Haimme Facebookissa 365-klubin jäseniä testaajaksi Ospreyn uusille rinkkamalleille. Monista innokkaista hakijoista Korpikätyri valikoitui yhdeksi neljästä testaajasta. Hän testasi rinkkaa noin kuukauden ajan ja tässä on hänen loppuraporttinsa muuttamattomana. Katso myös Kristiinan raportti pienemmästä 65-litraisesta rinkasta »
Korpikätyrin kynsissä: Osprey Ariel Plus 70.
Olen 25-vuotias sunnuntaisamoilija, jonka retkeilyharrastus on aika alkutekijöissään, vaikka mieltymys luontoiluun onkin aina ollut kova. Viime kesä oli ensimmäinen aktiivisempi retkeilykesä, kun ihka ensimmäiset kovalla työllä hankitut kesälomat pidettiin samoillen.
Levi, Kätkä, Kivitunturi ja Kolin Herajärven kierros päätyivät 2020 to-do-listalle, ja nämä myös ruksittiin tehdyiksi. Tähän mennessä rinkkana on toiminut budjettiluokan markettirinkka. Hyvin tämäkin asiansa ajoi. Hinta ja laatu kohtasivat mainiosti, joskaan kummallakaan osa-alueella ei pröystäilemään päässyt.
Uuden rinkan hankinta on ollutkin tämän kevään agenda, mutta valintojen tekeminen suht ison hankinnan edessä on aina vaikeaa. Kokemuksia eri merkkien suhteen ei ole ehtinyt juurikaan kertyä, mutta mielikuvissani esimerkiksi Halti, Haglöfs, Fjällräven ja Osprey ovat hyviä merkkejä – Osprey näistä aivan kärkipäässä. Valinnan vaikeuden edessä Lady Fortuna onnekseni puuttui peliin ja ratkaisi tilanteen.
Tämän testijakson myötä uusi rinkkani on siis Osprey Ariel Plus 70 (lyhennän tämän OAP 70). En tiedä miltä osin olisin voinut parempaa rinkkaa valitakaan. Testijakso toi myös tarvitsemani lisäboostin, ja loin viimein Instagramiin sen pitkään mielessä pyörineen retkeilyyn painottuvan tilin: @korpikatyri.
Osprey on merkkinä mielestäni ikään kuin retkeilyvarusteiden Mersu. Laadukas ja kestävä, yksityiskohdilta mietitty ja käyttömukavuudeltaan mainio. Ei putiikin halvin, mutta ei myöskään se arvokkain. Hinta-laatu –suhteeltaan siis varsin pätevä (ja tässä näillä voi jo hieman pröystäilläkin).
Ariel Plus –rinkalta odotan laatua ja hyvää istuvuutta, käytännöllisyyttä ja keveyttä. Odotuksiani pääsen kokemaan Keski-Suomen keväisillä luontopoluilla. Ehkäpä yön ylikin reissaamme, jos vain kelit antavat myöden, sillä omaan retkeilyvarusterepertuaariin ei vielä varsinaisia talvivarusteita kuulu.
Noudin rinkan Partioaitan kivijalkamyymälästä Jyväskylästä. Siellä varsin osaava henkilökunta opasti minut oikean rinkan luo, ja sovittamalla valittiin minulle oikea koko. Ariel Plussaa on kahdessa koossa, XS/S ja M/L. Rinkkaa kannattaa ehdottomasti sovittaa, sillä selkiä on monen mittaisia, ja hyvä istuvuus on ehdoton valintakriteeri. Näin täysikasvuisena, mutta vajaamittaisena (156 cm) sovitin ensin tuota pienempää kokoa. Vaikka selän säätö oli isoimmillaan, oli rinkka silti minulle liian pieni. M/L-koon rinkan heittäessä selkääni tunsin oloni heti varsin kotoisaksi. Ei tunnu mitään kuhmuroita selässä tai olkaimissa, eikä rinkkaa tarvitse pomputella kohdilleen tai kiehnätä muutenkaan parempaan asentoon. Rinkka istui kuin kuori koppiksen selkään. Samaan syssyyn myyjä kävi hiukan läpi joitakin rinkan ominaisuuksia ja säätöjä (joita riittää!).
Kotona kävin tutkimaan uutta rinkkaani tarkemmin. Heti alkuunsa on tartuttava ulkonäköön. Väri on mitä parhain! Syvän turkoosi, aivan lemppariväri, ja mätsää myös omaan ”eräväriini”, joka on juurikin sininen. Meidän retkeilypoppoolla on kullakin kulkijalla oma ”eräväri”, jonka mukaan valikoidaan retkeilyvarusteita, jos vain värin voi valita. Tutulla porukalla samoillessa näin pysyy vermeet helposti oikeissa rinkoissa.
Rinkan selkämyksen rakenne tuntuu jämäkältä ja kankaat siltä, että kestävät käytössä eivätkä nyhjäänny tai rikkoonnu helposti. Ulkoasu on selkeä, eikä remmejä ja klipsuja mene ristiin rastiin, vaan jokaisella on oma paikkansa ja tehtävänsä. Säätöjä löytyy joka suuntaan, joten istuvuuden varmistaminen onnistuu takuulla.
Vetoketjut toimivat kuin unelma. Edellisessä rinkassa vetoketjujen sulkeminen ja avaaminen oli omanlainen koettelemus, kun piti nitkuttaa ja pidellä vastaan, yhdistää taskun reunoja ja nyhtää sentti sentiltä taskut kiinni.
Makuupussilokero on rinkan alaosassa, mutta sen pieni koko yllätti minut (tosin nerokkuudellaan). Minulla on vain kolmen vuodenajan makuupussi, mutta sen ahtaminen lokeroon oli pienenlainen työmaa. Kunnes hoksasin, että arvatenkin myös tähän on säätö. Rinkassa on kelluva välipohja, jolla voi säätää alalokeron kokoa parilla remmillä. Hihnoista vähän lisää mittaa, niin johan mahtui makuupussi helpommin sisään! Budjettiversiossa moisesta säädöstä ei ollut tietoakaan, vaan makuupussin ympärille jäi turhaa tilaa, jota oli hanakala millään täyttää.
Selän pituuden säätö onnistuu myös helposti parista hihnasta, ja säädön symmetrisyyttä helpottamaan on tehty asteikot molempiin reunoihin. Itselleni noin puolivälin säätö on sopiva, silloin lannevyö asettuu hyvin lantioluiden kohdille. Olkaimissa ja lantiovyössä on helposti säädettävät hihnat, mutta myös pehmikkeiden pituutta voi säätää tarramekanismin avulla. Lantiovyöstä löytyy myös taskut, joissa voi säilyttää esim. puhelinta, energiapatukkaa tai muuta pientä, jonka täytyy olla helposti saatavilla.
Taskuja löytyy lisää muista rinkan osista, ja tämä on mielestäni ehdoton plussa. Taskut ovat riittävän suuria, eikä mitään spesifejä ”tulitikkutaskuja”. Kannessa on parikin taskua, joista aivan päällimmäisestä löytyy klipsu, johon voi avaimet napsauttaa kätevästi kiinni. Kansiläpän avainklipsu on oivassa paikkaa, sillä autolle palatessa avaimet löytyivät taskusta käsikopelolla helposti ilman rinkan ottamista selästä ja vältyin laskemasta sitä kuraiseen maahan.
Kummastakin kyljestä löytyy pullotasku, johon on pääsy kahdesta suunnasta. Pullo sujahtaa taskuun helposti yläkautta, ja sen voi ottaa taskusta kulkiessaan näppärästi alakautta, jos vain olkapään liikkuvuus antaa myöden. Rinkan etumuksessa on myös kaksi taskua pääosaston luukun molemmin puolin ja etuluukussa on yksi tilavaverkkotasku, johon voi näppärästi sujauttaa esim. taukotakin tai sadeviitan. Makuupussiosaston edessä on kaksi siroa hihnaa, joilla kiinnitin makuualustan rinkan ulkopuolelle. Makuualustani on melko suuri, mutta hihnoissa riitti mitta juuri sopivasti patjarullan ympäri.
Rinkan pääosasto on iso, ja sinne on pääsy kahdesta paikkaa: ylhäältä ja edestä. Etuluukku on äärimmäisen hyvä, sillä se on riittävän suuri, joten rinkan sisältöön pääsee helposti käsiksi purkamatta koko kantamusta. Edellisessä rinkassani oli vain vetoketjut pääosaston kummassakin kyljessä, ja tavaroiden ronkkiminen oli hankalaa, ja täytyi muistella aina, että kumpaankos kylkeen pakkasinkaan asian X. Kompressiohihnoilla voi hieman vajaankin rinkan kursia tiiviiksi paketiksi.
Pääosastossa selän puolella on juomarakolle tasku ja letkulle läpivienti niskan puolella. Tätä en vielä päässyt testaamaan, sillä kyseiset värmeet minulta vielä toistaiseksi puuttuu. Tasku kuitenkin tuntuu riittävän tilavalle, joten voin kuvitella sen toimivan varsin hyvin. Olkaimissa on kuminauhat, joiden alta juomaletkun voi pujottaa, niin letku ei pääse hervottomana heilumaan ties minne suuntaan.
Kävellessä rinkka istuu napakasti paikallaan, ei hölsky tai heilu holtittomasti. Vaikka lumisilla poluilla ajoittain jalka uppoaa yllättäen 30 cm hankeen, ei rinkka äkkinäisestä horjahduksesta huolimatta tee ylimääräistä liikettä selässä.
Rinkan selkämyksessä on hengittävyyttä parantamassa Airscape-systeemi, joka jättää rinkan ja selän väliin pienen raon, josta ilma pääsee helposti kulkemaan ja tuulettamaan selkää. Näillä keleillä ominaisuutta on nyt hankala arvioida, sillä oma vaatetus on sen verran paksu.
Rinkan kannen tehtävänä on suojata rinkan suuta, jotta sinne ei pääse roskaa tai vettä ja kannen taskut tuovat lisää organisoitua säilytystilaa. Kannen ja rinkan väliin voi myös kiinnittää esim. teltan. OAP 70 -rinkassa kannella on tämän lisäksi oma spesiaali tehtävä. Se muuntautuu tarvittaessa repuksi. Koko kansi irrotetaan rinkasta neljällä klipsulla, ja sen yhdestä taskusta tulee esiin olkaimet, jotka soljilla kiinnitetään taskun alareunan lenkkeihin. Tämä ominaisuus on äärimmäisen hyvä, sillä pikkureppuun voi matkustaessa ja retkeillessä ottaa tärkeimmät asiat mukaan (puhelin, passi, lompakko, lentoliput yms.) jos joutuu jättämään rinkan toviksi ilman valvontaa. Esim. telttaillessa voi rinkan jättää leiriin, ja pakata kanteen mukaan tärkeimmät, kun pistäytyy läheisellä näköalapaikalla jne. Tämä reppu on myös yllättävän tilava! Ei mikään pieni vyölaukku.
Kokeilin myös sauvoille tarkoitettuja lenkkejä, sillä olin hieman skeptinen näiden suhteen. Voiko lenkit oikeasti toimia ja eikö sauvat ole vain tiellä tuossa kainalossa? Aiemmassa rinkassa sauvat kiinnitettiin tarralenkeillä rinkan etumukseen, eli täytyi joko ottaa rinkka selästä tai pyytää kaveri roplaamaan sauvat paikalleen. Sama rumba taas uudelleen, kun sauvat tahtoi jälleen käyttöön. OAP 70:n sauvalenkit yllättivät positiivisesti. Värkkäsin sauvat paikalleen hetkessä ihan itse ja muutaman kokeilun jälkeen se sujui jo melko mallikkaasti. Kävellessä ensin vaistomaisesti kannattelin kättä irti sauvoista, kun mielikuvissani sauvathan ovat tiellä tuollaisessa paikkaa. Hetken kävelyn jälkeen huomasin, että olin jo tyystin unohtanut sauvat, ja kävelin aivan tavallisesti eivätkä sauvat häirinneet menoa lainkaan! Erittäin hyvä parannus entiseen rinkkaani verraten.
Yön yli kestävää retkeä en nyt kelien puolesta päässyt testaamaan, mutta pakkasin mielenkiinnostani luontopolulle lähtiessä mukaan tarvikkeet, joita ottaisin kesäkeleillä yön yli retkelle mukaan. Tavarat mahtuivat pakkauspusseissa hyvin rinkkaan ja pakkaaminen oli helppoa etuluukun kautta. Myös rinkasta tavaroiden etsiminen oli vaivatonta, sillä käytännössä kaikki on näkyvillä kerralla.
Käyttötavaran määrä retkillä on melko vakio retken pituudesta huolimatta, mutta ruuan määrä kasvaa huomattavasti joka yöltä. Voisin kuitenkin hyvin kuvitella pärjääväni tällä rinkalla helposti useammankin yön retken. Rinkka on ollut äärimmäisen hyvä, ja odotan kesää kuin kuuta nousevaa, jotta pääsen lomilla kiertämään kansallispuistoja useamman yön retkien merkeissä.
Testijakson kokemusten perusteella voin omalta osaltani suositella Osprey Ariel Plus 70 -rinkkaa erittäin mielelläni!
Suurimmat plussat annan ehdottomasti istuvuudesta, tilavasta pääosastosta ja suuresta etuluukusta.
Miinuspisteitä on hankala keksiä, sillä rakastuin tähän rinkkaan aika huolella. Voi olla, että hinnan puolesta olisi saattanut itseltäni rinkka jäädä hyllyyn, mutta nyt kokeilujakson jälkeen olen kyllä sitä mieltä, että tässä rinkassa hinta ja laatu kohtaa ja rahalleen saa erittäin hyvin vastinetta. Rinkka on niin suuressa osassa retkeilyä, että laatuun on hyvä panostaa, niin edessä on paljon huolettomia kilometrejä. Suuret kiitokset Partioaitalle tästä mahtavasta kokemuksesta! – Korpikätyri