Tervehdys!
Oletko suunnittelut tekeväsi bikepacking-retkeä tulevana suvena? Jos vastasit joo, niin siinä tapauksessa sinun tulee lukea tämä lyhyenläntä artikkeli, koska uskon vahvasti, että tämän lukemalla onnistut tavoitteessasi huomattavasti paremmin.
Olen itse harrastanut bikepackingiä nyt tuommoiset kolmisen vuotta – ja minä teen sitä aina, sillä pyöräily ja retkeily on ympärivuotinen harrastus. Kokemusta on pitkästä retkestä Hangosta Nuorgamiin ja nyt viime aikoina olen fillarin keulan kerta toisensa jälkeen suunnannut metsän siimekseen. Pois autojen seasta – pois hälystä ja pölystä. Metsään.
Bikepacking pähkinänkuoressa
Bikepacking on polkupyöräretkeilyä erilaisilla alustoilla, asfaltilta metsäteille ja metsäteiltä poluille. Bikepacking-harrastusta helpottavat varta vasten siihen tarkoitukseen suunnitellut pyörälaukut – jolloin saat pyörääsi melkoisen määrän säilytystilaa, vaikkei pyörässä olisi kiinnityspisteitä tavaratelineille.
Bikepacking on eräänlaista kevytretkeilyä – sinun pitää mahduttaa liki kaikki tarvitsemasi pyörän laukkuihin, joten se rajoittaa mukaan otettavan tavaran määrää. Ja keveys helpottaa etenemistä.
Suomi on (pyörä)seikkailijan paratiisi
Suomen jokamiehenoikeudet ovat maailmanlaajuisesti poikkeukselliset – meillä saat kulkea, mennä ja yöpyä käytännössä missä vain haluat, kunhan et häiritse maanomistajia häiritsemällä kotirauhaa. Toki pitää muistaa, että pyöräily ei ole sallittu kaikissa kansallispuistoissa, ja puistoissa on myös rajoitettu paikkoja, mihin voit majoitteesi pystyttää.
Tietoa kansallispuistojen pyöräilymahdollisuuksista löydät luontoon.fi-sivuilta.
Kesä on loistava aika aloittaa tämä harrastus – polkuverkosto on auki ja vesistöjä löytyy joka paikassa, jotta saat juomavettä puhdistettua ja käytyä kylvyssä hikisen päivän päätteeksi.
Ensimmäistä bikepacking-retkeä suunnitellessasi ota huomioon seuraavat seikat:
- Opettele huoltamaan pyöräsi (vaihtamaan sisärengas, yhdistämään katkenneet ketjut).
- Tunne omat rajasi, suunnittele reitti oman jaksamisen ja kuntotason mukaan.
- Tutustu varusteisiin ja opettele käyttämään niitä ennen retkeä.
Hieman bikepacking laukuista
Kun olet hankkimassa pyörääsi laukkuja, niin varmista, että laukut sopivat pyörääsi. Lähinnä tämä tarkoittaa runkolaukkua – sillä runkokolmio on hyvinkin eri kokoinen / mallinen riippuen pyörän mallista ja koosta.
Itse olen ollut enemmän kuin tyytyväinen Ortliebin laukkuihin, sillä näitä laukkuja käyttäessä ei tarvitse pelätä, että niissä olevat varusteet kastuisivat – laukut ovat täysin vedenpitäviä.
Laukkujen (satula- ja ohjaustankolaukku) pakkaamista helpottaa laukuissa olevat ilmaventtiilit. Et pakkaa ilmaa mukaan, vaan vain varusteita. Saat puristettua laukuista ylimääräisen ilman pois venttiilien kautta.
Varustelista:
Ohjaustankolaukku:
- Majoite (teltta tai riippumatto)
- Riippumatto, hyttysverkko
- Alushuopa riippumattoon
- Makuupussi
- Merinovillainen kerrasto
- Sukat
- Merinovillainen tuubihuivi
Työkalulaukku:
- WC-paperi
- Evästä: pähkinöitä, patukoita
- Otsalamppu
Runkolaukku / (Hygienia + Pyöränhuolto):
- Puukko
- Vedenpuhdistin
- Risukeitin
- Ensiapulaukku
- Pyyhe
- Hammasharja ja tahna
- Ketjuöljy & rätti
- Sisäkumi & pumppu
Satulalaukku:
- Leirivaatteet
- Pitkäthousut
- Villapaita
- Lisää vaihtovaatteita
Tarakkalaukut:
- Toinen keittimelle ja sapuskalle & kaffepannu
- toinen vaihtovaatteille ja sadevaatteille (housut, takki, kengän ja kypäränsuojat + sadahanskat)
Reppu:
Kesällä vettä kuluu ja paljon, siksi itse otan repun mukaan, jotta voin sinne sujauttaa 3:n litran juomarakon. Juomarakosta on myös helppo ja turvallinen juoda ajaessakin siitä tulevan juomaletkun avulla.
Turvallisia retkiä ja kireitä ketjuja kaikille.
– jaska
Tässä linkit mun tekemisiin:
#FILLARIPÄIVÄKIRJA: