BLOGI, PERHERETKEILY, RETKIRUOKAILU

Eväät tekevät retken

Kukapa retkeilijä ei olisi kuullut tuota tuttua lausetta – ja varmasti useimmat sen myös allekirjoittavat. Retki tuntuu oikealta retkeltä vasta, kun eväät ovat mukana. Eväiden tärkein tehtävä on toki pitää energiat yllä, mutta jostain syystä kaikki vain maistuu niin paljon paremmalta ulkona luonnon helmassa.

Siksi kannattaa joskus pakata vaikka ihan tavallinen iltapala koriin ja suunnata koko perheen voimin lähimetsään sitä nauttimaan. Lasten kanssa voi ottaa unikaveritkin mukaan, ja iltapalan lomassa lukea iltasadun. Sen jälkeen ollaankin valmiita kotona vetämään uniasut päälle, harjaamaan hampaat ja käymään yöpuulle.

Valitse eväät yhdessä lasten kanssa

Pidemmillä retkillä hyvin valitut eväät piristävät mieltä ja kohottavat tunnelmaa. Lasten kanssa retkeillessä onkin hyvä antaa heidän osallistua eväiden valintaan jotta tarjottava olisi heistä erityisen maukasta ja mieluisaa. Ja mikä parasta, lapset saattavat retkellä olla rohkeampia kokeilemaan uusia makuja kuin kotona.

Helppous ennen kaikkea

Gourmet-kokkailut kannattaa suosiolla säästää retkille, joilla mukana on vain aikuisia ja aikaa hifistellä. Perheretkellä eväät on hyvä pitää sellaisina, että ne saa pöytään (tai kannon nokkaan) nopeasti ja ilman turhaa stressiä. Jos ruoka vaatii kypsentämistä paikan päällä, on kiva jos myös lapset voivat jotenkin osallistua sen valmistukseen. Näin se toimii yhteisenä ohjelmanumerona ja mukavana retkipuuhana. Älä myöskään unohda pientä naposteltavaa ja yllätysherkkuja. Niillä saa nälkäkiukun taitettua ja tiukempaan ylämäkeen hieman puhtia.

Eväistä ei kuitenkaan kannata ottaa paineita: ne voi hakea vaikka matkalla kaupasta. Ja jos ideat ovat vähissä, kokeile rohkeasti seuraavia helppoja vinkkejä.

HETI VALMIITA, terveellisiä ja herkullisia eväitä:

  • kotona valmiiksi tehdyt erilaiset wrapit lempitäytteillä
  • itse tehty smoothie
  • rasioihin valmiiksi pilkotut vihannekset ja hedelmät
  • cocktail-tikkuihin laitetut juustopalat, pienet liha/kasvispullat ja kasvikset.

Musta ruokatermospullo puisella pöydällä. Vieressä valkoisella lautasella risotto.

RUOKATERMOS on retkeilijän tosikaveri! Ruoan voi nauttia ihan missä vain heti nälän yllättäessä.

Termokseen voi laittaa kiehuvan kuumaa vettä ja nakkeja sisään. Kuumat nakit voi syödä sellaisenaan tai sujauttaa hot dog -sämpylän väliin. Älä unohda lisukkeita!

Rieskan sisään käärittynä pari nakkia, perunamuusia ja suolakurkkuja.

Kasvissose- tai muu keitto kulkee termoksessa helposti mukana. Esilämmitä termos kuumalla vedellä, lämmitä valmis keitto mikrossa ja kaada vesi pois. Täytä termos kuumalla keitolla ja ota mukaan.

Lämpimän kelin superhitti ja takuuyllättäjä on jäätelö! Jäähdytä ensin termos jääkylmällä vedellä, kaada vesi pois ja lusikoi sen jälkeen jäätelö sisään. Nappaa lempparikastike mukaan, ota yllätysjälkkäri sopivalla hetkellä esiin ja menestys on taattu!

RETKIKEITIN on monikäyttöisempi kuin arvaisikaan! Ruoan valmistaminen on mahdollista myös maastopalovaroituksen aikaan ja jos suunnitellulla nuotiopaikalla sattuisikin olemaan ruuhkaa, ei ruoanvalmistus tyssää siihen. Oman retkikeittimen käyttöön kannattaa kuitenkin tutustua jo ennen retkeä.

Veden keittäminen ja helppojen retkiruokien valmistaminen kattilassa onnistuu yhtä helposti kuin kotioloissa.

Myös pizzan paisto onnistuu trangialla tai muulla retkikeittimellä. Pakkaa mukaan valmiita tortillapohjia, putkilo tomaattisosetta ja erilaisia pizzatäytteitä. Kokoa pizzat tortillapohjille maun mukaan ja paista ne retkikeittimen pannulla. Varmista, etteivät pizzat pala pohjaan!

Popcornien poksauttelu on retkellä hauska ohjelmanumero. Kuumenna öljy ja muutama maissinjyvä retkikeittimen kattilassa. Kun jyvät poksahtavat, öljy on tarpeeksi kuumaa. Lisää loput jyvät kattilaan ja peitä kannella, ravistele välillä. Kun poksahtelu loppuu, popparit ovat valmiit. Mausta halutessasi suolalla.

NUOTIORUOKAILU on perinteinen tapa nautiskella, se luo muistoja ja siinä on oma tunnelmansa. Tee nuotio paikkaan, jossa se on luvallista. Tarkista myös etukäteen, ettei maastopalovaroitus ole voimassa ja että polttopuita on saatavilla.

Lämpimät voileivät eli toastit voi pakata kotona vahvaan folioon ja lämmittää sellaisenaan nuotiolla.

Kaupasta saatavat valmiit esipaistetut sämpylät voi paistaa nuotion lämmössä kypsiksi. Tuoreet, rapeakuoriset sämpylät levitteen ja leikkeleen kera maistuvat varmasti kaikille!

Nuotionyytit tehdään kokoamalla vahvan folion sisään esimerkiksi kasviksia, pieniä lihapullia, keitettyjä perunoita pilkottuna ja nokare tuorejuustoa. Nyytit lämmitetään nuotiolla ja ovat sellaisenaan valmiita haarukoitavaksi suuhun.

Suklaabanaani on helppo ja maistuva nuotioherkku! Banaaninkuoreen tehdään pitkittäin pitkä viilto, jonka sisään painellaan suklaapaloja (riittävän syvälle, jotta sulava suklaa ei valu banaanin ulkopuolelle). Banaanit laitetaan nuotiolle ja kun suklaa on sulanut, ovat ne valmiita. Suklaabanaanit syödään lusikalla suoraan kuoresta. Kuuman suklaan kanssa kannattaa olla varovainen!
Maistuvia retkihetkiä!

Ps. Muistathan näyttää lapsille omalla esimerkilläsi, kuinka vastuullinen retkeilijä huolehtii, että eväspaikka ja retkireitti jäävät siisteiksi, omat (ja joskus muidenkin) roskat kulkeutuvat takaisin kotiin lajiteltavaksi ja nuotiopaikalta lähtiessä varmistetaan, että nuotio on huolellisesti sammutettu.

Nuku yö ulkona elokuun viimeinen lauantai

Elokuisen yön taikaa, loputonta tähtitaivasta ja luonnon rauhoittavaa hiljaisuutta – tätä kaikkea tarjoaa Nuku yö ulkona -kampanja, johon Partioaitta ja Suomen Latu kutsuvat sinut mukaan. Oli valintasi sitten teltta, riippumatto, oman kodin takapiha tai lähimetsän tunnelmallinen mätäs, kannustamme sinua kokeilemaan yön viettämistä ulkosalla.

Tutustu oppaisiimme ja varustevinkkeihin ja tee yöstäsi ulkona ikimuistoinen – turvallisesti ja nautinnollisesti. Lue lisää Nuku yö ulkona -kampanjasta

Susanne Blomqvist
ulkoilun erityisasiantuntija
Suomen Latu

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Perheretkeily, Retkiruokailu"