi. Ideana tässä on se, että kätköiljä saa vähän tuntumaa kätköilyyn ja GPS:n käyttö alkaa sujua, jolloin uuden kätkön koordinaattien mittaaminenkin sujuu kätevästi. Lisäksi myös näkee hieman erilaisia kätköjä ja toteutuksia ja alkaa hahmottumaan millaisista kätköistä itse pitää.
Omaa ensimmäistä piilotusta miettiessä, onkin hyvä pohtia millaisista geokätköistä itse pitää ja piilottaa sellainen mikä on omasta mielestä hyvä kätkö. Kätkö voi esitellä jonkin hienon paikan tai sitten olla hieno tekninen toteutus. Weellu (toinen tämän jutun kirjoittajista) on omassa blogissaan pohtinut myös kätköilijän kultaista sääntöä (https://www.6123tampere.com/2016/02/29/katkoilijan-kultainen-saanto/) , joka laajentaa aiemmin mainittua sananlaskua lisäämällä loppuun, että ensimmäinen kätkö olisi hyvä piilottaa ennen kuin on löytänyt 300 kätköä. Kätkön piilottaminen antaa nimittäin aivan uutta näkökulmaa geokätköilyyn: jonkun pitää huoltaa niitä kätköjä, joku lukee kaikki kätköön tehtävät kirjaukset, joku on kiinnostunut myös DNF:istä (Did not find it -kirjaus). Tämä vaikuttaa paljon myös kätköjen etsimiseen, sillä kun omistaa ja huoltaa omaa kätköään alkaa arvostaa toisten piilottamia purkkeja huomattavasti enemmän. Lisäksi samalla avautuu aivan uusi maailma, kun alkaa kadulla kävellessä funtsimaan, että millaisen kätkön saisi piilotettua tuohonkin kadunkulmaan. Juuri sinä voit tietää näkemisen arvoisen paikan, jossa ei vielä ole geokätköä.
2. Hanki Premium-jäsenyys
Kun kätköilyyn hurahtaa tosissaan, niin mobiilisovellusten rajoitus, että 3 kätköä päivässä tai vain alle 2 vaikeudeltaan ja maastoltaan olevat purkit näkyvät, alkaa tosissaan pänniä. Onneksi ongelmaa on lääke: premium-jäsenyyden hankkiminen geocaching.comiin. Geocaching.com premium-jäsenyyden suurin etu mobiilisovellusten osalta lienee se, että premium-jäsen saavat ladata 10000 kätköä päivässä, eikä kätköjä ole rajoitettu vain helppoihin kätköihin. Muita etuja ovat vain Premium-jäsenille näkyvät geokätköt, sähköpostihälytykset uusista kätköistä, paremmat statistiikat omista löydöistä, suosikkipisteiden antaminen kätköille ja
paljon muuta. Kannattaa käydä tutustumassa premium-jäsenyyden etuihin täällä ( https://www.geocaching.com/help/index.php?pg=kb.chapter&id=132&pgid=175 ).
Premium-jäsenyys maksaa 30 dollaria vuodessa, joten se on suhteellisen vähän mahtavasta harrastuksesta. Kannattaa huomata myös, että jos on aikeissa hankkia käsi-GPS-laitetta, kuten Garminin Oregon 7×0:aa, niin kätköjen lataaminen laitteeseen edellyttää käytännössä premium-jäsenyyttä. Ilmaisella jäsenyydellä kätköt pitää siirtää yksitellen laitteeseen, mutta premium-jäsenenä voit tehdä ns. pocket queryn, jonka avulla voit hakea kaikki kätköt tietyltä alueelta ja ladata ne kerralla käsi-GPS:n. Premium-jäsenet saavat etuja myös suomalaisessa geocache.fi -sivustolla.
3. Rekisteröidy samalla tunnuksella Geocache.fi -sivuille kuin Geocaching.com -sivuille
Jos Geocaching.com:n pocket query tuntuu hankalalta, niin kotimaisesta Geocache.fi-palvelusta saa helpommin ja nopeammin haettua Suomen geokätköt
GPS-paikantimeesi. Geocache.fi:n etusivulta heti näkee kätevästi myös uusimmat geokätköt. Lisäksi sivustolta voi tilata vaikkapa tekstarin tietyn alueen uusista kätköistä. Tämä on omiaan parantamaan mahdollisuuksiasi FTF-huntissa (First to Find), jossa siis leikkimielisesti kisataan siitä, kuka löytää kätkön ensimmäisenä.
Erinomaisen kätköhaun lisäksi palvelusta löytyy mittavasti statistiikkaa löydöistäsi ja yleistä geokätköilystatistiikka. Sivulta löytyy myös geokätköilijöiden keskustelupalsta sekä tulevat geokätköilymiitit. Sinun tulee olla kuitenkin Premium-jäsen Geocaching.com-sivuilla, jotta saat suurimman osan ominaisuuksista käyttöön. Täältä näet mitä kaikkia ominaisuuksia saat geocaching.comin premium-jäsenenä käyttöösi myös geocache.fi -sivustolla
https://www.geocache.fi/putiikki/index.php?er=&ct=1&sb=3&cnf=1&product=1834
4. Osallistu miittiin
Geokätköilijät järjestävät aktiivisesti miittejä, joissa harrastajat kokoontuvat tapaamaan muita geokätköilijöitä. Vaikka Suomessa yleisesti puhutaan miiteistä on kätkötyyppi kuitenkin nimeltään event cache. Event-kätköjä on kolmea “kokoa”: event (vähintään yksi osallistuja), MEGA-event (vähintään 500 osallistujaa) ja GIGA-event (vähintään 5000 osallistujaa). Lisäksi on CITO-tapahtuma, jossa ideana on siivota joku siivousta vailla oleva alue ja mahdollisesti piilottaa alueelle uusi kätkö.
Erilaisiin geokätköilytapahtumiin kannattaa rohkeasti lähteä mukaan, sillä se on hyvä tapa tavata muita kätköilijöitä ja vaihtaa heidän kanssaan ajatuksia. Kokeneemmat kyllä varmasti mielellään auttavat aloittelijaa alkuun. Kätköilyseuraa kaipaavalle sitä on varmasti myös tarjolla miiteissä. Geokätköilytapahtumaan kannattaa varautua laittamalla nimilappu, maalarinteippi tai seurantakoodillinen nimilätkä ( https://www.kivenalla.fi/epages/kivenalla.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2016102603/Categories/Category1/Name_tagit ) rintaan ja kirjoittaa siihen oma kätköilynimimerkki. Miitissä kaikki tunnetaan kätköilynimimerkillä, eikä oikealla nimellä.
Kätköilymiiteissä yleensä keskustellaan geokätköilystä, vaihdetaan kokemuksia, kysellään vinkkejä mysteerien ratkontaan, jne. Joskus miittissä voi olla jotain kohdennetumpaa ohjelmaa, kuten köysikiipeilyyn tutustumista tai kyseessä voi olla Flash Mob, jossa halutaan herättää ihmetystä jästeissä. Tapahtuman kätkökuvauksessa yleensä lukee millaisesta tapahtumasta on kyse. Alkuun miittissä voi tuntua, että porukka vain juttelee vanhojen tuttujen kanssa, mutta kannattaa rohkeasti ja oma aloitteisesti lyöttäytyä johonkin juttu porukkaan mukaan ja esittäytyä. Yhteistä jutun aihetta varmasti löytyy tuossa tuokiossa.
5. Liity kätköily-yhteisöön somessa
Askarruttaako jokin asia kätköilyssä tai kaipaatko henkistä tukea ensimmäisen kätkön tekemiseen? Ei hätää, geokätköily-yhteisö auttaa varmasti. Vaikka purkkeja pääsääntöisesti etsitään yksin tai pienellä kätköilyporukalla, niin geokätköilyssä on vahva yhteisöllinen ja sosiaalinen puoli. Geokätköily-yhteisön koti on geokätköilysivustot, kuten aiemmin mainittu geocache.fi, mutta toki yhteisö on mukana myös sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa. Facebookin kätköilyyn liittyvät ryhmät ovatkin nykyisellään selkeästi aktiivisin paikka, jossa keskustelua käydään. Facebook:ssa on useita geokätköilyaiheisia ryhmiä, mutta suurin
niistä on Suomen geokätköilijät, jossa on jo yli 6400 jäsentä. Ryhmässä keskustellaan aktiivisesti geokätköilystä laaja-alaisesti. Ryhmästä saat myös nopeasti apua, jos sinulla on jotain kysyttävää geokätköilyyn liittyen. Lisäksi geokätköilyseuraa ryhmästä löytää nopeasti ja helposti. Kannattaa siis liittyä ryhmään tästä:
https://www.facebook.com/groups/geokatkoilijat/. Lisäksi kannattaa liittyä paikalliseen kätköilyryhmään esim. Pirkanmaan geokätköilijät. Lisäksi tietenkin kannattaa laittaa Weellun geokätköilyblogi ( http://www.6123tampere.com ) seurantaan, sillä sieltä löytyy uusimmat geokätköilyyn liittyvät uutiset sekä tuotearviot.
P.s. Ryhmään pääsemisestä ei tarvitse kiittää 😉
6. Opettele ratkomaan mysteereitä
Etsittyäsi useita traditional-kätköjä on aika tutustua mysteerikätköihin, jotka tuovat aivan uuden ulottuvuuden geokätköilyyn mukaan. Mysteerikätköissä idean on se, että sinun tulee ensin ratkoa pulmatehtävä saadaksesi koordinaatit kätkölle. Näitä pulmatehtäviä eli mysteereitä on ihan laidasta laitaan – melkeinpä yhtä paljon kuin on kätköntekijöitäkin. Jossakin mysteerissä koordinaatit voi saada ihan vain ratkomalla sudokun, kun taas toisessa tulee sinun murtautua geokätköä varten tehdylle webbisivustolle käyttäen hyväksi puutteita sivuston tietoturvassa. Nörttijutuista vähemmän kiinnostuneet voivat ratkoa mysteerin, jossa tulee kutoa huivi, johon koordinaatit ilmestyy. Mysteerikätköissäkin vain mielikuvitus on rajana millainen pulma tulee ratkoa. Kannattaa aloittaa helpoista mysteeristä, joissa vaikeusluokitus on 2,5 tähteä tai vähemmän. Toki vaikeammistakin voi aloittaa, mutta saattaa olla, että turhautuminen iskee ennen kuin ratkaisu löytyy.
Mysteerinratkonnassa alkuun pääsy voi tuntua hankalalta, mutta mitä enemmän mysteereitä ratkoo, sitä helpommiksi ja koukuttavimmiksi ne muuttuvat. Weellu on blogissaan koonnut vinkkejä mysteerikätköjen ratkaisemiseen https://www.6123tampere.com/2014/11/19/10-vinkkia-mysteerin-ratkontaan/ . Lisäksi samaiselta sivustolta löytyy vinkki myös miten voit ratkoa stereogrammi mysteereitä ( https://www.6123tampere.com/2017/05/06/mysteerikurssi-stereogrammi-mysteerit/ ).
Jos mysteerien ratkominen tuntuu pään puuhun hakkaamiselta, niin kannattaa seurata Kivenallan Facebook-sivua (https://www.facebook.com/kivenalla/) sekä Geocache.fi-sivuja sillä molemmissa mainostetaan silloin tällöin järjestettäviä mysteerinratkonnan alkeet -kursseja, jotka ovat olleet hyvin suosittuja.
