Syö – kätköile – nuku – toista
Geokätköily (geocaching) on hauska koko perheen ulkoiluharrastus, jossa etsitään ja piilotetaan geokätköiksi kutsuttuja rasioita maastosta. Geokätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla ja alkuun pääsee melkeinpä millä tahansa tavallisella älypuhelimella.
Alkuun pääsee esimerkiksi lataamalla virallisen Geocaching-mobiilisovelluksen sovelluskaupasta, joka on saatavilla Android- ja iOs-laitteille. Sovelluksen avulla voi luoda tunnuksen geocaching.com -sivustolle, jolloin pääsee katsomaan mistä lähistöltä geokätköjä löytyy. Saatavilla on myös runsas valikoima muita sovelluksia, joista eräs mainitsemisen arvoinen on suomalainen CacheBird, joka niin ikään löytyy Android- ja Apple-puhelimille.
Kun sovellus on ladattu ja tunnus geocaching.com-palveluun luotu, niin oletkin valmis kätköilemään. Sovellus vain käyntiin ja se näyttää sijaintiasi lähimmät kätköt. Vaihtoehtoisesti voi käydä kurkkaamassa geocaching.com sivustolla etusivun hakua, jonka avulla näkee helposti vaikkapa kaikki Tampereen alueen kätköt. Sellainen asia kannattaa huomioida, että geocaching.comin ilmaisjäsenyys (Basic membership) sallii vain helppojen kätköjen katsomisen virallisella sovelluksella ja kolmen minkä tahansa kätkön kätkötietojen tarkastelun muilla mobiilisovelluksilla. Lajin kokeiluun tämä riittää hyvin, mutta jos hurahdat kätköilyn kannattaa harkita Premium-jäsenyyden hommaamista. Sen avulla saa mobiilisovellukseen kaikki kätköt näkyviin ja paljon muitakin lisäominaisuuksia. Premium-jäsenyyskään ei ole kovin hintava (30 dollaria / vuosi).
Geokätkötyypit
Ennen kuin suuntaat ensimmäistä kätköäsi etsimään on tärkeä tutustua kätkökuvaukseen. Kätkökuvauksesta on tärkeintä tarkistaa kätkön tyyppi, vaikeus- ja maastoluokitus, kätkön kokoluokitus sekä attribuutit. Kätkötyyppejä geokätköilyssä on useita, mutta alkuun suosittelemme tutustumaan ns. Traditional-kätköihin, joissa kätkö on annetuissa koordinaateissa. Traditional-kätkön ikoni on vihreäkantinen kätköpurkki. Muita kätkötyyppejä ovat mm. useampi osainen multikätkö sekä pulmatehtävien ratkaisemista vaativa mysteerikätkö.
Kätkön vaikeus ja maasto luokitellaan molemmat yhdestä viiteen tähteen puolen tähden asteikolla. Mitä enemmän vaikeusluokituksessa on tähtiä, niin sitä varmemmin kätkö on hankalasti piilotettu tai paikalla on useita mahdollisia piilopaikkoja. Jos taas vaikeustähtiä on vain yksi on kätkö näkyvillä. Maastoluokituksessa yksi tähti tarkoittaa sitä, että kätkön tulisi pystyä löytämään pyörätuolista käsin. Toisessa ääripäässä taas viisi tähteä tarkoittaa, kätkölle päästäkseen tarvitaan jotain erityisvarusteita, esim. Kiipeilyvaljaat, sukellusvarusteet, jne. Myöskin saarikätköt ovat pääsääntöiset viiden tähden kätköjä sillä tarvitset veneen saareen päästäksesi.
Kätkön kokoluokitus kertoo, minkä kokoista kätköä olet etsimässä. Pienin kätkökoko on micro eli alle desilitran kokoinen kätköpurkki. Pienimmät kätköpurkit ovat kuitenkin vain pikkurillinpään kokoisia ja näistä puhutaan kätköilijöiden keskuudessa nanokätköinä, vaikka tällaista virallista kokoluokitusta ei olekaan. Seuraava koko on small ja tällöin kätkö on desilitran ja litran väliltä. Regular-kokoinen kätkö on taas yli litran, mutta korkeintaan 15 litraa. Tätä isompia kätköjä kutsutaan large-kätköiksi. Isoimpiin kätköihin kätköilijä mahtuu itse sisään. Jos kätkön kooksi on merkitty other, niin tällöin voidaan olettaa, että kätkö on jotain erikoisempaa, esim. pultti, joka aukeaa ja sisältää lokikirjan tai kätköpurkki on valekivi. Tällöin on mielikuvitus vain rajana mitä vastaan voi tulla.
Kätköillä on myös attribuutteja eli pieniä ikoneita, joilla kerrotaan kätkön erilaisista ominaisuuksista, kuten pysäköintimahdollisuudesta, talvilöydettävyydestä, pääseekö kätkölle vuorokauden jokaisena tuntina jne. Attribuutteja on toista sataa erilaista ja ne on tarkoitettu ohjeiksi geokätköilijälle. Toki itse kätkökuvauksen tekstiin kannattaa tutustua sillä kätkön piilottaja on kirjoittanut kätkökohteesta usein historiatietoa ja muuta mielenkiintoista. Kätkökuvauksessa on voitu myös antaa valmiiksi parkkikoordinaatit, joihin voit auton parkkeerata turvallisesti ja laillisesti.
Kätkölle navigointi
Kun olet päättänyt, minkä kätkön haet on aika navigoida kätkölle. Urbaanissa ympäristössä GPS:n lukemaan ei voi sokeasti luottaa, vaan kun GPS näyttää muutamaa metriä, kannattaa laite laittaa taskuun ja ryhtyä etsimään kätköä. Avarammassa tilassa GPS saattaa viedä ihan tarkalleen kätkölle, mutta useimmin lukema jää näyttämään etäisyydeksi muutamaa metriä GPS:n epätarkkuudesta johtuen.
Kätköpurkkeja on monen näköisiä – osa on naamioitu osaksi ympäristöä ja toiset taas ovat helposti löydettävissä. Tyypillisiä urbaanikätköjä ovat filmirullapurkit ja PET-putkilot, eli siis limsapullon aihiot. Metsäkätköissä puolestaan käytetään tyypillisesti hieman isompia pakasterasioita tai ammuslaatikoita.
Kätkön etsinnässä on hyvä olla herättämättä suurempaa huomiota. Geokätköilijät kutsuvatkin lajista tietämättömiä Harry Potterista lainatulla termillä: Jästi. Jästit eivät saisi huomata kätköä tai he voivat tuhota. Siispä tietty salamyhkäisyys purkkia etsiessä on hyväksi. Toki jos kaupunkiympäristössä vartija kiinnostuu kätkön etsintäyrityksestäsi, on hyvä mitä olit oikeasti tekemässä.
Kätkön löydyttyä
Kun kätköpurkki vihdoin löytyy, pitäisi sen sisällä olla lokivihko. Geokätköilijä kuittaa vierailunsa kätköllä kirjoittamalla vihkoon päivämäärän ja nimimerkkinsä. Tämä on samalla löydön määritelmä. Eli vaikka löytäisit kätkön, mutta et jostain syystä saa nimeä lokivihkoon, ei kätköä saa merkitä löydetyksi. Esimerkiksi puussa korkealla olevat kätköt on helppo huomata, mutta jos et pääse kätkön luo kirjoittamaan nimimerkkiäsi lokivihkoon, ei kätkö ole löytynyt. Sama pätee geokätköihin, joissa pitää paikan päällä ratkaista jokin pulmatehtävä, saadakseen lokivihkon esiin.
Jos kätkö taas ei löytynyt on kohteliasta kirjata Did Not Found (DNF). Tämä kertoo muille etsijöille ja kätkön omistajalle, että kävit paikalla, mutta kätkö jäi löytymättä. Tämä voi olla merkki siitä, että kätkö on kadonnut ja kätkön omistaja tietää tarkkailla kätköä tarkemmin. Joskus myös käy niin, että kätkö löytyy, mutta sen lokivihko on kastunut tai purkki on mennyt rikki. Tällöin syytä ilmoittaa asiasta kätkön omistajalle kirjaamalla huoltotarve (Needs Maintenance) kätkölle. Näin kätkön omistaja tietää lähteä huoltamaan kätköä.
