Haimme Facebookissa 365-klubin jäseniä testaajaksi Ospreyn uusille rinkkamalleille. Monista innokkaista hakijoista Kristiina valikoitui yhdeksi neljästä testaajasta. Hän testasi rinkkaa noin kuukauden ajan ja tässä on hänen loppuraporttinsa muuttamattomana. Katso myös Korpikätyrin raportti suuremmasta 70-litraisesta rinkasta »
Pirteä punainen reissukaveri hurmasi olemuksellaan.
Osprey Ariel 65 -rinkan (XS/S) testausta,”Krisse” Kristiina Hotti.
”Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt”, mutta valitse varusteet huolella. Tärkeimmät varusteet retkelle ovat mielestäni rinkka ja kengät. Nyt minulla oli mahdollisuus tutustua uuteen reissukaveriin eli rinkkaan Osprey Ariel 65.
Taivalsin talvioloissa, joten kengät vaihtelivat talvikengistä/lumikengistä monoihin. Olen Krisse Hotti 50+ vuotias ”luontoliikkujanautiskelija”. Viihdyn kaikkina vuodenaikoina luonnossa eri kulkupeleillä (pääosin patikoiden, hiihtäen, lumikengillä tai pyörällä liikkuen, vesillä myös meloen) osittain omaksi ilokseni ja osittain työkseni. Minulle elämyksiä tarjoavat niin lähimetsät kuin kaukomaat. Koen olevani ulkona aina perillä. Olen nähnyt elämässäni valtavan määrän toinen toistaan huikeimpia maisemia maailman monessa kolkassa, mutta yhtä lailla minua sykähdyttää havaita vaikka lähimetsässä eläimen jäljet uudella lumella ja pohtia mikähän otus siinä on kulkenut ja minne. Talvella ehdoton suosikkini ulkoiluympäristönä on Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tunturit, joihin ei vain kyllästy. Näiden tuntureiden keväthangilla on myös lähes kaikki Ospreyn Arielin testireissut tehty.
Varusteiden suhteen en ole mikään hifistelijä, enemmänkin käytännöllisyys ja hinta/laatusuhde ovat määrittäneet hankintojani. Varastosta löytyy pienestä juomarepusta erilaisiin päiväreppuihin ja 45-litrainen pikkurinkka sekä 70-litrainen vanha ”kaikkimahtuukyytiin” kantolaite. En ole koskaan oikein mieltynyt putkirinkkoihin ja pienen kokoni vuoksi (161 cm) ei ole ollut aina helppoa löytää selkään sopivaa kantolaitetta. Joten nyt suurella mielenkiinnolla matkaan…
Olen uusiin käyttötavaroihin tutustujana sellainen tyyppi, joka ei lue käyttöohjeita ensin, vaan tutustuu ihmettelemällä, etsimällä, pyörittelemällä, kokeilemalla, tunnustelemalla, fiilistelemällä. Näin tein tämän rinkankin kanssa. Koska olen hyvin kinesteettinen ihminen, minulle on tärkeää se, miltä asiat tuntuvat ja kuinka helppokäyttöisiä ne ovat. Takkuavat vetoketjut, hiertävät hihnat yms. saa heti tunnelman lässähtämään ja tuote jää hankkimatta, vaikka kuinka joku kehuisi ja ylistäisi.
Ennakkokäsitykseni Ospreyn tuotemerkistä on sitä arvostava, vaikka kokemusta ei paljon ole ollut (paras tietokonereppu kylläkin ollut käytössä jo yli viisi vuotta). Odotus rinkasta oli, että josko löytyisi selkään sopiva kantolaite tuleville päivä- ja viikonloppuretkille sekä pidemmillekin patikoille.
Koska testijakso osui kevättalven lumille, pitkät patikkareissut saivat nyt vielä odottaa kesäkelejä. Testiin pääsi kolme talvista päivävaellusta (kävellen, lumikengillä ja suksilla) ja sekä yksi alkufiilistelykävely.
Ensimmäinen reaktioni postissa oli, että kuinka pieneen ja kevyeen pakettiin tämä rinkka oikein on saatu mahtumaan. Pohdiskelin, että onkohan siellä kuitenkin joku pikkureppu, MUTTA sieltähän kuoriutui pirteänvärinen ja ihanan kevyen oloinen kunnon rinkka.
Rinkka istahti heti selkään, vaikka en ollut mitään vielä säätänyt. Lantiovyö tuntui tukevalta ja samalla pehmeältä. Se oli kuin mukava ”tuoli”, johon oli istahtanut. Samoin olkaviilekkeet tuntuivat napakoilta käsitellessä. Rinkka oli vakaan ja kompaktin tuntuinen.
Rinkan ulkonäkö on mielestäni tyylikäs, muttei pröystäilevä. Viiniystävänä minulle tuli mieleeni tästä adjektiivit Eloisa (tuore ja kevyt), Ryhdikäs ja Kehittynyt, Rodukas (tyypillinen rodulleen ja alkuperälleen) ja Tasapainoinen 😊 Pidän myös siitä, että elämässä on väriä eikä kaikki ole mustaa, harmaata tai tummaa. Siksi peukku myös vahvalle punaiselle väritykselle. Ihastusta herätti myös pirteä vihreä sadesuoja, joka yllätyksekseni löytyi läpän taskusta valmiina.
Jännitin hieman sitä, miten rinkka istuu selkääni. Pienikokoisena ja selkävaivoja jo omaavana rinkan vaatimukset ovat aika suuret. Ensimmäisenä teinkin vain lyhyehkön iltapatikan revontulibongaukseen. Jo pian havaitsin, että rinkka sopii selkääni hyvin. Tosin kävelyllä siellä oli vain noin 4-5 kg painoa rinkan oman painon (2,2 kg) lisäksi ja säädöt olivat vielä lopullisesti fiksaamatta. Rinkkaa oli helppo säätää pienemmäksi kiristysremmien avulla, niitä oli myös tarpeeksi, jotta muoto säilyi, vaikka koko pieneni. Vaikka rinkka oli vain puolillaan, niin se ei tuntunut ”lötköltä” tai vajaalta. Tuntuma oli kevyt.
Osprey Arial 65 on huomattavasti kevyempi sekä jämäkämpi kuin aiemmin käyttämäni rinkat. Myös lantiovyö on tukevampi. Säätömahdollisuuksia on enemmän. Aiemmassa isossa rinkassani ei ole myöskään erillistä juomarakon letkulle sopivaa läpivientiä eikä erillisiä kiinnityspisteitä esim. sauvoille tai muille rinkan ulkopuolelle ripustettaville varusteille. Saati sitten pilliä, jonka viimeisellä reissulla vasta havaitsin.
Taskut ovat hyvin sijoiteltuja. Ainoa mitä jäin kaipaamaan oli kännykälle ja kameralle sopivaa helposti saavutettavaa riittävän isoa taskua. Lantiovyön taskuun ei mahtunut minun kännykkä, ehkä pienempi sinne olisi sopinut. Ratkaisin asian kiinnittämällä lantiovyöhön erillisen pikkupussin, joka toimikin hyvin.
Kiinnityspisteitä käytin sauvojen ja lumikenkien kuljettamiseen, kun kävelin hankikantoa pitkin. Erinomaisesti toimivat ja olivat juuri minun kengilleni sopivat. Isompien kenkien kanssa olisi voinut joutua käyttämään lisäremmejä.
Kuljin neljä kertaa rinkan kanssa päiväreissun:
- Pieni iltakävely Iso-Säynäjärven jäällä Joutsassa revontulibongaukseen, joita ei sitten näkynyt sillä kertaa (rinkan paino noin 6 kg)
- Koko päivän lumikenkäily Aakenuksen huiputukseen Ylläksellä (paino noin 9 kg)
- Koko päivän hiihtoretki Haavepalolle Ylläksellä (paino noin 9 kg)
- Iltakävely Lainion kerihangilla, mukana sauvat ja lumikengät sekä kokeilun vuoksi kaikki yöpymiseen tarkoitetut tavarat rinkassa: teltta, makuupussi, alusta, keitin, taukovaatteet (paino noin 14 kg)
Rinkka oli helppo pakata, kun sen pystyi tekemään etuläpän kautta pakkaamalla sen vaakatasossa. Samoin tavaroiden ottaminen rinkasta oli helppoa etuläpän kautta. Erityishuomio kaikilla reissuilla oli selkätilan hengittävyys (airscape-systeemi), jonka ansiosta koskaan ei ollut selkä märkä, vaikka hiki otsalla olikin usein. Huomioitavaa oli myös rinkan jämäkkyys ja vakaus liikkuessa. Vaikka kyykistyi maahan, laski mäkiä tai sitoi lumikenkiä rinkka selässä, se käyttäytyi kuin olisi ollut kiinteä osa omaa selkää eikä heilunut puolelta toiselle.
Rinkka oli helppo säätää sopivaksi. Minun käytössäni oli pienempi malli eli XS/S, jossa selkäsäätö meni pisimmälle mahdolliselle pituudelle. Olkaviilekkeet myös säädin lopulta isoimmalle mahdolliselle (vaikka ne toimivat hyvin myös lyhyempinä), samoin lantiovyön. Kaikki säädöt olivat kuitenkin riittävät, toimivat ja helpot. Jos pituutta käyttäjällä olisi enemmän suosittelisin seuraavaa S/M kokoa. Tämä koko sopii hyvin juniorille tai suht pienikokoiselle naiselle. Jos tyttäreni innostuu hankkimaan oman rinkan niin tiedän, että tämä on hänelle juuri valinta. Samoin on helppo tämän kokemuksen kautta suositella naisopiskelijoilleni tätä rinkkaa.
Tämän rinkan tunne oli heti alusta asti oikea. Pehmeä ja samalla jämäkkä kuin vastakohdat yin ja yan yhdessä. Mikään ei painanut, hiertänyt tai tuntunut hankalalta. Vaikka viimeisellä käyttökerralla painoa oli jo noin 14 kg, niin rinkka tuntui yhtä kevyeltä kuin 6-8 kg reissuilla. Tämä kertoo siitä, että paino jakautuu tässä rinkassa oikeisiin paikkoihin eikä paina esimerkiksi hartioita. Tukeva selkälevy saa myös kiitosta kuten myös vetoketjujen käyttölenkit saavat erityismaininnan miellyttävyydestään.
Ainoa kehitys tai lisä, jota toivoisin tähän, on kännykkä-/kameratasku, joka olisi helposti saavutettavissa. Mutta kuten totesin, siihen löytyy erittäin helppo ratkaisu erillispussista.
Tämä rinkka menee ehdottomasti käyttöön. Oli myös fantastista huomata, kuinka ihmiset olivat aidosti kiinnostuneita reissuillani rinkasta ja kyselivät kokemuksiani.
Kuvat Olli-Pekka Ahtiainen ja Kristiina Hotti