Haimme Instagramissa ja Facebookissa 365-klubin jäsenistä testaajaa uudelle Osprey Poco LT -lastenkantorinkalle. Monista innokkaista hakijoista Susanna valikoitui testaajaksi. Hän testasi rinkkaa vajaan kuukauden ajan ja tässä on hänen loppuraporttinsa muuttamattomana.
Olen 37-vuotias neljän lapsen äiti ja elämäntapaulkoilija. Pyrin viettämään mahdollisimman paljon aikaa metsässä, ja teen sitä sekä harrastusten että työn merkeissä. Raahaan lapsia ulos jo ihan itsekkäistä syistä – mitä enemmän saan lapsia houkuteltua metsään, sitä enemmän saan siellä viettää aikaa. Tietysti se on boonusta, että lapset myös viihtyvät retkillä, eivätkä haluaisi päästää minua sooloretkille ollenkaan!
Vuosittain vietämme 30-50 yötä teltassa ja laavussa, aina vuodesta 2015 lähtien. Nuorin telttakaveri on ollut 4 viikon ikäinen, ja 5kk ikäisen kanssa vietimme neljä viikkoa putkeen teltassa! Teemme erilaisia retkiä: yhden, kahden yön retkiä lähikansallispuistoihin, parin, kolmen viikon pyöräreissuja Suomessa ja naapurimaissa sekä autoreissuja Norjaan ja Alpeille, jossa yövymme teltassa, ja teemme päiväretkiä vuorille. Retkeilemme ympäri vuoden, ja meillä taaperotkin ovat päässeet talviretkeilemään ja nukkumaan laavussa (olemme kyllä vältelleet paukkupakkasia).
Olin tutustunut aiemmin Osprey-merkkiin rinkkojen myötä. Vaihdoin uskollisesti palvelleen yli 20 vuotta vanhan rinkkani höyhenen kevyeen Osprey Lumina -rinkkaan, joka on tehnyt vaikutuksen käytössä. Tämä myös nosti odotuksiani lastenkantorinkan suhteen.
Ospreyn lastenkantorinkka on todella kevyt!
Ensimmäiseksi huomioni kiinnittyi Osprey Poco LT -lastenkantorinkan keveyteen. Olen käyttänyt aikojen saatossa useita eri merkkisiä lastenkantorinkkoja, mutta tämä kyseinen malli on kaikista kevein. Olen pyrkinyt keveyteen kaikissa retkeilykamppeissa, sillä lasten kanssa reissatessa tavaraa joka tapauksessa riittää – ja lisäksi saa kantaa ainakin yhtä lasta, parhaassa tapauksessa kahta kamojen lisäksi. Kannettavat tyypitkin painavat, joten en välitä painavista kamppeista. Keveys olikin positiivinen yllätys – aiemmat lastenkantorinkkamme ovat olleet yli kilon painavampia! Kostautuuko keveys jossakin ominaisuudessa tai kantomukavuudessa?
Suunnitelmana oli testata rinkkaa monipuolisesti erilaisissa ympäristöissä ja aktiviteeteissa. Rinkkaa testasimmekin sekä arki- että retkikäytössä.
Kostautuuko rinkan keveys?
Keveys tuli ainakin siitä, että taskuja on vähemmän kuin osassa muita rinkkoja. Kyseisestä mallista löytyy vain kaksi taskua: pienempi tasku rinkan yläosasta, jossa myös avainlenkki ja isompi päätasku. Toisaalta nykyään ei kyllä tarvitsekaan mitään pienempää kukkaro(sisä-)taskua, kun maksamiset tapahtuvat puhelimella. Ja puhelimen laittaa niin, että sen saa helposti (esim. housujen taskuun). Kevytretkeillessäkin vaatteet ja makuupussi ovat samassa kuivasäkissä. Ehkä sitä ei edes tarvitse useampia taskuja – varsinkaan, kun ne kuitenkin tuovat lisäpainoa. Taskujen tilavuus on kuitenkin hyvä. Myös ylätasku on yllättävän iso – sinne mahtuu mm. litran termari, mukit ja päivän eväät. Alataskuun uppoaa puolestaan esim. iso Expedin perhemakuualusta sekä kesämakuupussit kolmelle!
Yön yli retkillä on haastavaa saada kannettua kaikki kamat – vaatii melkeinpä toisen aikuisen mukaan lähtemisen ja ison rinkan tälle selkään. Tähän rinkkaan kuitenkin mahtuu suhteellisen paljon tavaraa mukaan. Jäin vielä miettimään, saisiko rinkan runkoon alataskun alle kiinnitettyä esim. teltan… jää vielä testattavaksi.
Jäin kuitenkin kaipaamaan taskuja vesipulloille. Esim. verkkotaskut sivuilla eivät olisi tuoneet juurikaan painoa, mutta olisi auttanut veden pitämistä lähettyvillä. Vesipullojen olisi hyvä olla helposti saatavilla, jotta niistä olisi helppo juoda. Toisaalta kantorinkassa oli kyllä paikka vesisäiliölle. Siitä tykkää juoda sekä vanhemmat että lapset. Hygieenisuudesta voikin sitten olla montaa mieltä – lapset kun ovat taitavia puhaltamaan letkuihin välipalapatukkamössöä ja pureskeltuja rusinoita.
Kantokokemuksia
Äitiysurani on melkein 15 vuotta pitkä, ja olen kantanut, vetänyt, työntänyt ja raahannut lapsia paljon. Kantamisessa olen käyttänyt – ja käytän edelleen – paljon ja monipuolisesti eri välineitä aina erilaisista kantoliinoista kantoreppuihin ja kantorinkkoihin. Ja kyllä, kannan paljon myös köyhänmiehen repulla, eli hartioilla. Jokaiselle välineelle on oma paikkansa, aikansa ja käyttötarkoituksensa.
Uusi kevyempi kantorinkka on nyt laajentanut tonttiaan kevyen painonsa ja hyvän pakkautumisensa ansiosta. Rinkka menee erittäin kapeaksi, ja mahtuu näin esim. rattaidemme tavaratilaan. Lisäksi se on sen verran kevyt, että sen kehtaa ottaa myös ”varmuuden vuoksi” mukaan, kun lapsi kuitenkin kävelee itse jo paljon, mutta saattaa väsähtää matkan varrelle. Sen voi ottaa kapeana säilytysasennossa selkään, jolloin sitä on miellyttävämpi kantaa myös tyhjänä.
Testijakson aikana huomasinkin, että saatoin toisinaan ottaa myös illalla puistoon kantorinkan. Lapsi jaksoi kyllä kävellä puistoon ja toisinaan koko matkan myös takaisin, mutta välillä väsymyksen iskettyä tuli myös käytettyä rinkkaa. Ja vaikka lapsi olisikin jaksanut kävellä, tuli rinkka täytettyä paluumatkalla lähikaupassa kaurajuomalla, banaanilla ja puurohiutaleilla.
Rinkan keveys oli plussaa myös siinä, kun muutaman kerran ehdin jo kantaa kahta lasta – pari kuukautista kantoliinassa edessä ja 15 kiloista selässä.
Kantorinkka treeneissä
Kisaan eri lajeissa, ja lasten mukanaolo mahdollistaa treenien ujuttamisen kivuttomasti perusarkeen. Käytän niin juoksuvaunuja, laatikkopyörää kuin hiihtokärryäkin. Teen myös voimatreeniä lajinomaisesti luontopoluilla ja usein myös laskettelurinteen hissikuilua tai portaita ylös ja alas kivuten. Tähän kantorinkka on paras – kantorepussa lapsikin menee hiestä märäksi. Ei hyvä, sillä silloin lasta alkaa helposti palella. Kantorinkassa lapsi puolestaan pysyy kuivana. Lapsen paino on täysin riittävä, joten kiva, että rinkka itsessään on kevyt. Ospreyn rinkka toimi tässä oikein hyvin!
Pieneksi pakkautuminen on hyvä asia mitä tulee myös matkustamiseen tai säilyttämiseen. Lisäksi kantohihnat saa piiloon vetoketjullisen kankaan taakse, mikä on kätevä ominaisuus paitsi matkustaessa myös ahtaissa säilytystiloissa.
Säädöt
Meidän perheessä on rinkalla pääosin kaksi käyttäjää. Meillä on pari senttiä ja pari kiloa kokoeroa. Rinkan koon säätäminen on kuitenkin helppoa ja nopeaa, jolloin myös eri kokoiset voivat helposti saada rinkan sopimaan itselleen.
Kantaminen itsessään on mielestäni niin miellyttävää kuin se nyt voi kantorinkalla kantaessa olla. Tietenkään paino ei nyt samalla tavalla jakaudu kuin että pakkaisi saman kymppi-viisitoista kiloa rinkkaan retkeilyvarusteina. Kuitenkin Ospreyn rinkassa lapsen painopiste tulee lähelle selkää, joka lisää kantamisen mukavuutta.
Ai niin! Pisteet siitä, että lapsen turvavyöt sidottiin selästä! Tällaista ratkaisua en olekaan aiemmin nähnyt, ja aluksi tämä epäilytti. Mutta sehän toimi paremmin kuin hyvin! Rinnan edestä laitettava kiinnitys on aina jotenkin hidasta ja hankalaa, eikä sormet meinaa mahtua laittamaan solkea kiinni ja auki. Takana oleva kiinnitys toimi hienosti!
Aurinkosuoja
Rinkassa on erittäin kätevä aurinkosuoja, joka antaa hyvän varjon pienelle kyytiläiselle. Suoja kulkee kätevästi mukana rinkassa, ja piiloutuu salataskun sisään kätevästi. Monessa muussa rinkassa varjolle ei ole erillistä säilytyspaikkaa, ja ainakin tällöin allekirjoittaneelta varjo unohtui monesti kotiin. Tai jäi ottamatta ihan sillä, että sääennustus lupasi pilvistä. Tässä varjo kulkee aina mukana – siitä pisteet!
Summa summarum
Lastenkantorinkka on oikein näpsäkkä, ja teki vaikutuksen sekä keveydellään että miellyttävällä kantosysteemillä. Tavaratilan tilavuus on isoimmasta päästä. Plussaa myös pienestä säilytystilavuudesta. Ehdottomasti jatkoon!