Alkutalvesta 2019 saimme kumppanini kanssa päähänpinttymän matkustaa polkupyörällä Prahaan. Tavoitteena oli siellä joka neljäs vuosi järjestettävä esittävän taiteen maailmannäyttely Prague Quadrennial. Aikaisemmat pitkät pyörämatkakani rajoittuvat Ahvenanmaalle, mutta olen aina ollut kiinnostunut itseni haastamisesta, eikä lentomatkustaminen tai linja-autossa istuminen houkutellut ekologisista syistä. Ideasta innostuivat myös ystäväni ja toukokuun lopussa viisihenkinen joukkomme suuntasi Tallinnan lauttaterminaaliin.
Reittisuunnitelma
Aloitimme matkavalmistelut helmikuussa, eli noin neljä kuukautta ennen lähtöpäivää. Reittisuunnitelmaa tehdessämme taiteilimme lyhyimmän reitin ja miellyttävimmän reitin välimaastossa. Yöpyminen tapahtuisi sekä telttaillen että kaupunkimajoituksissa. Reitin varrella suurimmat kaupungit olivat järjestyksessä Tallinna, Pärnu, Riika, Jelgava, Šiauliai, Kaunas, Wrocław, Praha ja Ceske Budejovice. Reittisuunnittelun ja varustelun lisäksi valmistautumiseemme kuului harjoittelua. Huhtikuun ensimmäisellä viikolla pääsimme ajamaan jo lähes sulilla kaduilla ja testaamaan miltä pyörä tuntui matkatavaroiden kanssa. Harjoittelusta oli iloa myöhemmin matkalla, sillä näin pyörän hallinta tavaroiden kanssa oli tuttua.
Virossa polkupyöräily
Tallinnasta poistuimme tielle 15, joka oli liikenteeltään varsin rauhallinen. Kaupunkialueella pyöräily ja sieltä poistuminen oli mutkatonta. Pyöräteiden määrä reitillä yllätti meidät ja polkeminen sujui kuin siivillä. Viro vaikuttaa soveltuvan erinomaisesti aloittelevallekin pyörämatkaajalle, kunhan vain sietää satunnaisesti vastaan kääntyvää tuulta. Pienten teiden päällysteet olivat hyvässä kunnossa, leiriytymismahdollisuuksia löytyi kartalta runsaasti ja korkeuskäyrä ei tuottanut haastetta, sillä mäiksi kutsuttavia ei yksinkertaisesti ole. Pärnusta aina Riikaan asti seurasimme EuroVelo -reittiä ja se osoittautui todella hyväksi maisemareitiksi. Reitti sisälsi päällystämättömiä osuuksia, jotka olivat kuivalla säällä helposti poljettavia.
Latviassa ja Liettuassa pyöräily
Viron ja Latvian valtioraja ohittui huomaamatta. Vasta Riikaa lähestyessä rajan tuomat muutokset kävivät ilmi. Pyöräilijälle Riika ei ole ihanteellinen kaupunki. Jouduimme polkemaan vilkkaasti liikennöidyillä autoteillä ja huonokuntoisilla kapeilla jalkakäytävillä päästäksemme kaupunkiin. Sama toistui kaupungista poistuessa. Onneksi sää oli suosiollinen ja reitti tähän mennessä onnistunut. Yleisesti huomasimme, että Latviassa ja Liettuassa pienten teiden päällysteet ja niiden kunto voivat olla mitä tahansa. Kiireinen polkija valitsee täällä siis päätiet ja tyytyy seuraamaan maantien piennarta. Latviassa ja Liettuassa tiet halkovat pääasiassa tasaista peltomaisemaa.
Suosikkeja matkan varrelta
- Viron rannikko Pärnusta etelään
- Etelä-Liettuan järvimaisemat
Viiden valtion läpi polkupyörällä
Kirjoitus on ensimmäinen osa viiden valtion läpi polkupyörällä sarjaa.
Lue osa 2 – Pyörällä Puolassa ja Tshekissä ja varustelista.
Terveisin maailmalta.
Johanna Sulalampi, Partioaitta Itis.
Matkapyöräilyopas
Retkipyöräily on monipuolinen laji, joka sopii miltei kenelle tahansa iästä, sukupuolesta, kulttuurista tai fyysisestä kunnosta riippumatta. Tärkeintä on uskaltaa lähteä. Jotta pyöräretkesi onnistuisi, on muutamia asioita jotka kannattaa ottaa huomioon. Matkapyöräilyoppaastamme löydät vinkkejä retkesi toteuttamiseen, olit sitten vasta-alkaja tai jo kokeneempi matkapyöräilijä.