Löydön tai DNF kirjaamisen voi hoitaa nykyisin suoraan älypuhelimesta. Kätkökirjauksiin yleensä kirjoitetaan pieni kertomus kätkön etsimisestä ja matkalla sattuneista toilailuista. Jotkut kirjoittavat enemmän ja jotkut vähemmän. Älypuhelimella pitkän tarinan kirjoittaminen voi ottaa aikansa, mutta homman voi hoitaa myös kotiin päästyään tietokoneelta. Kätkökirjauksissa käytetään paljon lyhenteitä, kuten KK (kiitos kätköstä), NATSBOG (Not Able To Search Because Of Geomuggles), jne. Näitä voi halutessaan käyttää, mutta esim. KK liittäminen kirjauksen perään on vapaaehtoista. Lisäksi monet kätkönomistajat toivovat, että pelkän KK kirjauksen sijasta vierailijat, vaikka kertoisivat, että oliko geokätköllä kaikki kunnossa.
Matkalaiset – geokätköjen liftarit
Joskus hieman isommalla kätköllä saatat törmätä erikoiseen koodilla varustettuun lätkään tai kolikolta näyttävään esineeseen – nämä ovat matkalaisia. Matkalaiset ovat kätköltä kätkölle kiertäviä esineitä, joita ei voi ottaa omiin kokoelmiin vaan ne tulee siirtää aina toiseen kätköön. Matkalainen tulisi viedä uuteen kätköön viimeistään kahden viikon sisällä. Matkalaisia ovat niin travel bugit kuin geokolikot tai vaikkapa autoissa käytettävät tarrat seurantakoodilla. Matkalaisissa onkin aina uniikki kuusimerkkinen numerokirjainyhdistelmä, joiden avulla matkalaisen siirto tehdään. Tarkempia ohjeita matkalaisten kanssa toimimiseen voi lukea vaikka 6123tampere.com -sivustolta [3].
Matkalaisen omistaja voi antaa matkalaiselleen erilaisia tehtäviä kuten esim. päästä käymään eri maissa, nähtävyyksien luona jne. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, mutta on mielenkiintoisempaa löytää matkalainen, jolla on jokin tavoite ja yrittää auttaa matkalaista tavoitteessaan.
Matkalaisiin kuuluvat geokolikot ovat nykyään hyvin suosittu keräilyn kohde. Geokolikoita ei nykyisin yleensä laitetakaan kiertämään kätköissä vaan omistaja pitää ne hallussaan ja tuo geokolikot näytille geokätköilijöiden tapaamisiin eli ns. Eventteihin. Myös geokolikoissa on aina uniikki seurantakoodi ja koodin avulla geokätköilijä voi merkata geokolikon nähdyksi.
Geokätköily on hyvä syy lähteä ulkoilemaan myös sateella
Kätköily antaa mukavan tekosyyn kävellä luonnossa, joka puolestaan todistetusti poistaa tehokkaasti stressiä. Myös pyöräillen on mukava piipahtaa kätköllä tai kesällä taas saarikätköille on mukava kajakoida tai soudella. Joskus taas kätkö on sijoitettu puuhun ja kätkölle päästäkseen pitää harrastaa köysikiipeilyä. Lisäksi on olemassa sukelluskätköjä, joissa purkki sijaitsee järven pohjassa. Geokätköily yhdistääkin monipuolisesti eri lajeja ja monia harrastajia kiehtoo kätköilyn monipuolisuus. Sitä voi harrastaa niin usein kuin haluaa ja millä tavalla itse parhaaksi näkee. Kätköilyyn voi yhdistää erilaisia muita harrastuksia helposti.
Ja lopuksi vielä varoitus: Geokätköily on erittäin koukuttava laji. Jos erehdyt harrastuksen aloittamaan saatat huomata, että yhtäkkiä kesälomareissusi matkaosuudet venyvät helposti useamman vuorokauden mittaiseksi kun pitää vielä “poiketa yhdellä”. Myös ulkomaanmatkasi tulevat suuntautumaan sen mukaan, mistä löytyy parhaat kätköapajat. Lisäksi kaikki vapaa-aikasi kuluu kätköreissuilla tai ainakin suunnitellen seuraavaa kätköreissuasi.
Lisää vinkkejä geokätköilyssä alkuun pääsemiseksi löytyy 6123tampere.com sivuston aloittelijan oppaasta: Geokätköilijän aloittelijan opas. Sarjan toisessa osassa kerrotaan, kuinka saat geokätköilystä enemmän irti.
Tutustu myös tuotteisiin, joita voi käyttää geokätköilyssä.
Kirjoittajat Harri Hirvasniemi ja Veli-Pekka Eloranta.