BLOGI, OUTDOOR-URHEILU, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Naisten The North Face -polkujuoksukenkien testi

Haimme Instagramissa ja Facebookissa 365-klubin jäseniä testaajiksi The North Facen polkujuoksukengille. Monista innokkaista hakijoista Natalia valikoitui yhdeksi testaajaksi. Hän testasi kenkiä noin kuukauden ajan ja tässä on hänen loppuraporttinsa muuttamattomana. Katso myös Christerin raportti miesten kengistä »

Olen juoksuhullu. Ystävääni lainaten juoksen vaikka Helsingistä Rovanimelle. Juoksu on minulle elämäntapa ja voisi sanoa, että elämän suola. Juoksu merkitsee minulle liikunnan lisäksi tilaa rentoutua, ajatella tai kuunnella äänikirjoja. Juoksu on hienoja maisemia, auringonpaistetta, räntäsadetta, kovaa pakkasta tai hellettä.

Kuvia kengistä löytyy tekstin lopusta.

Juoksuhistoriani alkaa lapsuudesta, kun huomasin nauttivani niin pika- kuin pitkänmatkanjuoksusta koulun liikuntatunneilla. Aloitin ehkäpä noin 12 vuoden iässä harrastamaan yleisurheilua Tapanilan Erällä Helsingissä ja juoksu säilyi suosikkilajinani vaikka toki yleisurheiluun kuuluu paljon muutakin.

Juoksin paljon vapaa-ajallani. Juoksua jatkoin raskauden aikana raskasviikolle 38 saakka. Juoksu jatkui lasteni syntymän jälkeen vaunujuoksuna ja myöhemmin aloitin työmatkajuoksun siksi, ettei pienten lasten vanhempana muuten ollut aikaa juosta niin paljon kuin halusin. Juoksumatkaa kertyy työmatkoilla työpaikasta riippuen 6-10 km/suunta. Nyt lapseni ovat jo teini-iässä, mutta työmatkajuoksu jäi elämääni.

Juoksu on lähes täydellistä vapautta. Kun juoksu on elämäntapa, se on yhtä helppoa kuin kävely. Välillä voi antaa vain juoksun rullata, joskus voi haastaa itseään juoksemaan intervalleissa ja joskus ei jaksa kuin laahustaa. Juoksu on merkinnyt minulle lukuisia hiertymiä sekä irronneita varpaankynsiä. Juostessa on tullut ratkottua monenlaisia ongelmia. Ongelmat ratkeavat usein kuin itsekseen. Toivoisin, että ajatus kulkisi yhtä hyvin istuessa kuin juostessa.

Olen juossut elämäni aikana vain kaksi maratonia. Maraton on minulle henkisesti todella suuri ponnistus ja nimenomaan ajatuksen tasolla tosi raskas. Ensimmäisen maratonin juoksin Madridissa. Kokemus oli raskas. 40 km kohdalla mieli ja kroppa hyytyivät täysin. Mietin vain, miten pääsen kotiin vieraasta kaupungista. Tapana tulevat juoksijat kuitenkin taputtivat olkapäille ja kannustivat jatkamaan ja niin pääsin juosten maaliin. Heittäydyin nurmelle ja koko maailma pyöri silmissä. Toinen maraton tuli juostua Helsingissä ja tämä maraton oli minulle selkesti helpompi.

Olen minimalisti lähes kaikessa paitsi juoksumatkoissa. Minimalismi ulottuu mm. juoksuvarusteisiin. Hyvistä juoksukengistä en tosin suostu tinkimään. Juosta voi, jos omistaa trikoot, verkkarit tjs. Sekä T-paidan/takin. Juoksukengissä arvostan hyvää iskunvaimennusta, mutta toisaalta keveyttä. Tämä on usein hieman hankala yhtälö ja mikäli kumpikin kriteeri ei toteudu, tingin keveydestä. Käytän neutraalin askelluksen juoksukenkiä. Juoksukengissä tulisi olla myös kohtalaisen matala takaosa sen vuoksi, että itselläni on taaksepäin kallistuvat kantaluut ja kengät alkavat helposti hangata.

Juoksen fiilispohjlta, en käytä sykemittareita enkä muitakaan mittalaitteita. En tykkää juosta verenmaku suussa vaan juoksun on suurimmaksi osaksi oltava mukavaa. Joskus voi ja pitääkin toki ponnistella, mutta valtaosa juoksustani on hauskaa. Toki pitkä juoksuhistoria mahdollistaa tämän, juoksu ei enää vie niin paljon voimia.

Polkujuoksukenkiä minulla ei ole ollut koskaan aikaisemmin ja siksi innostuin ajatuksesta kovasti päästä sellaisia testaamaan. Metsämaasaastossa on tullut juostua ajoittain. Maastojuoksussa parasta on se, että se haastaa kroppaa eri tavalla kuin tasamaajuoksu ja maisemat ovat hienoja.

Maastojuoksu vaatii kengiltä hieman erilaisia ominaisuuksia kuin asfalttijuoksu. Kun luin mahdollisuudesta testata The North Face -polkujuoksukenkiä laitoin siis töpinäksi ja lähetin hakemustekstin Facessa. Ja kutsu tuli. Ennakko-odotus oli yhdellä sanalla kuvattaessa odottava. The North Facen kenkiä ei ole tullut aiemmin testattua. Odotin kengiltä hyviä ominaisuuksia ja lentävää juoksuaskellusta.

Kengät tulivat pakettina paikallisen Alepan pakettiautomaattiin. Heti kotona piti aukaista pahvilaatikot ja päästä käpälöimään kenkiä hieman. Kengät ovat ulkonäöltään modernit, tyylikkäät ja värimaailmaltaan tosi raikkaat. Kenkiä voisi käyttää vaikka kaupungilla kävellessä vaikka ovat maastoon tarkoitetut.

Suunnitelmana oli juosta 5-7 kertaa/vko. Vielä on etelässäkin kovin luminen maisema, joten se asettaa tietyn haasteen maastojuoksun osalle mutta katsotaan, miten tilanne kehittyy.

Flight Vectiv testissä

Ensimmäinen juoksu tapahtui tänään 2.4. Aloitin The North Face Flight Vectiv -kengistä, koska niiden ulkonäkö oli houkuttelevin. (joo, itsekin mietin, että onpa kriteeri tämäkin, mutta jotenkin asia oli ratkaistava). Kengät tuntuivat käteen kevyiltä ja muoto oli rullaavan näköinen ja iskunvaimennus vaikutti käteen hyvältä (pohjan ulkonäkö).

Kengät olivat hyvin erilaiset kuin aiemmin käyttämäni. Lesti vaikutti leveältä. Keli oli luminen ja paikoin liukas. Asfalttia oli kuitenkin jo hyvin näkyvissä pääteillä ja juoksu sujui ongelmitta. Juoksu tuntui erilaiselta kuin kengillä, joilla tavallisesti juoksen. Askel ohjautui hivenen enemmän kohti kanta-askellusta, mutta ehkäpä tämä on maastojuoksussa tarkoituksenmukaistakin.

Juoksua tuli yhteensä 10 km ensimmäisellä juoksukerralla. Iso plussa kengillle takaosan juuri kantaluun kohdalle osuvasta pehmusteesta! Vaikka takaosa itsessään on korkea, ei kenkä hangannut yhtään jalkaa. Nämä kengät tuntuivat erityisen kevyiltä jalassa.

the north face w flight vectiv

Osta verkkokaupasta »

Vectiv Enduris II testissä

Seuraavana päivänä vuorossa olivat Vectiv Enduris II -kengät. Ensimmäisenä huomio kiinnittyi pehmeään kengän takaosaan. Istuvuus itselleni hieman Flight-kenkiä löysempi. Juoksussa kengät liikkuvat aavistuksen jalassa vaikka kengät ovat keskenään samankokoiset. Olisivatko nämä sitten hieman reilummat kooltaan. Lesti on näissäkin kengissä leveä, joten käyvät leveämmälekin jalalle varmasti.

Juostua tuli tällä kertaa räntäsateessa ja kosteudenkestävyys oli hyvässä testissä tällä kertaa. Pääsin kohtalaisen kuivin jaloin kotiin sateesta huolimatta, kun vältteli pahimpia lätäköitä.

Juoksun rullaavuus on mielestäni parempi Flight-kengissä, vaikka näissäkin kengissä rullaavuus on hyvällä tasolla. Nämä kengät ovat kai hieman painavammat oikeastikin. Kuten toisetkin kengät, näissäkin askel ohjautuu hieman kohti kantapäätä.

Molemmat kengät ovat kevyitä ja siitä plussa molemmille kengille. Kengissä yhdistyvätkin hienosti kaipaamani ominaisuudet eli keveys, mutta myös erinoimainen iskunvaimennus.

Pito on molemmissa kengissä hyvä pohjan ansiosta. Molemmat kengät olivat miellyttävät eivätkä hiostaneet jalkoja.

Droppi molemmissa kengissä on kohtalainen. Itse suosin melko korkeaa droppia sen vuoksi, että pohkeet jumiutuvat ja akillesjänteet helposti kipeytyvät. Ongelmia ei kuitenkaan tullut ainakaan tämän pituisten lenkkien jälkeen tai niiden aikana.

22 km lenkki tuli tehtyä vaihtelevassa maastossa pääsiäispäivänä 18.4. Lenkki tuli tehtyä Vectiv Enduris II -kengillä. Keli oli kuiva ja hyvä, metsämaastossa kengän tuntuma oli yllättävän miellyttävä ja mukautui hyvin maaston vaihtelevuuteen. Juoksu rullasi oikein mukavasti, ehkäpä alan tottua kenkiin pikkuhiljaa entistä paremmin.

Nälkä oli kauhea lenkin jälkeen, tankattua tuli edeltävästi hieman liian vähän. Lenkin päälle tuli testattua kenkien pohjan pitoa hieman hassulla ja yllättävällä tavalla puolivahingossa. Rappukäytävässä on matto ja pyyhkiessäni kengänpohjia mattoon, oli kitka melkoinen verrattuna toisiin, usein käyttämiini juoksukenkiin (Asics).

The North Face W Vectiv Enduris II

Osta verkkokaupasta »

 

the north face polkujuoksukengät testi

Tästä se lähtee. Uudet, pirteän väriset juoksukengät on juuri haettu postista. Kyllä olivat kengät pakattu niin hyvin, että meinasi kärsivällisyys loppua laatikkoja avatessa 😀 Vectiv Enduris II ylempänä, Flight Vectiv alempana.

the north face polkujuoksukengät testi

Parijonossa. Vaikea sanoa, kummat ovat kivemman näköiset. Ominaisuudet saavat siis ratkaista suosikit. Vectiv Enduris II vasemmalla, Flight Vectic oikealla.

the north face polkujuoksukengät testi

Riviin järjesty. Kengät edestä. Vectiv Enduris II vasemmalla, Flight Vectiv oikealla.

the north face polkujuoksukengät testi

Tositoimissa, vähän satelee lunta. Toivottavasti ei tule takatalvea. Vectiv Enduris II.

the north face polkujuoksukengät testi

Taas mennään. Flight Vectiv.

the north face polkujuoksukengät testi

Ilta-auringon hehkussa kengät oikein loistavat! Flight Vectiv.

the north face polkujuoksukengät testi

Ready to go… tossu ja tassu valmiina uusiin haasteisiin. Flight Vectiv.

the north face polkujuoksukengät testi

Maastossa. Pohja epätasainen ja paikoin märkä. Luntakin vielä paikoin maassa. Flight Vectiv.

the north face polkujuoksukengät testi

Pito oli hyvä myös kallioisella maaperällä. Flight Vecticv.

the north face polkujuoksukengät testi

the north face polkujuoksukengät testi

Jaksaa jaksaa nousta…

the north face polkujuoksukengät testi

Testataanpas pitoa. Flight Vectiv.

the north face polkujuoksukengät testi

Ja alas mäkeäkin sujuu erinomaisesti. Flight Vectiv.

the north face polkujuoksukengät testi

Takaosan pehmuste. Flight Vectiv.

the north face polkujuoksukengät testi

the north face polkujuoksukengät testi

the north face polkujuoksukengät testi

Vectiv Enduris II:lla maastossa juoksemassa. Tuntuma oli hyvä epätasaisella pohjalla.

the north face polkujuoksukengät testi

Lähikuvaa, paksu pohja ja hyvä vaimennus sekä pito. Vectiv Enduris II.

the north face polkujuoksukengät testi

Kengät asvalttijuoksussa. Paremmalta tuntuvat maastossa ja näin pitää toki ollakin. Vectiv Enduris II.

Summa summarum

Olipa harvinaisen kiva testausaihe tällä kertaa. Sää muuttui testausjakson aikana lumisesta lähes kesäiseksi. Paljon tuli kilsoja ja pääsi nauttimaan kevätkeleistä oikein kaksin kengin!

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja