BLOGI, OUTDOOR-URHEILU

Tunturien kutsu: Näin aloitat vapaalaskuharrastuksen turvallisesti

Vapaalaskuharrastus kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta, enkä yhtään ihmettele! Itsekin hurahdin siihen muutettuani Lappiin kahdeksan vuotta sitten. Osa harrastajista lähestyy vapaalaskemista enemmän retkeilyn kautta, pitäen taukoja matkan varrella, syöden herkullisia eväitä ja fiilistellen ulkoilmaa. Toiset taas asettavat tiukat tavoitteet päivälle, pitävät tauot lyhyinä ja seuraavat päivän aikana kerättyjä vertikaalisia metrejä tarkasti. Yhtä oikeaa tapaa harrastaa ei tietenkään ole olemassa – tärkeintä on, että jokainen löytää oman tapansa ja nauttii olostaan.

Tunturikoivikkoa ja henkilö kiipeämässä tunturille

Mistä aloittaa?

Suosittelen ensin suuntaamaan laskettelukeskusten off-piste-alueille eli offareille ja tunnustelemaan, miltä laskeminen epätasaisella alustalla tuntuu. Offareilla voi matalalla kynnyksellä harjoitella laskemista erilaisilla lumen laaduilla ja vaihtelevissa maastoissa. Rinteiden vieressä on usein metsää, jonne voi poiketa laskemaan ja aina palata turvallisesti takaisin rinteen puolelle. Muista kuitenkin varmistaa ensin, että vakuutukset ovat kunnossa, jotta offareille voi suunnata huoletta.

Monissa laskettelukeskuksissa järjestetään myös erilaisia vapaalaskutapahtumia, jotka ovat mahtava tapa tutustua lajin saloihin ohjatusti ja turvallisesti. Kannattaa tutustua esimerkiksi seuraaviin: Pyhällä Mimmi Free’kend ja The Original Free’kend, Iso-Syötteen Metsälasku Mindy tai vaikka Pallaksella Pallaksen Pöllöjen vapaalaskutapahtumat. Lisäksi kannattaa kurkata paikallisten hiihtokoulujen tarjonta; usein nekin järjestävät päivän mittaisia retkiä takamaastoon. Tapahtumat ja järjestetyt retket ovat siitäkin mahtavia, että niissä tutustuu usein uusiin ihmisiin, joista voi potentiaalisesti tulla myös uusia harrastuskavereita! Vapaalasku on kuitenkin harrastus, jota ei suositella tehtäväksi yksin turvallisuussyistä.

Turvallisuus on tärkeää

Turvallisuus on asia, joka liittyy vapaalaskuun olennaisesti. Lumiturvallisuuteen täytyy perehtyä, jos haluaa liikkua rinteiden ulkopuolella. Suomen Lumivyörykoulutus-järjestelmän mukainen lumiturvallisuuskurssi on mainio tapa oppia aiheesta lisää ja syventyä turvallisuuteen eri näkökulmista. Kurssin käyneenä voin suositella lämpimästi Pyhän lumiturvallisuuskeskuksen palveluita. Kurssista saa eniten irti, jos on jo varma laskutaito takamaastossa ja jonkin verran kokemusta vapaalaskusta.

Varusteet eivät ole este harrastamiselle

Aloitin vapaalaskemisen niillä varusteilla, joita minulla oli omasta takaa. Kuljin ensimmäisen talvikauden lumikengillä ja lumilauta oli kiinnitettynä laskettelureppuun. Päällä oli vanhat lasketteluhousut ja kuoritakki. Reppu oli äidin vanha retkeilyreppu, jossa ei ollut kauheesti hienoja ominaisuuksia. Tällä tyylillä hurahdin harrastuksen pariin ja sittemmin olen päivittänyt varusteita. Koen, että kannattaa aloittaa juurikin niillä varusteilla, joita jo omistaa. Näin välttää hutiostokset, jos laji ei ollutkaan oma. Samalla voi tutustua rauhassa lajiin ja sille ominaisiin varusteisiin esimerkiksi vuokraamalla varusteet hiihtokeskuksen vuokraamosta.

Kolme naista otsalamppujen valossa skoolaavat retkimukeilla.

Tilaa olla -projekti

Vapaalasku minulle tarkoittaa ennen kaikkea laatuaikaa ystävien, tuttujen ja välillä tuntemattomienkin kanssa. Kun lähtee tuntureille, on tilaa olla oma itsensä. Tästä ajatuksesta lähti liikkeelle “Tilaa olla” -dokumenttielokuva. Lopullinen teos käsittelee vapaalaskua naisten näkökulmasta ja tuo ilmi vapaalaskua harrastavien naisten yhteisöllisyyttä, rakkautta talveen ja laskemiseen. Naisten keskuudessa yhteisöllisyys on suuri voimavara lajin kehittymisen kannalta – naiset kannustavat ja puskevat toisiaan kehittyäkseen lajissa. Harrastajien joukosta löytyy kyllä paljon naisia, mutta harvemmin heitä kuvataan, ja vielä harvemmin he päätyvät valmiisiin teoksiin. Dokumentilla otetaan kantaa tärkeään keskusteluun lajin yhdenvertaisuuden kannalta. Elämän parasta antia on se, että on tilaa olla oma itsensä.

Ilmaiset näytökset Rovaniemellä ja Oulussa

“Tilaa olla” -dokumenttielokuva näytetään Rovaniemen myymälässä 4.2. ja Oulun myymälässä 24.2. Illan aikana syvennytään lisäksi vapaalaskuharrastuksen aloittamiseen – annamme vinkkejä, miten aloittaa ja mitä se vaatii. Tervetuloa mukaan!

4.2. Rovaniemen Partioaitta – ilmoittaudu ilmaiseen tapahtumaan

24.2. Oulun Partioaitta – ilmoittaudu ilmaiseen tapahtumaan

Katso traileri:

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja