Vaellukseni Pacific Crest Traililla (lue vaellustarina tästä) kesti vajaa viisi kuukautta. Tämän ajan elin repustani käsin ja kannoin selässäni kaikki varusteet, joita Yhdysvaltain läpivaelluksella tarvittiin. Maasto vaihtelee vaelluksen aikana laidasta laitaan niin kuivasta aavikosta, lumisten vuorten kautta aina räntäsateeseen ja sumuun. Lisäksi lämpötila muuttuu läpi vaelluksen jopa -10 asteen pakkasista lämpöaaltoon ja reiluun 40 asteeseen. Jokaiseen keliolosuhteeseen tarvittavia varusteita ei siis kannata kantaa mukanaan läpi matkan, vaan pyrkiä löytämään yhteyshenkilö, jonka luo varusteita voi matkan aikana postittaa, ja joka voi tarvittaessa lähettää niitä sinulle.
Pitkän matkan vaellus, kuten PCT:n tapauksessa 4265 kilometrin vaellus, on iso koettelemus niin keholle, kuin varusteille. Varusteita hankkiessa onkin hyvä kiinnittää huomiota niiden keveyteen, jotta varusteiden kokonaispaino ei aiheuta ongelmia, kiputiloja tai loukkaantumisia. Lisäksi varusteiden tulisi olla laadukkaita ja kestäviä, erityisesti, kun kyseessä on pitkä vaellus ja varusteet ovat jatkuvassa käytössä.
Taustatyö ja suunnittelu
Suunnitellessani Yhdysvaltain läpi kulkevaa vaellustani, tein paljon taustatyötä. Netistä löytyy kasoittain videoita, tekstejä ja verkkosivuja, joilla ihmiset listaavat varusteitaan, ja näiden avulla pystyy hahmottamaan, millaista varustusta itse matkalleen tarvitsee. Halusin panostaa kestäviin ja kevyisiin varusteisiin, ja hankin niitä pikkuhiljaa. Aina, kun tarvitsin uuden varusteen viimeisten vuosien aikana, ostin sen jo PCT:tä silmällä pitäen. Näin minun ei myöskään tarvinnut sijoittaa suurta summaa varusteisiin kerralla.
”Big Three” – varusteiden iso kolmonen
”Big Three” on termi, jota käytetään varusteista, jotka ovat usein vaelluksen isoimmat, kalliimmat ja joissa voi joko säästää tai kerryttää painoa. Näihin varusteisiin lukeutuu reppu, teltta ja nukkumissysteemi eli makuupussi sekä makuualusta. Itse olin siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että vaelsin kumppanini kanssa, joka kantoi teltan. Teltta painoi vain 507 grammaa ja se pystytettiin molempien vaellussauvoilla, joten ihan selkä väärässä hänkään ei joutunut kulkemaan. Varusteiden jakaminen onkin hyvä vinkki keventää lastia, mikäli vaeltaa jonkun kanssa.
Reppuna minulla toimi Hyperlite Mountain Gearin 55 litrainen reppu. Pidän repussa erityisesti siitä, että suun voi rullata kiinni ja näin ollen vähemmällä tavaramäärällä reppu menee pienempään ja on mukavampi kantaa. Reppu oli kuitenkin myös tarpeeksi tilava, ja esimerkiksi karhukanisteri mahtui hienosti repun sisään alueilla, joilla sitä tuli käyttää. Makuualustana minulla oli käytössä Therm-a-restin täytettävä patja ja makuupussina Rab-merkkinen kolmen vuodenajan untuvamakuupussi.
Vaatteet
Pitkälle vaellukselle luodaan todellinen kapselivaatekaappi, jossa olevat komponentit täydentävät tarvittaessa toisiaan. Päälläni minulla oli pitkähihainen aurinkohuppari, joka suojasi auringolta ja ötököiltä. Käytin kyseistä hupparia vaelluksen jokaisena päivänä. Jalassa minulla oli pitkät, kevyet housut tai shortsit. Housut olivat valmiiksi vanhat, ja Sierrassa solien laskeutuminen pyllymäkeä kulutti takapuolen puhki. Kesälämpötilat vuoriston jälkeen sallivat minun kulkea loppumatkan shortseissa, enkä uusinut housuparia. Minulla oli mukana yhdet urheilurintsikat, kolmet sukat (joista kaksi paria jalassa, yksi lisäpari) sekä useammat alushousut. Lisäksi minulla oli mukana ohut fleece-takki.
Mikäli sää kävi huonoksi, sain lisälämpöä jaloilleni Rabin sadehousuistani. Sadetakkina minulla toimi Arc’teryxin Beta LT -kuoritakki. Matkamme alkoi maaliskuun 23. päivä, jolloin aavikolla oli vielä kylmiä öitä ja aamuja. Minulla oli mukanani Patagonian kevytuntuvatakki, joka pakkautui pieneen ja lämmitti hyvin kylmissä olosuhteissa. Pohjois-Kaliforniaan päästyämme, postitin takin perhetutullemme, koska lisälämmölle ei ollut enää kovaa tarvetta.
Yöt nukuin Devoldin merinokerrastossa, joka tarvittaessa toimi myös aikaisten aamujen lämpökerrastona muiden vaatteiden alla. Lisäksi toin mukaani villasukat, jotka pitivät helposti kylmettyvät varpaani lämpimänä öisin. Vuoristossa nukuin jaloissani untuvatöppöset ja päivisin käytin neopreenisukkia.
Mukanani oli myös puuvillainen t-paita, jota kuvittelin käyttäväni vaeltaessa. Aurinkohuppari osoittautui kuitenkin niin hyväksi ja suojaavaksi vaatteeksi, että en vaeltanut t-paidassa lainkaan. Käytin sitä kaupunkipäivinä, mutta yhtä lailla olisin voinut postittaa sen pois niin halutessani. Lisäksi minulla oli mukana ohut puuvillainen mekko, jota pidin päälläni pestessäni pyykkiä. Lisäksi mekko toimi hyvin pyyheliinana. Nämä vaatekappaleet eivät olleet välttämättömiä, mutta helpottivat kaupunkipäiviä, eivätkä olleet niin painavia, että olisin jättänyt ne matkasta pois.
Lisäksi mukanani oli Buff-tuubihuivi, joka suojasi kaulaani viimalta ja lippalakki aurinkosuojana. Myös pipo ja sormikkaat olivat matkassa mukana aina Sierra Nevadan vuoriston loppuun saakka. Kenkinä käytin Altran Lone Peak-polkujuoksukenkiä, jotka toimivat itselläni loistavasti. Kulutin läpi kaiken kaikkiaan kolme paria. Saan herkästi rakkoja ja yllätyin, kuinka vähällä rakkomäärällä selvisin koko vaelluksesta. Kengät olivat kevyet, mukavat ja kuivuivat nopeasti.
Tavaroiden säilytys ja pakkaaminen
Minulla oli mukana kolme pakkauspussia. Vaatteet pakkasin Ospreyn 6:n litran pussiin, elektroniikan Ospreyn 3:n litran pussiin ja ensiapu- ja hygieniatarvikkeet 3:n litran Sea To Summitin pussiin. Näin tavarat pysyivät järjestyksessä, helposti löydettävissä ja sateelta suojassa. Kaikelle oli repussa oma paikkansa ja pyrin pakkaamaan reppuni tavalla, joka rasittaisi kehoa mahdollisimman vähän, ja olisi looginen päivänkulun kannalta.
Repun pohjalle pakkasin nukkumiseen tarvittavat varusteet, eli makuupussin ja -alustan, ilmatäytteisen tyynyn sekä makuupussilakanan. Repun keskivaiheille, lähelle selkää, pakkasin painavimman asian, eli useimmiten ruokakassin ja vaatteet. Näiden jälkeen pakkasin elektroniikan ja ensiapupakkauksen ja lopuksi vielä sadevaatteet, jotta ne olivat nopeasti saatavilla. Repun ulkotaskuihin pakkasin vesipullot ja vesifiltterin, vessatarvikepussin sekä välipaloja päivälle.
Ollessamme lumisilla vuoristoalueilla, säilytin repun ulkopuolella myös jäähakkua sekä jäärautoja.
Pakkauslista
Big three:
- Reppu tai rinkka
- Makuupussi (ja makuupussilakana)
- Makuualusta
- Tyyny (myös esimerkiksi vaatepussia voi käyttää)
Vaatteet:
- Housut
- Shortsit
- Aurinkohuppari
- Fleece-takki
- Merinokerrasto
- Villasukat
- T-Paita
- Puuvillainen mekko
- Sadehousut
- Sadetakki
- Kevyuntuvatakki
- Buff-huivi
- Lippalakki
- Pipo
- Sormikkaat
- Untuvasukat
- Aurinkohanskat
Kengät ja sukat:
- Linersukat
- Merinovillaiset vaellussukat x 2
- Kengät
- Kenkiin sopivat säärystimet
- Leirikengät
Ruokailu:
- Pieni keitin
- Kaasu
- Kattila
- Lusikka
- Rätti kattilan pyyhkimiseen
VINKKI
Vie vähemmän tilaa ja helpottaa tavaroiden järjestyksessä pitoa, mikäli keitin, kaasu ja rätti mahtuvat kattilan sisään!
Ensiapu / hygienia:
- Särkylääkettä
- Laastaria
- Iho- tai urheiluteippiä
- Aurinkorasva
- Hiusharja ja hiuslenkkejä
- Pieni linkkuveitsi
- Korkkipallo
- Neula ja lankaa
- Kosteuspyyhkeitä
Elektroniikka:
- Puhelin
- Varavirtalähde (20000 mAh, harkitulla käytöllä pärjää reilun viikon)
- Satelliittiviestintälaite
- Otsalamppu (muista käyttää leirissä punaista valoa, jotta kanssaretkeilijät eivät häiriinny)
- Laturijohdot
- Kuulokkeet
- Kamera
Vessatarvikkeet:
- Pieni lapio
- Vessapaperi
- Minigrip-pussi käytetylle paperille
- Intiimialueen pyyheliina
- Käsidesi
Muut:
- Vaellussauvat
- Istuinalunen
- Jääpiikit
- Jääraudat
- Karhukanisteri
- Aurinkolasit
- Vyölaukku