BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Aurinkopaneeli ruskaretkellä – turhake vai hyödyllinen?

Olen Tiina Pohjois-Pohjanmaalta ja syksyisin tykkään viettää kaiken vapaa-aikani luonnossa ja yleensä kesälomatkin jätän syksylle. Joka syksy teen pidempiä reissuja eri puolille Lappia ja siellä aikani yleensä vietän teltassa tai kammissa. Paljon painavia powerbankkeja rinkassa kantaneena olin iloinen tästä tuotetestausmahdollisuudesta Partioaitan kanssa.

virtapankki ja aurinkopaneeli retkelle mukaan

Sain tuotetestaukseen kuuden päivän Muotkatunturin telttareissulle Xtorm Solarbooster 21 Watts Panel USB-C -aurinkopaneelin ja Xtorm Power Bank Rugged 20 000 -varavirtalähteen. Aluksi hieman hirvitti, että riittääköhän minulla virta koko reissun ajaksi, puhelimeni lisäksi ladattavana oli myös koiran tutkapanta.

aurinkopaneeli ja varavirtalähde

aurinkopaneeli ja varavirtalähde

Aurinkopaneelin ominaisuudet

Solarbooster-aurinkopaneeli oli näppärästi pakkautuva ja painoa vain 425 g! Eli tämmöiselle rinkan grammojen viilaajalle positiivinen asia.  Xtormin Solarbooster on 21 watin aurinkopaneeli, jossa käytetään tehokkaita SunPower®-aurinkokennoja ja toimii näin ollen pilviselläkin säällä. Aurinkopaneelissa on kaksi USB-porttia, eli voi ladata vaikka kännykkää ja varavirtalähdettä yhtäaikaa. Paneelissa IP-luokitus on IPX4, eli suojaus roiskeita vastaan.

Varavirtalähteen ominaisuudet

Power Bank Rugged 20 000 -varavirtalähde oli kumisten reunojen ansiosta jämäkästi kädessä pysyvä eikä ollut vaaraa, että tippuisi käsistä. Tässähän on kapasiteetti suuri, 20 000 mAh ja on IP-luokitukseltaan IP65, eli täysin pölytiivis ja sadeveden kestävä, mutta upotusta ei kestä. Varavirtalähteessä oli myös yllättävän tehokas sisäänrakennettu lamppu. Tällä lataakin sitten jo 4 laitetta yhtä aikaa. Painoa varavirtalähteellä on 504 g.

aurinkopaneelin asennus teltan katolle

Varavirtalähde ja aurinkopaneeli käytössä ruskaretkellä

Aurinkopaneelin käyttö oli helppoa. Aamulla asensin sen teltan sille seinämälle roikkumaan, johon ajattelin, että aurinko paistaa tehokkaimmin päivällä. Laitoin paneelin roikkumaan viistosti teltan seinämälle, mikä oli helppoa aurinkopaneelin mukana tulleilla naruilla ja hakasella. Paneelin voisi myös asentaa vaikka vaakaan, koska paneelissa oli paljon ripustusaukkoja.

virtapankin liittimet

aurinkopaneelin tasku varavirtalähteelle

aurinkopaneeli teltan katolla

Power Bank Rugged 20 000 -varavirtalähteen liitin aurinkopaneeliin kiinni latautumaan päiväksi retkiemme ajaksi.

Iltaisin latasin joka päivä kännykkäni ja parina päivänä koiran tutkapannan ja virta riitti aivan mainiosti koko reissun ajan!

Yhteenveto

Yhteenvetona sanoisin, että nämä kaksi tulevat kulkemaan mukanani kaikilla erämaareissuillani. Nämä nimittäin kulkevat pienen kokonsa vuoksi kätevästi mukana rinkan sisällä tai vaihtoehtoisesti aurinkopaneelin pystyy asentamaan rinkan ulkopuolelle, jolloin latausta voidaan tehdä myös liikkumisen aikana.

Useasti yleisimmät powerbankit ovat varsin maltillisia tehoiltaan ja niiden kapasiteetti on heikko ja erityisesti pakkasöiden jälkeen virtaa ei olekaan niin paljon enää jäljellä. Aiemmin minulla oli sellaisia useita mukana rinkassani, jolloin painoakin kertyi suhteettoman paljon. Kun niistä vielä kaiken lisäksi se virta loppui nopeasti ilman uudelleenlataamismahdollisuutta, ei niiden mukana kantaminen tuntunut enää järkevältä. Onnekseni sain yhteistyökumppanin, jolla oli tarjota tarpeisiini erinomaisesti sopivan ja käytännössä toimivaksi osoittautuneen paketin.

Plussat ja miinukset

Plussaa tuotteissa ovat koko, helppous ja teho.

Miinuksena paneelin kanssa se, että jos reissun ajaksi sattuukin sadekelit, niin siitä ei ole juurikaan apua. Syksyisin onneksi aurinko paistaa välillä todella kirkkaasti, kuten koko minun reissuni aikana.

Xtormin Solarbooster-aurinkopaneeli ja Xtormin Power Bank soveltuvat kaikille, jotka ovat pidempiä aikoja ilman sähköä; vaeltajille, retkeilijöille, veneilijöille, mökkeilijöille, metsästys- ja kalastusharrastajille.

Jos vaan keväällä hanget kantaa, niin suuntaan suksilla talviretkelle Kaamaseen kammille ja aurinkopaneeli ja varavirtalähde lähtevät mukaani , olen varma että virta ei tule loppumaan silloinkaan laitteista kun kevätaurinko paistaa.

xtorm aurinkopaneeli
Osta aurinkopaneeli »
xtorm varavirtalähde
Osta varavirtalähde »

 

Olen Tiina Pohjois-Pohjanmaalta ja 365-klubin jäsen.  Syksyisin tykkään viettää kaiken vapaa-aikani luonnossa ja yleensä kesälomatkin jätän syksylle. Joka syksy teen pidempiä reissuja eri puolille Lappia ja siellä aikani yleensä vietän teltassa tai kammissa.

365 Klubi – 1 % ympäristölle

Partioaitan 365-klubilaisena jokainen ostoksesi kerryttää 1 % Ympäristöbonusta. 365-klubin jäsenenä saat vaihtuvia kuukausitarjouksia ja lukuisia muita etuja.  Tutustu klubietuihin!

Kirjoittajaksi Partioaitan blogiin?

Lähetä oma juttusi Partioaitan blogiin – palkitsemme julkaistut kirjoitukset. Ole yhteydessä jussi.verkkonen@partioaitta.fi

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja