BLOGI, RETKEILY, VAELLUS

Näin onnistut rinkan pakkaamisessa – Taivasalla-tiimin vinkit

Rinkan pakkaaminen on tärkeä osa vaellukselle valmistautumista ja osa matkaa. Pakkauksen lomassa tulee käytyä läpi kaikki mukaan lähtevät varusteet. Samalla pääsee virittäytymään tunnelmaan ja voi fiilistellä tulevaa retkeä. Huolella ja tasaisesti pakattu rinkka on vaeltajan paras ystävä.

Taivasalla on suomalainen yhteisö ja kohtaamispaikka ulkoilmaelämää rakastaville. Yhteisön perustajanaiset ovat sekoitus urbaania ulkoilijaa ja erämarttaa, joita yhdistää rakkaus ulkoilmaelämään, sekä halu jakaa inspiraatiota muiden ulkoiijoiden kanssa. Taivasalla-tiimi seikkailee poluilla, lumella ja vedessä läpi vuoden – lue blogista heidän rinkan pakkausvinkit tulevan kesän retkille.

taivasalla,fi rinkan pakkaus

Rinkan pakkaaminen, mistä lähteä liikkeelle?

Ennen kuin ryhdyt pakkauspuuhiin, ota hetki ja käy läpi tulevan vaelluksen suunnitelma. Vaelluksen määränpää ja kesto vaikuttavat merkittävästi siihen, mitä kaikkea sinun tulee kantaa mukanasi. Viikon vaellus erämaassa vaatii erilaiset varusteet kuin kahden päivän retki kansallispuistoon. Mitä pidempi vaellus on luvassa, sitä tärkeämpää huolellinen suunnittelu on. Myös vaelluksen ajankohta tulee ottaa huomioon. Lähdetkö vaellukselle yksin vai jonkun kanssa yhdessä? Jos lähdet reissuun jonkun kanssa, pohdi, voisitteko jakaa myös osan varusteista.

vaellus varustelista

Pakkauslistan kanssa mikään ei unohdu

Nopeuta suunnitteluprosessia ja käytä muiden retkeilijöiden tietoutta. Voit hyödyntää pakkauksessa apuna valmiita pakkauslistoja, joita löydät esimerkiksi Partioaitan sivuilta. Valmiita listoja on laadittu päiväretkille, pidemmälle vaellukselle tai esimerkiksi lasten kanssa retkeilyyn. Käy lista läpi ja täydennä oma versiosi omaa vaellustasi ja tarpeitasi ajatellen. Pakkauslistan voi tallentaa näppärästi vaikka puhelimeen.

Mikäli olet suuntaamassa vaellukselle yhdessä ystäväsi kanssa, voitte jakaa kantamuksia esimerkiksi teltan, retkikeittimen tai muiden ruoanvalmistusvälineiden osalta. Koska varsinkin pidemmällä vaelluksella jokainen gramma on tärkeä, ei samoja välineitä kannata kantaa mukana kaksin kappalein. Kannattaa pitää esimerkiksi yhdessä suunnitteluilta, jossa voi käydä läpi mukaan retkelle lähtevät varusteet ja fiilistellä tulevaa seikkailua.

Yhdessä pakkaaminen saattaa keventää rinkan lisäksi myös henkistä taakkaa, kun kaikesta ei tarvitse huolehtia yksin. Käy kuitenkin läpi vaelluskumppanisi kanssa etenkin tärkeimmät varusteet, jotta ette löydä itseänne keskellä erämaata ilman tulentekovälineitä.

rinkan pakkaaminen

Järjestyksellä on väliä

Rinkan sisällön lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös siihen, miten pakkaat rinkkasi. Vaelluksen aikana tulet pakkaamaan rinkkaasi useita kertoja, ja itselle toimivin pakkausrutiini syntyykin useimmiten toistojen myötä. On kuitenkin muutamia perussääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä, jotta rinkan kanssa kulkeminen on mahdollisimman mukavaa ja helppoa.

Rinkan painopisteen tulisi olla lähellä selkää, joten painavimmat tavarat, kuten teltta, ruoat ja vesi, kannattaa pakata noin hartioiden korkeudelle. Tällöin paino jakautuu tasaisemmin ja rinkkaa on mukavampi kantaa. Jos painopiste jää korkealle, tasapaino voi horjua haastavammassa maastossa.

Kevyimmät varusteet pakataan rinkan ulompiin osiin eli pohjalle, reunoille sekä yläläppään. Mieti, mitkä tavarat ovat eniten käytössä päivän aikana, ja pakkaa ne helposti saataville. Taukoja helpottaa kun pääset nopeasti käsiin taukovaatteisiin, tulentekovälineisiin tai vessapaperirullaan. Turvallisuussyistä myös ensiaputarvikkeet tulisi pakata käden ulottuville esimerkiksi rinkan sivutaskuun tai yläläppään. Kevyet eväät ja snacksit kulkevat kätevästi mukana sivutaskuissa ja lantiovyössä.

Sen sijaan arvokkaat esineet kuten raha tai ajokortti, kannattaa sijoittaa rinkan sisälle piilotaskuihin, sillä niitä ei useimmiten tarvitse vaelluksen aikana.

Aivan rinkan pohjalle kannattaa sijoittaa tavarat, joita tarvitset vain yöllä, esimerkiksi makuupussi. Monissa rinkoissa onkin erillinen pohjatasku, jonne makuupussin voi kätevästi sijoittaa. On myös suositeltavaa pakata makuupussi erilliseen vedenpitävään pakkauspussiin, jotta kosteus ei pääse imeytymään rinkan kankaan läpi.

Pyri pakkaamaan niin, että tavarat mahtuvat pääasiallisesti rinkan sisäpuolelle. Rinkan ulkopuolella roikkuvat tavarat saattavat takertua oksiin ja ne muuttavat myös rinkan painopistettä.

rinkan pakkaus

Retkeilyvälineet: jotain omaa, jotain lainattua

Kokemuksen kautta opit, minkälainen retkeilijä olet ja mikä sinulle on vaellukselle tärkeää. Osa haluaa edetä nopeasti, jolloin ylimääräiset grammat häiritsevät matkantekoa ja osa haluaa panostaa vaikkapa retkiruokiin, jolloin rinkalle saattaa kertyä enemmän painoa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa retkeillä.

Mikäli olet aloitteleva retkeilijä, tai käyt vaelluksilla vain satunnaisesti, lista tarvittavista varusteista saattaa kuulostaa pitkältä. Kaikkia välineitä ei tarvitse kuitenkaan omistaa itse, vaan niitä voi myös lainata ystäviltä tai käyttää vuokrauspalvelua. Partioaitan kätevästä vuokrauspalvelusta löydät muun muassa teltan, retkikeittimen, sekä muita tarpeellisia varusteita retkellesi. Kokeilemalla saat tuntumaa siitä, minkälaiset varusteet toimivat juuri sinulle ja mitä haluat hankkia omaksi.

Myös kokeneemmat retkeilijät hyötyvät vuokrauspalvelusta, sillä uusien varusteiden tai tuotemerkkien testaaminen retkikäytössä voi helpottaa ostopäätöstä.

pakkaa vedenpitävästi

Taivasalla-tiimin pakkausvinkit:

  • Aloita suunnittelu ja pakkaaminen riittävän ajoissa
  • Hyödynnä rinkan ulkopuoli – kiinnitä retkimuki tai pullo karabiinilla kiinni rinkan ulkopuolelle roikkumaan
  • Pakkaa puhelin, vaihtovaatteet, makuupussi ja muut tärkeät esineet vesitiiviisiin pusseihin – märkä vessapaperirulla on ikävä yllätys vaelluksella!
  • Älä täytä kaikkia juomapulloja lähtiessä, tankkaa vettä matkan varrella
  • Värikkäät pakkauspussit helpottavat jaottelemaan rinkan sisältöä – siniseen vaatteet, keltaiseen nukkumisvälineet jne.
  • Tutustu omaan rinkkaan ja hyödynnä taskut sekä lokerot
  • Pakkaa rinkka aina samalla tavalla – näin löydät tavarat helpommin ja nopeammin
  • Pidä tauko- ja kuoritakki, päähine sekä hanskat helposti saatavilla – näin saat ne nopeasti käyttöön tilanteen tullen

 

Taivasalla on ulkoilmaelämää rakastavien kohtaamispaikka, monikanavainen inspiraation lähde elämään taivasalla. Taivasalla-tarinoita ja kirjoituksia ulkoilmaelämästä löydät blogista, inspiraatiota ja harrastusseuraa sosiaalisen median kanavista (Instagram, FB)  tai osallistumalla Taivasalla-tapahtumiin.

rinkan pakkaaminen ig live

Tervetuloa mukaan Instagram-liveen sunnuntaina 10.4. klo 11. Veera Malmivaara ja Elina Hovinen jakavat omat pakkausvinkkinä ja vastaavat kysymyksiin lähetyksen aikana. Live-lähetykseen pääset mukaan @partioaitta ja @taivasalla.fi tileillä.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja