BLOGI, RETKIRUOKAILU, VINKIT ULKOILIJALLE

Helppoja eräruokia ruskaretkille

Syksyn illat ovat pitkiä ja pimeitä. Syysretkellä on mukava asettua leiriin, laittaa otsalamppu päähän ja alkaa valmistamaan helppoa ja hyvää ruokaa.

Lähdin isäni kanssa Kevon luonnonpuistoon Utsjoelle Lappiin. Kevon luonnonpuisto täyttää tänä vuonna pyöreät 60 vuotta. Kevo on tunnettu syksyn ruskaretkien suosikkikohteena. Kevon tunnetuin nähtävyys on 40 kilometriä pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä kanjoni, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Tällä kertaa ei kuitenkaan menty kanjoniin, vaan nautimme ruskasta retkeilyreitin pohjoispäässä Kenesjärveltä käsin.

Kevo ruskan aikaan

Pitkän päivän jälkeen vatsan pohjalla tuntui olevan tilaa, joten oli aika etsiä hyvä paikka leiriytymiseen. Syksyllä leiriytymisen jälkeen ulkona on jo sen verran pimeää, että ruuan valmistaminen vaatii hiukan suunnittelua. Autiotuvassa on helppo toimia kaasulieden ääressä otsalampun valossa, mutta ulkona joutuu hiukan tarkemmin miettimään ruokailun. Pimeässä kokatessa ehdoton apuväline on otsalamppu. Otsalampun tulisi olla mahdollisimman leveällä valokeilalla varustettu, jotta koko näkökenttä olisi valaistu. Viimevuosina markkinoille on tullut otsalamppuja, joissa on reaktiivinen vastavalontunnistin. Reaktiivisuus parantaa akun kestoa ja helpottaa oikean valon määrän käyttöä. Esimerkiksi kokatessa, kun tarvitsee nähdä vain lähelle, reaktiivisuus himmentää valon nopeasti sopivaksi. Silmä tottuu hetkessä alhaisempaan valon määrään ja akku kiittää.

Kokkaamista otsalampun valossa

Valoa pimeään saa myös kaasulla. Kaasuvalosta saa jopa 400 lumenea valoa ympäristöön. Kaasuvalo vastaa perinteistä hehkulamppua ja antaa ympäristöön tasaisen lämpimän valon. Kaasuvalon lisäksi nykyään löytyy varsin tehokkaita telttavaloja, jotka toimivat myös hyvin valonlähteinä kokkaamiseen. Telttavalot käyttävät LED-tekniikkaa, mikä sopii mainiosti tähän tarkoitukseen.

Nyt syömään.

Tortillaretkiruoka

Tortillaan kääritty retkiruoka on yksi helpoimmista retkiruoista, jonka valmistaminen on varsin helppoa myös pimeässä. Tortillaletut helpottavat syömistä ja samalla vähentävät tiskiä.

1 pss retkiruokaa (esim. Blå Band Taco Stew)
1 pkt pehmeitä tortillalettuja
1 pkt cheddarjuustoa
Tomaattia, paprikaa ja salaattia

Valmista retkiruoka ohjeen mukaan. Lämmitä tortillaletut kattilassa tai pannulla. Laita cheddar-juuston siivu tortillaletun päälle ja lusikoi retkiruokaa juuston päälle. Lisää halutessasi tomaattia, paprikaa ja jäävuorisalaattia. Esimerkiksi minitomaatit säilyvät hyvin muutaman päivän repussa. Kääri tortilla tiiviiksi pötköksi ja nauti.

Tortilla retkieväänä

Joskus voi antaa itselleen luvan valmistaa nopeaa ja helppoa retkiruokaa. Retkiruokapussin voi tuunata vaikka kuivatulla valkosipulilla tai lisätä kuivattua jauhelihaa – oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Luonnossa raskaan päivän jälkeen ruoka maistuu paremmalta. Valmiiden retkiruokien sisältämät energiat, suolat ja proteiinit auttavat jaksamaan päivästä toiseen.

Nauti syksystä ja pimeässä kokkaamisesta!

Partioaitan myymälöissä ja verkkokaupassa vietetään valon teemaviikkoa 3. – 9.10 2016. Tervetuloa tutustumaan laadukkaaseen ja valaisevaan valikoimaamme!


Aiheeseen liittyviä tapahtumia Partioaitassa:

Valoa retkille Jyväskylä

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 9 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu, Vinkit ulkoilijalle"