7. Haasta itsesi hankalimmilla kätköillä
Jos PET-putkilo kuusen oksalle ripustettuna alkaa tympiä, niin miltä tuntuisi löytää PET-putkilo kuusen oksalta 10 metrin korkeudessa? Jos kaipaat haastetta kätköilyysi, niin voit etsiä korkean maastoluokituksen omaavia kätköjä. Nämä saattavat vaatia kiipeilyköysiä, sukellusvarusteita, kahluuhousuja tai vaikkapa 10 metristä onkivapaa. Hankalammilla kätköillä pääset haastamaan itsesi ja adrenaliiniryöppy on taattu killuessasi korkealla paikalla kirjaamassa nimeä logivihkoon.
Varoitus: moni jää näihin kätköihin koukkuun ja monesti näiden kätköjen etsiminen vaatii kalliita varustehankintoja. Mutta eikös kaikki harrastukset tule kalliiksi?
8. Aseta itsellesi tavoite
Jossakin vaiheessa voi tuntua siltä, että haluaisi asettaa jonkinlaisen tavoitteen itselleen. Jos et keksi tavoitetta itsellesi, niin muut geokätköilijät ovat tehneet niitä sinulle valmiiksi laidasta laitaan. Niin sanottuja haastekätköjä on Suomessakin yli 200 ja haasteet voivat olla yksinkertaisesta “Etsi 1000 geokätköä”, “Etsi geokätkö neljältä eri mantereelta” tai vaikkapa etsi kymmenen eri kätkötyyppiä niin, että jokainen kätkötyyppi on eri maasta. Pahimmin koukuttavia haasteita ovat esimerkiksi ns. putkihaasteet, joissa ideana on etsiä vähintään yksi kätkö vaikkapa 500 päivänä peräkkäin. Tällainen haaste antaa hyvän syyn lähteä reippailemaan ulkoilmaan joka päivä geokätköjen perässä. Satoi tai paistoi, niin kätkölle on mentävä tai putki katkeaa ja haaste pitää aloittaa alusta. Myös jouluaattona kinkunsyönnin lomaan kätkön etsimisen aikatauluttaminen on ihan oma taiteenlajinsa, josta voi kysellä vinkkejä vaikkapa lähimmässä kätköilymiitissä.
Geocache.fi-sivuilta löytyy kaikki Suomen haastekätköt osoitteesta https://www.geocache.fi/caches/haaste.php . Voit myös hakea Geocaching.com:n hausta
haastekätköjä käyttämällä hakusanaa Challenge.
9. Ota kaveri mukaan kätköilemään
Jaettu ilo on paras ilo. Niinpä kannattaa yrittää tartuttaa geokätköilyinnostus myös omiin jästikavereihin ja lähteä heidän kanssa geokätköilemään. Ehkä hekin saavat kipinän lajiin ja pääset jakamaan geokätköilyseikkailut parhaan kaverisi kanssa. Pitkään kätköilyä harrastaneet sen tietävät: parasta geokätköilyssä on kavereiden kanssa yhdessä luonnossa liikkuminen.
10. Yhdistä jokin muu harrastus kätköilyyn
Geokätköily on siitä mukava harrastus, että sen voi yhdistää melkeinpä mihin muuhun ulkoiluharrastukseen tahansa. Jos harrastat pyöräilyä, niin saat geokätköistä mukavasti tehtyä reitin, jonka käyt ajamassa ja etsit geokätköt reitin varrelta samalla. Jos puolestaan pidät avovesiuinnista, niin mikään ei estä sinua ottamasta GPS-paikanninta tai kännykkää (vedenkestävässä pussukassa) mukaasi, ja uida saarikätkölle. Uimisen sijaan voit toki kajakoida tai soutaa saarikätköille, joita on hyvin runsaasti Suomen järvissä ja merialueella.
Moni kiipeilyä harrastava on löytänyt geokätköilystä oivan lisämausteen harrastukseensa. Näin myös kiipeilyä vaativia geokätköjä on tullut lisää, joka taas on aktivoinut geokätköilijä opettelemaan kiipeilyn alkeita. Geokätköilijöille onkin järjestetty erilaisia kiipeilykursseja eri puolella Suomea. Kiipeileville geokätköilijöille löytyy jopa oma Facebook-ryhmä osoitteessa https://www.facebook.com/groups/694830723940168/. Toisaalta jos nörtteily on sinun juttusi, niin voit askarrella Arduinolla jonkin päräyttävän vempainkätkön. Tai sitten voit käyttää 3D-tulostintasi ja tulostaa kätköpurkin tai login rullaimen( https://www.6123tampere.com/2017/05/30/tulosta-oma-logirullain/ ).
11. Varustaudu
Kulunut, mutta todenmukainen, fraasi sanoo, että ei ole olemassa huonoa säätä ulkoiluun, vaan vain väärää varustautumista. Tämä pätee myös geokätköilyyn. Geokätköilyssä hyvät ulkoilukengät ovat ennen pitkää pakollinen hankinta, jos sellaisia ei jo omista. Monet suosivat vaelluskenkiä, koska ne tukevat jalkaa hankalassakin maastossa. Myös saappaat ovat tarpeen. Hyvät ulkoiluvaatteet muutenkin tekevät luonnossa liikkumisesta mukavampaa. Toki geokätköilyssä voi olla hyvä olla myös hieman huonommat ulkoiluvaatteet, joilla voi sitten rymytä hankalampien kätköjen perässä.
Vaikka vielä on kesä ja valoisaa, niin syksy vääjäämättä taas tulee ja silloin metsässä on illalla jo aikaisin pimeää. Geokätköilijän pakollisiin varusteisiin (myös kesällä) kuuluu hyvä taskulamppu. Otsalamppu on hyvä maastossa liikkumiseen, mutta taskulampulla on helpompi kurkistella kiven koloihin ja etsiä geokätköä. Monet pidempään harrastaneet omistavat varmasti sekä tehokkaan otsalampun että taskulampun.
Kätköilyyn liittyy myös monia muita varusteita, kuten UV-lamppu, teleskooppitikkaat, magneettipoimin, onki jne. Alkuun pääsee hyvin ilman näitäkin, mutta kun lähialueen helpot kätköt on haettu, voi varusterepun sisältöä kasvattaa hiljalleen tarpeen ja budjetin mukaan.
12. Lähde reissuun
Geokätköilemällä saat lomamatkoihisi aivan uuden ulottuvuuden. Paikalliset geokätköilijät tuntevat alueen hyvin ja ovat piilottaneet geokätköjä näkemisen arvoisiin kohteisiin, joita et välttämättä matkaoppaasta. Lomareissulla voit etsiä juuri sen verran geokätköjä kuin mieli tekee, mutta varoitan, että tulet huomaamaan viettäväsi geokätköilyn parissa lomareissullakin enemmän aikaa kuin uskotkaan. Tämä voi joskus kiristää hermoja matkakumppaneissasi.
Kotimaan matkoihinkin kannattaa varata jatkossa enemmän aikaa. Matka Tampereelta Helsinkiin saattaa helposti poiketa Lappeenrannan kautta, koska siellä on se yksi vaikea ratkottu mysteeri ja pari haastetta, jotka on tullut täyteen. Tästä tietenkin seuraa se, että matkoilla poikkeillaan reitiltä ja pysähdellään tämän tästä. Tämä puolestaan saattaa pidentää matka aikaa helpostikin muutamalla päivällä. Geokätköilijät eivät todellakaan matkusta yhden pysähdyksen taktiikalla.
Geokätköt antavat hyvän syyn lähteä ulkoilemaan, koska kävelyretkelle on selkeä kohde. Joskus homma saattaa lähteä lapasesta ja kätköt antavat syyn seikkailulle, jossa ei olisi muutoin mitään järkeä. Tämän jutun kirjoittajat kävivät keväällä tällaisella seikkailulla, jossa etsittiin geokätkö 15 maan alueelta vuorokauden aikana. Tuosta seikkailusta voit lukea tarkemmin www.geotrip17.com -sivustolta.
Kirjoittajat Harri Hirvasniemi ja Veli-Pekka Eloranta.
Aiheeseen liittyvä tapahtuma: Tutustu geokätköilyyn, Tampere 10.6. klo 12 -15. Lue tapahtumasta lisää.