BLOGI, TALVIRETKEILY

Minestronekeitto – Kylmästä lämpimään

Kylmässä ruoan valmistaminen vaatii huolellista valmistautumista. Ruoka-ainekset tulee valita siten, että ne kestävät hyvin kylmää. Ruoan valmistukseen sopii hyvin avotuli. Avotuli lämmittää samalla ympäristöä, joten kokkaamisesta tulee miellyttävämpää. Kylmässä voi kokata myös kaasukeittimellä, monipolttoainekeittimellä, spriikeittimellä ja risukeittimellä. Kaasukeittimeen on hyvä valita talvikaasu, joka kestää jopa 22 asteen pakkasta. Perinteinen kaasu vaatii lämmittämistä ennen käyttöä ja voi hyytyä nopeasti.

Kylmässä kokkaaminen kuluttaa enemmän polttoainetta, joten tähän kulutukseen pitää varautua. Lisäksi polttoaineen kulutusta voi lisätä käyttöveden sulattaminen. Kannattaa siis tutustua oman keittimen tehoon ja varautua hyvin, ettei tule ikäviä yllätyksiä kesken retken.

Haastavuutta saattaa luoda myös herkästi palelevat sormet. Näpit jäässä on ikävää käyttää retkikeitintä. Yritä saada veri kiertämään aivan sormenpäitä myöden ja hyödynnä keittimen lämpöä. Älä anna sormien missään vaiheessa kylmetä liikaa. Aina kun et tarvitse sorminäppäryyttä, laita lämpimät rukkaset käteen. Käsille pätee samat kerrospukeutumisen säännöt kuin muuhunkin kroppaan.

Hestran hanskat kädessä ruoan laitto talvellla on miellyttävää

 

Tulevana talvena Oulangan erämaareitille

Sormien lämmittelystä tuleekin mieleeni ensimmäinen talviretkeni Oulangan kansallispuistoon. On kulunut jo kymmenen vuotta tuosta kun kävin Oulangan maisemissa viimeksi talviretkellä. Tuolloin löysin netistä tietoa hoidetusta erämaareitistä. Oulangan erämaareitti on 26 kilometriä pitkä talviretkeilyreitti Juumasta Kiutakönkäälle. Reitti lanataan moottorikelkalla kevättalvella helmikuulta huhtikuulle. Erämaareitti on kuljettavissa lumikengillä tai suksilla. Latua erämaareitillä ei ole ja tuuli voi painaa paikoin lanatun uran kadoksiin.

Tuolla reitillä pääsee hyvin nauttimaan Oulangan kansallispuiston tunnelmasta, tykkylumisista puista ja halutessaan pääsee yöpymään autiotuvissa. Tupaverkoston ja tulipaikkojen ansiosta Oulangan erämaareitti sopii hyvin talviretkeilytaitojen harjoitteluun.

Tulevana talvena olisi hienoa päästä lähtemään uudelleen tuolle erämaareitille, joka sopii hyvin 3-4 päivän retken kohteeksi. Tällaisella talviretkellä päivän katkaisee lämmin ja maukas keittolounas, joka lämmittää kulkijan kehoa ja mieltä.

 

Nakki-minestronekeitto (2 hlön)

0,5 l vettä

1 lihaliemikuutio

1 pkt nakkeja (noin 250 g)

1/2rkl voita

1ps (250 g) keittovihanneksia (pakaste)

1 dl pastaa

0,5 tlk (250 g) yrttimaustettua tomaattimurskaa

timjamia (oregano ja basilika)

Pilko nakit kattilaan ja ruskista kevyesti nökäreessä voita. Lisää kattilaan vesi. Murenna lihaliemikuutio ja lisää kiehuvaan veteen jäiset keittovihannekset sekä pasta. Kun pasta alkaa olla kypsää, lisää joukkoon tomaattimurska ja timjami. Jos tomaattimurskassa ei ole yrttejä, voit lisätä tässä vaiheessa oreganoa ja basilikaa. Kiehauta keitto. Nauti lämmin keitto näkkileivän kanssa.

Vinkki: valmista keitto aamulla valmiiksi ruokatermokseen. Lounastauolla keitto on valmiina lämmittämään ja antamaan energiaa!

Ainekset minestronekeittoon

Herkullinen nakkiminestronekeitto kahdelle

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 9 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Talviretkeily"