BLOGI

Kolme kokemusta luonnosta

Yhteistyössä Natura Vivan kanssa.

Suomen luonto tarjoaa kävijälleen mahdollisuuden nauttia siitä monipuolisesti. Metsään mennessäsi saattaa ohitsesi sujahtaa polkujuoksijoita ja maastopyöräilijöitä. Merkittyjen reittien ulkopuolella voit törmätä sienestäviin ja marjastaviin ulkoilijoihin. Saaristossa ja tuhansilla järvillämme liikumme sulavasti soutaen, meloen ja suppaillen. Suomalainen on aina ollut luontoihminen.

Useat tavat luonnossa liikkumiseen vaativat jonkin välineen hankkimista, ja sen säilyttämistä jossakin niinä aikoina kun sille ei ole käyttöä. Mitä jos kertoisin, etteivät alla olevat luontokokemukset Etelä-Suomessa vaadi suuria investointeja tai pursuavia varastoja?

Meri

“On lämmin lauantai-aamu Itä-Helsingissä ja olemme päättäneet viettää viikonlopun meloen. Merikajakkimme lipuvat Isolla Kallahdella Vuosaaressa. Aurinko paistaa ja Itämeri kimmeltää edessämme. Kajakkiin olemme pakanneet vaihtovaatteita, eväät ja majoittumistarvikkeet. Tarkoituksenamme on tutustua Itä-Helsingin saaristoon ja viettää yö saaressa telttaillen.

melonta helsingin edustalla
Itä-Helsingin saaristossa on lukuisia melontareittejä ja retkikohteita.

 

Melomme ensin Kallahden selän yli Vartiosaaren tuntumaan. Kierrettyämme tämän kulttuurihistoriaa pursuavan saaristohelmen, saavumme Laajasalon kanavalle. Kapeassa kanavassa on veneliikenteelle omat liikennevalotkin! Punainen valo vaihtuu vihreäksi ja hikoilemme toiselle puolelle.

Parin tunnin melonnan jälkeen rantaudumme Tullisaaren puiston tuntumaan nauttimaan eväitämme. Huomaamme keskustelevamme siitä, kuinka vähän tiedämmekään Helsingin merellisistä nähtävyyksistä ja sen historiallisista kohteista. Tullisaaren puiston juuret ulottuvat aina 1800-luvun alkupuolelle ja matkan varrella aluetta on kehittänyt ja siellä asunut useita tunnettuja suomalaisia. Täällä on pakko käydä uudestaan!

Kierrämme Laajasalon, mutta ennen Santahaminaan vievän sillan alitusta vilkaisen vielä kohti Suomenlinnaa ja piirrän mielessäni seuraavaa retkeä. Ilta-auringon punertaessa saavumme Pikku Leikosaareen. Yhteiskäytössä oleva sauna on jo lämpimänä, eikä meidän tarvitse odottaa vuoroamme pitkään. Pulahdamme mereen uimaan ja viileä vesi rentouttaa kehomme ja mielemme pitkän kajakkimelonnan jäljiltä. Kesäkuun aurinko ei laske, vaan ilma vielä väreilee lämpimänä kun kömmimme makuupusseihimme.”

nuotio
Illallinen nuotiolla.

 

Lampi

“Viikon viimeinen työpäivä on viimein päättynyt ja aloitan viikonlopun ottamalla hieman aikaa itselleni. Saavun Nuuksion kansallispuiston Haukkalammelle mukanani uimashortsit ja kuivapussi, johon olen sullonut juomapullon, aurinkorasvaa ja ristisanalehden.

Olen varannut itselleni pariksi tunniksi sup-laudan. Vaihdettuani shortseihin, vastaanotan laudan rannasta ja lähden lammelle. Haukkalampi on pieni vesistö Nuuksion kansallispuiston ytimessä. Sen rannoilla on mökkejä, jylhiä kallioita sekä teltta- ja tulipaikka. Ympäröivä metsä suojaa sitä tuulisilla keleillä ja sen vesillä on aina hyvä sää suppailla.

Melon itseni rannan edustalla olevan pienen saaren pohjoispuolelle. Nyt ei ole kiire. Katselen ympärilläni avautuvaa maisemaa ja päätän tarkastaa Haukkalammen näköalapaikan. Jätän laudan laiturille ja kiipeän kallioille ihailemaan metsämaisemaa.

Löydän Haukkalammelta hyvän aurinkoisen sopukan. Asetun makuulle laudan päälle ja avaan kuivapussin. Ratkoessani ristisanoja lammen vesi viilentää varpaitani ja kuulen etäisen puheensorinan Haukanholman tulipaikalta.

Varjojen pidetessä lammen ylle hypin vielä muutaman kerran laudalta veteen ja saavun raikkaana rantaan. Vaihdan vaatteet ja tilaan Cafe Silvasta teen. Sen lämmittäessä kehoa olen viimeistään siirtynyt arjesta viikonloppuun.

suppailu
Tyyni Haukkalampi.

 

Metsä

“Paksut pyörät nousevat kantojen ja kallioiden yli helposti ja aistit ovat herkillä etsiessäni silmilläni sujuvinta linjaa kapealla metsäpolulla. Teijon kansallispuisto sijaitsee Salon kunnan alueella. Puiston neljää suurempaa järveä kiertävät retkeilyreitit tutustuttavat kävijänsä kauniiseen luontoon ja alueen ruukkihistoriaan. Vietän päivän tutkien alueen metsiä ja kallioita fatbike-pyörällä, jonka hain Teijon Luontokeskukselta.

Matildanjärvellä sijaitsevalta Luontokeskukselta lähden polkemaan kohti Mathildedalin kylää. Ohitan kodikkaan näköisen majatalon sekä paahtimoravintolan ja käännyn kohti Mikkossuon parkkipaikkaa. Saavun Tapanin kierroksen alkupäähän, joka on kansallispuiston uusi maastopyöräilyreitti. Teijon maasto on vaihtelevan mäkistä, mutta reitti ei tunnu liian haastavalta.

Pujottelen metsäpolulla sujuvasti. Renkaat ovat sopivan pehmeät ja vaikka maasto onkin kantoinen, matkanteko on sujuvaa. Hiki nousee pintaan ja nautin rullatessani nopeasti eteenpäin. Jos tapaan retkeilijöitä, nousen satulasta ja talutan vähän matkaa.

Taivas aukeaa ja raesateen siivittämän poljen itseni Endalin laavulle suojaan. Retkikeitin kiehauttaa veden nopeasti. Katselen sateiden harmauttamaa maisemaa ja nautin tauostani pastan äärellä.

fatbike läskipyörä
Ospreyn Radialiin mahtuu päivän tavarat.

 

Laavulta pyöräilen vielä maastoteitä pitkin puiston pohjoisosaan Hamarinjärvelle. Nenustan kierroksen alkupään metsätiet ja siellä täällä risteävät polut ovat mukavan tasaisia poljettavaksi. Nopeasti pääsen kallion juurelle ja talutan pyöräni kierroksen näköalapaikalla, Nenustannokalle. Katson Hamarinjärveä ja kuuntelen lintujen ääniä. Hamarinjärven itärannat ovat soisia ja suosittuja pesintäpaikkoja laulujotsenille, kurjille ja haikaroille.

Nenustannokalta laskeutuva kallioinen reitti on hauska lasketella fatbikella isommalle tielle. Pyöräilen vielä Teijon kyläkaupalle, josta tarttuu mukaani eväät iltaa varten. Saavun illaksi Matildanjärvelle ja patikoin lyhyen matkan Roosiniemen laavulle. Aurinko laskee Matildanjärven vastarannalle. Huomenna voisin hakea rannasta kajakin ja tutustua sillä järveen tarkemmin…”

telttailu
Roosiniemen kaunis ilta.

 

Ulkoilijan kausikortti aktiviteetteihin

Natura Vivan Ulkoilijan kausikortilla melot, soudat, suppailet ja pyöräilet yhdellä hinnalla koko kesäkauden. Toimipisteemme sijaitsevat Vuosaaressa, Korpilammella sekä Nuuksion ja Teijon kansallispuistoissa. Halutessasi voit myös ostaa lajikohtaisen kausikortin.

Tutustu kausikortteihin »

Voita kausikortti!

Osallistu arvontaan Partioaitan Facebook-sivuilla, ja voit voittaa Ulkoilijan kausikortin!

Tutustu lajeihin ohjatuilla retkillä

365-klubin jäsenet voivat myös osallistua Natura Vivan 2 tuntia kestäville tutustu -retkille tarjoushintaan 35 € (39,-) koko kesän ajan.

Tutustu kajakkimelontaan »

Tutustu kanoottimelontaan »

Tutustu SUP-lautailuun »

Tutustu fatbike-pyöräilyyn »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 63 kirjoitusta kategoriassa " Blogi"