BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT, VINKIT ULKOILIJALLE

Hyvää huomenta pyöräillen! Vinkkejä työmatkapyöräilyyn Oulussa

Asun Oulussa, jossa pyöräteitä on yli 800 kilometriä. Pyörätiet ovat vuodenajasta riippumatta lähes aina loistokunnossa.

Viime keväisen muuton yhteydessä työmatkani piteni parilla kilometrillä. Nykyään saan polkea noin puolet matkasta Oulujoen rantaa mukaellen. Vaihtelevan reitin ja kauniiden  maisemien ansiosta matka ei tunnu juurikaan pidemmältä. Silmiä hivelevät Oulujoen rannat ja Erkkolan silta ovat maamerkkejä omalla työmatkallani. Tuntuu, että lähes joka aamu sillan yli ajaessa on pakko pysähtyä kuvaamaan. Oulujoen kirkon torni jotenkin vielä juhlistaa tätä kaunista maisemaa. Välillä joki on aamuisen usvan peitossa, välillä aurinko kultaa maiseman. Sillan jälkeen onkin vastassa jo Koivurannan kahvila ja sen uimaranta.

Pyöräily Oulujoen rantaa pitkin

Oulun pyöräilytiet

Työmatkapyöräily

Koivurannan kahvila Oulussa

Aamu-uinti työmatkalla nostaa olotilan arjen yläpuolelle. Varsinkin myöhään syksyllä viileän veden virkistämä hyväolo jatkuu vielä pitkälle päivään. Tuiran uimaranta ja talvisin avanto ovat myös lähellä kaupunkia ja matkan varrella. Kesäisin Tuiran uimarannalta löytyy Oulun erikoisuus, puulämmitteinen saunalautta jonne pääsee saunomaan noin 5 euron hintaan kuka tahansa. Tuiran uimalan jälkeen, ennen keskustaan saapumista, eteen aukeaa vielä kaunis Ainolanpuisto kauniine kukkaistutuksineen. Keväästä syksyyn puistossa on avoinna myös tunnelmallinen kahvila.

Jos haluaa käyttää työmatkan urheilullisemmin, Oulun ympäristöstä löytyy runsaasti mukavia maastoreittejä ja pururatoja, joita hyödyntämällä saa itselleen vaihtelua ja vaikkapa lisäkilometrejä työmatkaansa. Talvikankaalta pääsee esimerkiksi pururataa pitkin Teknologiakylään, talvisin saman matkan voi taittaa vaikka hiihtämällä.  Ensi kesän uusi reittivaihtoehto voisi olla Talvikangas-Kivikkokangas -pururadan kautta Valkiaisjärvelle aamu-uinnille ja sieltä uuden Poikkimaantien sillan kautta kaupunkiin. Vaihtelu virkistää,  mieliala paranee ja aivotkin virkistyvät kun tekee aamulla jotain rutiinista poikkeavaa.

Onhan toki niitäkin aamuja, jolloin räntä- tai rankkasade painaa pyöräilijän pään kumaraan ja arki tuntuu arjelta isolla a:lla. Aina ei jaksa innostua mutkittelemaan pururadoilla, saatikka metsissä. Uskon kuitenkin, että oikeilla varusteilla ja hyvin huolletulla kulkuvälineellä, pyöräily voi olla miellyttävää myös silloin, kun sataa ja myrskyää. Panostus kunnon varusteisiin kannattaa varmasti ja antaa paljon iloa ja virkeyttä vuosiksi eteenpäin… sateellakin.

Pyöräilyhousut sadekeliin

Sadekelillä omat suosikkini ovat kevyet Paclite Gore-Tex-takki ja -housut, sillä ne pakkautuvat pieneen tilaan ja ovat kevyitä kuljettaa repussa mukana. Housut, joissa on sivuilla vetokejut, on helppo sujauttaa vaikka farkkujen päälle, sateen yllättäessä. Gore-Tex-takiksi kannattaa valita malli, jossa on kainaloissa vetoketjut tuuletusta varten.

Pienellä tihkusateella tai sateettomalla kelillä mielestäni mukavin vaihtoehto on hyvin hengittävä takki, materiaalina esim. softshell. Sama pätee housuihin. Joustava softshell-kangas antaa liikkuvuutta ja mukavuutta pyöräilyyn. Usein tulee pukeuduttua liian lämpimästi ja olo on sen takia epämukava ja tukala. Mieluummin kevyt tuulenpitävä vaatetus ja kaulan suojaksi putkihuivi.

Usein talvisinkin lähden pelkällä softshell-takilla ja saman sarjan housuilla töihin, alla yleensä yksi merinovillainen alusasukerros. Pakkasella lisään vielä merinovillan päälle fleece-väliasun. Repussani kulkee lisälämmikkeenä vielä untuvaliivi. Pieneen tilaan pakkautuva untuvaliivi on loistava lisälämmike jopa keväällä ja kesälläkin kylmän kelin yllättäessä.

On hyvin yksilöllistä millainen vaatetus kenellekkin on sopiva, joten kokeilemmalla ja asiantuntevien myyjien apua käyttäen löytyy jokaiselle varmasti sopiva ja monikäyttöinen vaatetus ulkoiluun.

Oulun Hupisaaret

Pyöräillen vesilammikkoon

Lapsista voisi ottaa ”kurjan kelin” haltuunottoon mallia, heillä ei ole sanavarastossa sanapartta ”huono sää” tai ”ei voi mennä ulos”. He osaavat pitää hauskaa säällä kuin säällä ja mitä isompia vesilammikoita ulkoa löytyy, sitä hauskempaa on ajella pyörällä niistä läpi.

Siinäpä meille aikuisille tulevaan kevääseen sopiva haaste. Entäpä, jos seuraavan kerran sateen maalatessa harmaalla pensselillään maisemaa ankean arkiseksi, bussin sijaan hyppäisitkin pyörän selkään, ajaisit läpi vesilammikoiden ja antaisit veden roiskua oikein kunnolla!

Terveisin Tarja

Omat suosikkini työmatkapyöräilyyn keväälle ja kesälle:

Sateelle:

Loistavia ja mukavia pyöräilyyn myös:

Lisäksi suosittelen:

Luksusta työmatkaan vielä keväisenvärisellä juomapullolla ja sävysävyyn buff huivilla! 🙂

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Tuotetestit ja -vinkit, Vinkit ulkoilijalle"