BLOGI, RETKEILY, TALVIRETKEILY

Lähiretkellä Vuorilammen ympäristössä

Lähiretkelle lähtö kuuluu parhaimpien vapaapäivieni ohjelmaan. Toisinaan saan retkelle hyvää seuraa kotoa, mutta välillä retkiseurana toimivat omat ajatukset. Asun Kuopiossa ja täältä löytyy useita mielenkiintoisia kohteita, jotka sopivat erinomaisesti lähiretkeilyyn. Helppoja lähiretkikohteita tarjoavat useat laavut sekä virkistysalueet. Haastetta lähiretkeilyyn puolestaan tarjoavat Kallaveden saarten kalamajat, jotka muistuttavat jokseenkin toiminnaltaan autiotupia. Kallavesi toimii kesällä melontaretkien kohteena ja talvella liikkuminen sujuu lumikengillä tai suksilla.

Tällä kertaa lähiretkeilyyn valikoitui Neulaniemen virkistysalue, joka on pinta-alaltaan noin 1000 hehtaaria. Neulaniemen metsät muodostavat keskeisen kaupunkialueen suurimman yhtenäisen metsäkokonaisuuden ja ovat eräs tärkeimmistä Kuopion virkistysalueista. Alueella sijaitsee laaja noin 230 hehtaarin Kolmisoppi-Neulamäen luonnonsuojelualue.

Neulaniemen virkistysalueen sydämessä sijaitsee rotkoalue, jonka keskeltä löytyy hyvin ruskea humuspitoinen Vuorilampi. Vuorilammen rannalla komeilee suosittu tulipaikka, joka toimii kaupunkilaisten rentoutumispaikkana.

Neulaniemen virkistysalueen kartta

Neulaniemen virkistysalueen kartta

Vuorilampi Neulaniemen virkistysalueella

Vuorilampi Kuopion Neulaniemen virkistysalueella

Pilvinen ja kostea lähiretkipäivä vaatii mieleltä aurinkoa

Kevättalveen mahtuu paljon aurinkoa ja sinistä taivasta mutta sopii kevääseen myös pilviä, kosteutta ja loskaa. Tällä kertaa sää ei suosinut parhaalla mahdollisella tavalla, joten ajattelin löytää keväisen auringon mielestäni. Mieltäni kohentavat toimivat varusteet, joilla pysyn kuivana ja lämpimänä koko päivän. Toinen asia, jolla mieli pysyy aurinkoisena, ovat hyvät maukkaat eväät. Nyt pidän huolta, että nämä edellämainitut asiat ovat kunnossa.

Lähiretkelle harvoin tarvitsee mukaan muuta kuin säähän sopivat vaatteet sekä juomista ja evästä. Eväät voisivat olla esimerkiksi paperiin käärittyjä voileipiä, joiden nauttiminen luonnossa on helppoa. Eväsleipien seuraksi sopisi termospullosta kuumaa juomaa.

Polttopuut nuotiopaikalle löytyvät katoksesta

Polttopuut nuotiolle löytyvät katoksesta

Nuotiolla lämmittelemässä ja ruokaa laittamassa

Eväät kruunaavat lähiretken

Lähiretkelle sopii hyvin sellaiset eväät, jotka säilyvät muutaman tunnin repussa, joten ihan hirveästi ei tarvitse miettiä, mitä mukaan pakkaa. Toki kesähelteellä asia on hiukan toinen, mutta tähän aikaan vuodesta eväät säilyvät hyvin.

En kuitenkan malta tehdä eväitä kotona täysin valmiiksi, jotta pääsen nauttimaan nuotiosta ja valmistamaan ruokaa avotulella. Esivalmistelut kannattaa kuitenkin tehdä huolella.

Paahtopaistikrepit

Ota lettutaikina mukaan esimerkiksi muoviseen juomapulloon. Pakkaa mukaan pussillinen juustoraastetta sekä rasiaan kreppien täytteet, jotka olet valmistanut valmiiksi jo kotona ennen retkeä. Pakkaa mukaan vielä lisäksi rucolaa, majoneesia ja mausteita, sekä lettujen paistamiseen voita.

Mukaan tarvitset myös lettupannun ja paistinlastan.

Ainekset (määrät maun mukaan)

lettutaikina (ei sokeria. käytä vichyä)
paahtopaistia
juustoraastetta (esim. mozzarella tai emmental)
punaista paprikaa (hyvin ohueksi suikaloituna)
punasipulia (hyvin ohueksi suikaloituna)
miniluumutomaatteja (pilko pieniksi lohkoiksi)
sinappimajoneesia
suolaa ja pippuria
persiljaa

Valmistus

Paista lettu normaalisti voissa pannulla. Kun lettu on valmis, ripottele sen päälle juustoraastetta. Ota pannu vähän sivummalle. Nyt lisää täytteet keskelle lettua. Lisää majoneesi, mausteet ja persiljaa. Lopuksi käännä letun reunat täytteiden päälle. Nosta valmis kreppi esimerkiksi suodatinpussiin ja nauti.

Gourmet-ruokaa talviretkellä

Vinkki

Paahtopaistin voi halutessaan korvata esimerkiksi nyhtökauralla tai Härkiksellä. Mikäli haluat tehdä eväät kokonaan valmiiksi kotona voi lettujen sijaan täytteet laittaa leivän väliin ja kääriä voipaperiin.

Muista juoda hyvin. Kolealla kelillä juoman kannattaa olla lämmintä, jotta elimistö ei jäähdy ja tule kylmä.

Näillä eväillä aurinko paistaa läpi vuoden!

lähiretkeily

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 9 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkeily, Talviretkeily"