Retkeileepä sitä päiväseltään lähelle tai pitkän vaelluksen päähän, reppuun ei tee mieli pakata suuremmin turhia painoksi. Sama sääntö pätee eväisiinkin. Ja jos retkelle lähtee myös pikkuväkeä, koko porukan on mukavaa pärjätä samoilla eväillä.
Simppelin sormiruokakeittiön reseptit sopivat yli puolen vuoden ikäisten vauvojen lisäksi varttuneemmillekin reissaajille.
Tällä kertaa evääksi laitetaan tosi tuhtia banaanileipää, ravinteikasta granolaa ja keksejä, joita syötyään jaksaa taas laittaa tossua toisen eteen. Kaikki reseptit ovat paitsi maukkaita, helppoja ja nopeita valmistaa, myös vegaanisia ja hyvin repussa säilyviä.
Tosi tuhti banaanileipä on proteiineja pullollaan
Banaanileipä maistuu ihanan makealta ja sopii hyvin vaikka nokipannukahvien kaveriksi. Lisäpotkua leipään tuovat punaiset linssit, jotka ovat lempeän makuisia ja ravintoarvoltaan ensiluokkaisia. Linsseissä on paljon proteiinia sekä rautaa ja muita kivennäisaineita. Banaanileipä on ihana, hiukan makea ja linsseillä tuunattuna vieläpä vatsan pitkään kylläisenä pitävä mainio eväs.
Näitä tarvitset banaanileipään
- 1 dl kuivattuja, punaisia linssejä
- n. 3 dl vettä
- 4 kypsää banaania
- 2 rkl öljyä (esim. rypsi tai oliivi)
- 2 tl sitruunamehua
- 3 dl jauhoja (esim. kaura tai täysjyvävehnä)
- 2 dl hiutaleita (esim. kaura)
- 1 tl ruokasoodaa
Näin teet sen
Laita 2dl vettä kiehumaan. Huuhtele linssit huolella lävikössä, kaada kiehuvan veden joukkoon ja keitä miedolla lämmöllä kymmenen minuuttia.
Vettä saattaa tarvita lisätä, jos keitos uhkaa kuivua liiaksi.
Ota banaaneista kolme ja laita ne kypsien linssien, öljyn ja sitruunamehun kanssa kulhoon. Surauta sauvasekoittimella massaksi. Halutessasi voit myös muusata banaanit haarukalla ja sekoittaa linssit, öljyn ja sitruunamehun niiden joukkoon.
Sekoita jauhot, hiutaleet ja sooda keskenään ja lisää ne banaani-linssiseoksen joukkoon.
Ota neljäs banaani ja laita se puoliksi. Pilko puolikas banaani taikinan joukkoon ja toisen puolen voit halutessasi pilkkoa koristeiksi leivän päälle.
Voit myös halkaista banaanin ja laittaa sen leivän päälle.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan tai kakkuvuokaan.
Lisää halutessasi banaanikoristeet leivän päälle.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa tasalämmöllä n. 35 minuuttia.
Retkeilijän granolassa on puhtia tuovaa kvinoaa
Kvinoa ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään niiden tapaan. Erityisen hienon kvinoasta tekee se, että siinä on ainoana kasvikunnan tuotteena kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja. Oiva valinta siis varsinkin vegaaneille.
Kvinoaa valitessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia aina kotimaista, kestävästi viljeltyä kvinoaa. Valitsitpa sitten mitä tahansa kvinoaa, muista aina huuhdella se erityisen huolellisesti reilusti lämpimällä vedellä, jotta kvinoan pinnalla oleva saponiini huuhtoutuu pois. Muuten voi tulla vatsa kipeäksi ja ruoka maistua kitkerältä.
Näitä tarvitset granolaan
- 2 dl kvinoaa
- 4 dl haluamiasi maustamattomia pähkinöitä
- 1 l hiutaleita (esim. kaura)
- 0,5 dl öljyä (rypsiöljy sopii miedon makunsa vuoksi loistavasti)
- 0,5 dl vettä
- 2 rkl hunajaa
Huom. Jos tarjoat granolaa alle vuoden ikäiselle, jätä hunajaa sisältävä ”kastike” reseptistä pois. Hunajaa ei saa antaa alle vuoden ikäisille imeväisbotulismiriskin vuoksi. Ilman öljy-hunaja-vesi –seosta granola valmistuu puolta lyhyemmässä ajassa.
Ota huomioon myös se, että pikkulapselle tarjottaessa pähkinöiden tulee olla hienona murskana turvallisuuden vuoksi.
Näin teet sen
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen tasalämmölle.
Huuhtele kvinoa huolellisesti reilusti lämpimällä vedellä lävikössä. Painele enin vesi pois ja levitä kvinoa pellille leivinpaperin päälle tasaisesti. Laita uuniin kymmeneksi minuutiksi ja paahtamisen puolessa välissä sekoita.
Murskaa pähkinät. Jos tarjoat granolaa pikkulapselle, murskaa huolella. Isompia syöjiä varten kevyt murskaaminen riittää. Lisää pähkinät hiutaleiden joukkoon.
Sekoita erillisessä kulhossa öljy, vesi ja hunaja.
Lisää seos sitten pähkinä-hiutale –seokseen ja kääntele joukkoon.
Ota kvinoa uunista, lisää muut granolan aineet sen joukkoon ja laske uunin lämpötila 120 asteeseen. Paahda granolaa ensin puoli tuntia, kääntele sitten. Jatka paahtamista vielä toiset puoli tuntia.
Anna valmiin granolan jäähtyä huoneenlämmössä ja mahdollisen pienen kosteuden haihtua kunnolla ennen purkkiin laittamista.
Luumukeksi antaa pikkunälälle kenkää
Nopeat pikkueväät on hyvä pitää käden ulottuvilla retkellä kuin retkellä. Nämä vikkelät purtavat syntyvät edellä valmistetusta granolasta yhdessä luumujen kanssa.
Näitä tarvitset
- 4 dl granolaa (ohje yllä)
- 200 g pussi kivettömiä kuivattuja luumuja (Esim. Sunsweet)
- 1 dl vettä
Näin teet sen
Valmista granola.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Laita luumut kattilaan veden kanssa ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla pari minuuttia. Soseuta luumut sauvasekoittimella.
Lisää granola luumusoseen joukkoon. Pyörittele taikinasta 15 keksiä. Kostutetut kädet auttavat taikinan käsittelyssä.
Paista uuniin keskistasolla 200 asteessa 5 min.