BLOGI, RETKIRUOKAILU

Retkiruokien aatelia helpoimmasta päästä

Katselin ikkunasta ulos, vilkaisen karttaa ja teen pikaisen reittisuunnitelman. Katson semmoisen reitin, jonka varrella voin tehdä pikku tulet, jossa valmistan herkullisen retkilounaan.

Tällä kertaa valinnat olivat helppoja. Muonaa sen verran, että pysyn päivän liikkeessä ja saan samalla hyvän syyn viritellä pikkuiset taukotulet ja fiilistellä nuotion loisteessa ja kuunnella hiljaisuutta, tätä aina vain harvinaisemmaksi käyvää luonnonvaraa.

Kaivan myös varastoni retkivarusteosiosta lempireppuni, uskollisen päiväreppuni, Norjan armeijan ylijäämäsatularepun. Tämä reppu on saanut korvata isäni perinnön, sotavuosien aikainen, reilusti paikattu jo hapertunut satulareppu. Lapsuudesta tämä mieltymys satulareppuihin on jäänyt.

Muutamia asioita, joita uskollisesti kuljetan tässä lempirepussani ovat tuore sipuli ja kuivattu sieni, siis ruokasieni. Ovat lähes valmiina repussa. Miksi sitten nämä kaksi raaka-ainetta? No, voisihan lista olla pitempikin, mutta jostain pitää aloittaa. Tämän sipuliasian opin Pohjois-Savon metsästäjiltä, ja he, jos kutka, tietävät tämän.

Sipuli on helppo kantaa mukana, äärettömän maukas ja kestää lämmintä ja jonkin verran kylmääkin. Kuivattu sieni on mitättömän painoinen ja antaa mukavaa aromia ja maustaa heikompaakin keitosta mukavasti. Sienessä on sitä kuuluisaa umamia ja luonnollista arominvahvennetta. Ja mikä parasta, kumpikaan ei rasita ruokabudjettia kummoisestikaan.

Näistä aineksista jo saa tehtyä kohtuullisen lämpimän evään.

Viime syksyn jäljiltä otan varastoistani Isohirvenjäkälää, jota olin keräillyt eri retkiltä talven varastoihin. Jäkälällä on pitkä historia, niin hätäravintona, leivonnassa, rohtona jne. Ennen varastointia kuitenkin puhdistan jäkälät kuolleista osista. Ne ovat jo punertuneita osia siellä alapuolella. Ne nypin pois, samoin ylimääräiset roskat ja neulaset. Sitten teen liotusliemen soodasta ja vedestä. Liottamalla yön yli, saan ylimääräiset jäkälähapot pois ja saan nautittavaa apetta retkievääksi.

10 l vettä ja desi soodaa, yön yli liotus, runsas huuhtelu ja kuivaus. Näin on retkieväs valmis jatkokäyttöön.

Nyt on hyvä lähteä retkelle, reppu on pakattu ja tulipaikka odottaa kokkia.

Isohirvenjäkälä-sieni-sipulikeitto

Tarvitaan:

1 keskikokoinen sipuli
Mokare voita
Reilu ½ litraa vettä
1 pss luomusipulikeittojauhetta
3 rkl kuivattuja sieniä (kannattaa murskata kämmenelle ensin)
Puoli kourallista kuivattua isohirvenjäkälää
(merisuolaa)

Valmistaminen on helppoa:

Kuori ja viipaloi sipuli.
Laita pikku nokare voita kattilan pohjalle ja käristä sipulia hetki sen verran että pehmenee.
Lisää vesi ja anna kiehahtaa.
Lisää sipulikeittojauhe, kuivatut sienet ja jäkälä, keitä muutama minuutti.
Tarvittaessa merisuolaa mausteeksi, vaikkakin suola luetaan virallisesti lisäaineisiin.
Nautinnollisia hetkiä retkitauolle.

Markus Maulavirta
Kokkieräopas

Lisää herkullisia reseptejä Markus Maulavirran kirjassa Avotulilla. Ruokaa luonnon antimista.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja