BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Merinovillakerrasto sen olla pitää – mutta mikä niistä?

Retkeilypiireissä merinovillasta on kohistu jo useamman vuoden, ja niin merkki- kuin tuotevalikoimat laajenevat koko ajan. Itse lähdin uteliaisuudesta kokeilemaan materiaalia piirun alle 11 vuotta sitten, kun Yrjönkadun Partioaitassa oli vasta yksi pikkuruinen hylly Icebreakerin Oasis-merinokerrastoja naisille ja miehille.

Tuolloin oma tarpeeni oli keinokuituista kerrastoa lämpimämpi, mutta silti kutittamaton väliasu elokuvatuotantojen ulkokuvauksiin. Kotiutin merinovillaisen Oasis-kerraston Yrjönkadulta.

Sittemmin moni asia on muuttunut ympärillä, kuten ammattini ja työpaikkani, mutta tuo Oasis-kerrasto on kuin ennallaan yli 10 vuoden (jopa päivittäisestä) aktiivisesta käytöstä huolimatta. Itse sen sijaan valmistun tulevana talvena eräoppaaksi, ja – retkikohteiden lisäksi – saan ilokseni työskennellä nykyisin juurikin Yrjönkadun Partioaitassa, Helsingissä.

Erinomainen kesät talvet

Yhteinen polkuni merinovillavaatteiden kanssa on myös syventynyt vuosien varrella lähes erottamattomaksi. Tuon Oasis-kerraston vakuutettua minut, olen vuosien kuluessa uusinut ensin alusvaatteeni, sitten talviliikunta- ja arkivaatteeni ja lopulta kesä- ja sisäliikuntavaatteeni merinovillasta valmistettuihin.

Olenkin erittäin perillä tämän retkeilykansan “ihmemateriaalin” käyttäytymisestä pakkasista helteisiin ja kaupunkikävelyistä umpihankihiihdon MM-kisoihin. Minulla ei ole päivää ilman merinovillaa ja Icebreaker-tuotteita.

Kerrastoja eri tarpeisiin

Talven lähestyessä välikerraston hankinta on monelle ulkoilijalle ajankohtainen, ja olen auttanut jo useaa asiakasta sopivan merinovillaisen välikerraston valinnassa.

Keräsin vinkkejä, joilla voi helpottaa valintaa ja löytää optimaalisimman vaihtoehdon Partioaitan Icebreaker-valikoimasta.

Käytössäni on jo pidempään ollut kaksi erilaista Icebreakerin kerrastoa, joista kumpaankin on saatavilla paita- ja housuosa. Toinen Icebreaker-kerrastoni on klassikkomalli Oasis ja toinen Icebreakerin BodyfitZONE™-teknologiaa hyödyntävä 260 Zone -kerrasto (myöhemmin ZONE-kerrasto).

Näiden lisäksi Partioaitan valikoimasta löytyy Oasis Deluxe -kerrasto, jonka toiminnalliset ominaisuudet ovat lähes identtiset perus-Oasis-mallin kanssa, mutta Oasis Deluxessa on hieman erilaiset leikkaukset kuin tavallisessa Oasis-mallissa.

All-Around Oasis

Oasis-kerrasto on 100 prosenttista merinovillaa ja sanonkin sitä all-around-kerrastoksi. Se toimii kaikenlaisessa ulkoilussa ja luontoliikunnassa. Normaalia patikointia, telttailua, ulkotöitä tai koiran kävelyttämistä harrastaville tämä tasaisesti lämmittävä kerrasto on ehdottomasti paras vaihtoehto.

Ohuen kuiturakenteensa ansiosta merinovilla ei kutita ihoa vasten, joten käpertyessäni talvimakuupussiini teltassa tai tarpissa, puen Oasis-kerrastoni mieluiten myös yöpuvuksi. Litteät saumat lisäävät mukavuutta ja minimoivat myös hiertämisen liikkeellä ollessa.

Mainittakoon, että musta Oasis-paita on ulkonäöltään huomaamattoman elegantti ja kaukana kalsari-designista, että olenpa se päällä piipahtanut kerran jos toisenkin kaupunkikahviloissa niin Suomessa kuin ulkomailla matkaillessa. Ainakin Icebreakerin merinovilla on niin laadukasta, että edes 10 vuoden käyttö ei ole aiheuttanut nyppyyntymistä.

Hikiliikkujan ZONE

Muutaman vuoden verran olen harrastanut polkujuoksua aktiivisesti läpi talven, ja sehän tietää aina korkeita sykkeitä ja voimakasta hikoilua. Polkujuoksulenkeille päälleni lähtee tuoreempi hankintani, ZONE-kerrasto. Sekin on litteäsaumainen. ZONEn erityisyys piilee paidassa selästä sekä kainalon alta ja housuissa polvitaipeista sekä ristiselästä löytyvistä paneeleista.

Paneeleiden neuloksessa merinovillaan on sekoitettu viidennes polyesteria. Neulokseen on jätetty myös pikkuruisia reikiä. Näin juuri nuo kehon voimakkaimmin hikoavat osat on suojattu kosteutta erittäin tehokkaasti pois siirtävällä teknologialla, ja vaate tuntuu kuivalta myös juostessa – tai esimerkiksi hiihtäessä.

ZONE-malliston vetoketjukauluksellisesta* paidasta on tullut suosikkijuoksupaitani kesähelteitä luukuun ottamatta. Talvella ZONE-paita palvelee välikerrastona. Kiitos tyylikkään ulkonäkönsä, keväällä ja syksyllä sekä koleampina kesäpäivinä, käytän sitä pelkältään. Selän hengittävyyden ja etuosan suojaavuuden ansiosta paita on täydellinen juoksuun sellaisenaankin. Korkea kaulus, jota voi säädellä vetoketjulla, suojaa myös vuoristossa niskaan kohdistuvalta vedolta, jos tarvetta on.

ZONE-paita on ollut myös vaatevalintani kesäisissä säissä käytäviin polkujuoksutapahtumiin kuten Bodom Trailille ja Norjan vuoristossa juostavaan Tromsø Skyraceen – eikä ole harmittanut.

En käytä ZONE-kerrastoani staattisempaan liikkumiseen, kuten päivittäiseen kävelylenkkeilyyn koirani kanssa, saatika retkiyöpymiseen, koska lämpöä karkaa turhankin tehokkaasti verrattuna Oasikseen.

*260 ZONE -mallistossa on myös normaali pyöreä kauluksellinen paita

Entäpä yhdistelmä tai molemmat?

Vaeltaessa ja patikoidessa olen vuosia pärjännyt Oasis-väliasulla kaipaamatta muuta. Puhdas merinovilla siirtää myös kosteutta hyvin ja tekokuiduista poiketen se lämmittää myös kosteana.

Sittemmin, kun olen tuon toisenkin kerraston itselleni hankkinut, olen vaeltaessa “hifistellyt” ja käyttänyt paitaosana ZONEa, koska rinkka tai reppu saa kylmälläkin selän helpommin hikoamaan. Välihousuina olen silti kävellessä pitänyt Oasis-malliston legginsejä. Sama sääntö on toiminut myös viileillä keleillä meloessa, jolloin pelastusliivi lisää yläkropan hikoamista.

Summa summarum: eri sarjojen kerrastojen osia miksaamalla voi siis löytyä täydellinen yhdistelmä.

Jos kuitenkin panostat vain yhteen kerrastoon ja aktiviteettisi on talviretkeily yöpymisineen tai ulkoilu rauhallisella tahdilla, valitse Oasis. Jos harrastat talvella ulkona pääasiassa hikiliikuntaa kuten juoksua tai hiihtoa ns. ovelta ovelle – ilman pidempiä taukoja – valitse ZONE-kerrasto.

Kahdesta erilaisesta kerrastostakaan ei taatusti ole haittaa aktiiviselle ja monipuoliselle ulkoilijalle. Tuplasetillä on retkilläkin laittaa aina kuivaa päälle.

Läheisin helposti unohtuu

Kun kerrasto käydään hankkimassa, halutaan pysyä lämpimänä säällä kuin säällä. Itse olen kantapään kautta oppinut, että täydellinenkään kerrasto ei pelasta, jos lähimpänä ihoa vasten on tekstiili, joka ei kosteana lämmitä – olipa se sitten hikoilusta tai sateen myötä kastunut.

Tarkoitan alusvaatteita.

Jos kerraston alle jättää puuvillaiset tai keinokuituiset rintaliivit tai alushousut, niin kyllä ne tuntuvat kylmältä ja märältä rätiltä siellä merinovillaisenkin paidan tai pitkiksen alla. Vilun tunnetta on silloin vaikea välttää.

Kirjaimellisen lämpimästi suosittelen myös Icebreakerin merinovillaisia alusvaatteita, joita Partioaitan valikoimasta löytyy montaa sorttia. Toimivat ihanasti myös arjessa.

Lisätietoa

Mikä ihmeen 150 Tech Lite, 200 Oasis tai 260 BodyfitZONE?

Icebreaker merkitsee moniin tuotteisiinsa numeron, ja usea asiakas on kysynyt, mitä tuo luku tarkoittaa. Luku kertoo materiaalin tuhtiuden: kuinka monta grammaa lankaa on käytetty neliömetriin kangasta tai neulosta. Logiikka on siis sama kuin sukkahousuissa käytetyssä denier-luvussa.

Kun siis valmistetaan neuloskangasta 200 Oasis -paitaan tai -housuihin, merinolankaa kuuluu jokaiseen neulottuun neliömetriin 200 grammaa.

Materiaaleista vaivattomin

Sekä Oasis- että ZONE-kerraston hoito on simppeliä. Vaikka lenkillä olisi hionnut väliasun märäksi, ei sitä tarvitse joka lenkin jälkeen vesipestä.

Kaupunkiyksiössäni merinovaatteiden puhtaaksi tuulettaminen sujuu henkarilla rekkiin väljästi ripustamalla – ihan sisätiloissa kun parveketta ei ole. Ja merinoasuthan ovat luonnostaan antibakteerisia, joten ei ole pelkoa, että koko koti tuoksuisi kuin lätkäpelaajien pukukoppi. Samasta, hajuttomasta ominaisuudesta kiittävät pidemmillä retkillä muuten myös telttakaverit!

Icebreakerin merinovaatteita voi pestä normaaleilla 30–40 asteen konepesuohjelmilla ja tavallisilla pH-neutraaleilla pyykinpesuaineilla. Eivät vaadi säätöä villapesuohjelman kanssa, vaan menevät muun pyykin mukana. Kuivatus tehdään narulle ripustamalla.

Itse käytän konepesussa pesupusseja, joilla suojaan hienoa neulosmateriaalia silmäpaoilta, joita vaatteiden vetoketjut, velcro-tarrat yms. helposti voivat tarttuessaan tehdä. Pesupusseja löytyy mm. isompien markettien siivoustarvikeosastoilta.

Icebreaker-merkkitietoa

Icebreaker-merkki on alansa pioneeri ja ensimmäisiä merinovillatuottajia outdoor-markkinoilla. Merkki on perustettu nimenomaan halusta valmistaa merinovillaisia vaatteita aktiiviliikkujien tarpeisiin hyödyntäen luonnon omaa materiaalia synteettisten teknisten materiaalien sijasta.

Merkki toteuttaa tiukkoja ympäristönsuojelun standardeja – ja onpa itse raaka-ainekin luonnonmukainen.

Myös eläinten hyvinvointi on keskeisessä roolissa: Icebreakerilla on omat sopimustilat, joilta se hankkii villansa pitkillä ja kahdenvälisillä sopimuksilla.

Kaiken villan alkuperä on siis jäljitettävissä tiloille asti, koska Icebreaker-merinovillaa ei hankita yleisiltä villatukkumarkkinoilta. Näin Icebreaker pystyy myös paremmin takamaan tasalaatuinen villan tuotteissaan.

Yrityksen arvojen mukaisesti sopimustiloilla merinolampaille ei tehdä kivuliaita mulesing-operaatioita.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja