BLOGI, TALVIRETKEILY

Retkiluistelun uusi aalto

Retkiluistimia ja karvapohjasuksia valmistava OAC Finland uskoo talviulkoilun kasvuun, mutta liikeidea lähti myös perustajien elämäntavasta.

Kun Miika ja Reetta Vuorio perustivat ulkoilu- ja urheiluvälineitä valmistavan ja maahantuovan OAC Finlandin vuonna 2008, se aloitti heti retkiluistinten valmistuksen.

– Asumme Roineen rannalla, ja täällä on upea pieni saaristo, joka jäätyy alkutalvesta ensimmäisenä. Retkiluistelu on meille rakas laji, Miika Vuorio kertoo.

Reetta Vuoriolle ulkoilu tuli verenperintönä: hänen isänsä Antti-Jussi Tiitola on talviurheiluihminen, jonka kehittämä Titan oli aikoinaan ehkä maailman tunnetuin jääkiekkomaila.

– Samainen appiukkoni toi telemarkin Suomeen. Kun meikäläinen tuli tällaiseen sukuun, niin sitäkin piti alkaa automaattisesti harrastaa.

Myös OAC:n retkiluistimet olivat alun perin Antti-Jussi Tiitolan kehittämät, uudesta materiaalista tehdyt ja keveät. Ne haluttiin suunnata retkiluistelun uuteen aaltoon, heille, jotka haluavat luistelulta nimenomaan tehokasta liikuntaa raittiissa ulkoilmassa ja jopa työmatkojen kulkupeliä.

Nykyään OAC on laajentunut valmistamaan Suomessa myös muita ulkoiluvarusteita, kuten karvapohjasuksia. Suurimmat markkina-alueet ovat Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Siellä retkiluistelu piti lanseerata uutena urheilulajina.

– Lähdimme rakentamaan ajatusta tyypistä, joka luistelee puku päällä töihin pitkin Ottawa-jokea. Kuntosalin sijaan hän voi nauttia luonnosta ja nähdä vaikka piisamin jään alla luistinten alapuolella.

Parempia kokemuksia

Monien muistot luistelusta ja hiihdosta yhä koulun liikuntatunnilta. Vuoriot haluavat, että ihmiset saisivat talviurheilusta parempia kokemuksia kunnon varusteilla.

– Omilta lapsilta ei ole edes kysytty. Kehitimme lasten karvapohjasukset siksi, että halusimme heillekin hyvät varusteet, jotta meillä kaikilla olisi hauskaa hiihtoretkillä. Nyt Vuorioiden lapsille suunniteltuja suksia myydään suuria määriä esimerkiksi kanadalaisiin kouluihin. Lasten suksista tuli menestystuote.

Lisäksi Vuorioille oli tärkeää näyttää, että suomalaisella tekemisellä on arvoa. Kyse ei ole pelkästä periaatteesta. Suomalaisella valmistuksella on Miika Vuorion mukaan maailmalla ”hillitön maine”.

– Meillä on ylpeys omaan tekemiseen, ja uskon sen näkyvän myös tuotteissa. Miika Vuorio uskoo, että yhtiön retkiluistinten ja karvapohjasuksien myynnissä on vasta raapaistu pintaa. Ennen kaikkea yrityksessä on kuitenkin kyse elämäntavasta.

– Tätä pitää rakastaa. Jos sää on kaunis, lähdemme joskus työporukalla kesken päivän takapihalta hiihtämään.

Teksti: Veera Luoma-aho, kuva Rami Valonen/OAC.

Pää kylmänä!

On hurmaavaa viilettää luistimilla uutta jäätä pitkin. Näin teet sen turvallisesti. 365:n 4 vinkkiä turvalliseen retkiluisteluun.

varusteet retkiluisteluun

1 Jäänaskalit

Jos olet joskus yrittänyt nousta avannosta hallitusti ilman jäänaskaleita, tiedät, kuinka haastavaa se on, varsinkin, kun jää on märkä. Ripusta naskalit tarpeeksi korkealle, vaatteiden päälle. On tärkeää, että niistä on helppo saada ote myös käsineillä. Voi olla hyvä kokeilla jäänaskaleiden käsittelyä ennen luisteluretkeä. Myös vihellyspilli on tärkeä, ja sen on oltava kuulaton, jottei se jäädy ja jumiudu.

2 Jääpiikki

Jääpiikki toimii tuntosarvenasi: sen avulla tunnustelet jään paksuutta ja laatua. Piikin pitää kellua, ja sen alaosassa on oltava paino. Iske piikki jäähän tasaisin väliajoin. Perussääntönä voi pitää, että jos samaan kohtaan iskee kolmasti ilman että reikä täyttyy vedellä, jää on luistelukelpoista. Jos vettä tulee kahden iskun jälkeen, on oltava erityisen tarkkaavainen, ja jos yhden iskun jälkeen, on syytä kääntyä heti takaisin.

3 Pelastusköysi

Pelastusköysiä kannattaa olla yksi jokaista luistelijaa kohti, tai vähintään yksi kahta luistelijaa kohti. Kanna köyttä niin, että se on helposti saatavilla. Irtonainen pää kiinnitetään repun vyötäröhihnaan. Olkapään korkeudelle kiinnität karbiinihaan, johon voit kiinnittää joko oman pelastusköytesi tai köyden, jonka joku muu heittää. Harjoittele köyden irrottamista ja heittämistä jo ennen luistelukauden alkua.

4 Reppu

Luistelureppu toimii sekä pakkauspussina että kelluntaliivinä. Repussa kannat aina mukanasi vaihtovaatteita joko tiiviisti solmitussa muovipussissa tai vesitiiviissä pussissa, puristamatta niistä ilmoja pois – näin saat lisää kelluntavoimaa. Repussa on oltava vyötärö- ja haarahihnat, jotta se pysyy paikoillaan. Kannattaa myös pakata mukaan pieni istuintyyny, jonka päällä voit tarvittaessa istua tai seistä.

365-lehti

Artikkelut on julkaistu Partioaitan 365-lehdessä numerossa 3/2019. Kolme kertaa vuodessa ilmestyvä lehti jaetaan ilmaiseksi kaikille 365-klubilaisille.

Liity 365-klubiin ja tilaa lehti »

Lue verkkolehti »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja