BLOGI, TALVIRETKEILY, VAELLUS, VINKIT ULKOILIJALLE

Rokua – Pieni kansallispuisto, suuri vaikutus ihmiseen

Suomessa on erittäin paljon toistaan upeampia luontokohteita, joissa voi viettää helposti päivän tai kaksi. Luonto auttaa rauhoittumaan arjen keskellä. Kokeile, jollet usko!

Rokuan kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla noin 85 kilometriä Oulusta kaakkoon. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1956 ja on pinta-alaltaan 9 km². Rokua sopii hyvin päivä-, perhe- ja lumikenkäretkeilyyn. Hiekkamaalla ikivanhassa männikössä on helppo kulkea kaikkina vuodenaikoina. Talvella alueella kulkee paljon hoidettuja latuja, mutta riittää Rokualla runsaasti maastoa myös lumikengillä kuljettavaksi.

Opasteita Rokuan kansallispuistossa

Rokuan kansallispuiston reitit ovat hyvin merkattuja ja helppoja kulkea. Palveluita löytyy hyvin.

 Rokuan kansallispuisto on melko pieni kansallispuisto, mutta kyllä siellä saa aikaa kulumaan muutaman päivän, tutustuen alueen jokaiseen kolkkaan ja noustessa esimerkiksi Pookivaaran huipulle. Huipulta näkee jopa Oulunjärvelle.

Mika Rokuan kansallispuistossa

Rokuan maisemaa hallitsevat mäntymetsät ja siellä täällä ylväänä seisovat kelot.


Luonto on minulle paikka rauhoittua 

Rokuan kansallispuiston mäntymetsien syleilyssä lumikenkäillessä on helppo unohtaa arjen haasteet ja lumoutua luonnosta. Itselleni retkeily on nykyään irtiotto hetkestä, tapa katsoa kokonaisuutta laatikon ulkopuolelta. Luonto rauhoittaa ja antaa aikaa ajatuksille. Hetken samoiltua, alkaa asiat näyttäytymään selkeämpinä ja on hyvä miettiä mielessä pyöriviä ajatuksia uudelleen. Usein arjen haasteet selviävät kuin itsestään kulkiessa metsässä. Luonnon keskellä asiat saa lokeroitua paremmin ja kokonaisuus muodostuu. Raitis ilma, liikunta ja luonnon rauhallisuus saavat aivot toimimaan eri tavoin kuin normaalissa arjen ympäristössä. Ainakin minulle tämän on erittäin tärkeä tapa huoltaa itseäni. Luonnon rauhoittavaa voimaa on tutkittu jonkin verran ainakin Japanissa, jossa ihmiset ovat aina rauhoittuneet luonnon ympäröimänä.

Nuotio lumella

Talvella tulipaikkoja uskaltaa käyttää, mutta kesällä Rokualla on oltava erityisen varovainen tulen kanssa. Metsäpalovaara on todellinen.

 Itse suosittelen, että jokaisen meistä pitäisi nähdä vaivaa löytääkseen oma paikka ja ympäristö rauhoittumiseen. Sellaisen ympäristön, jossa ajatukset saavat tarpeeksi tilaa. En väitä, että kaikille juuri metsä olisi oikea paikka, mutta väitän että kaikki tarvitsevat aikaa rauhoittumiselle. Olemme etuoikeutettuja, kun meillä on upeita metsiä, kauniita järviä ja useita ainutlaatuisia kansallispuistoja, joten kannattaa antaa luonnolle mahdollisuus. Tutustu uusiin kohteisiin ja kansallispuistoihin esimerkiksi Luonnon päivien tapahtumissa, joita on tänä vuonna useita satoja. Partioaitta on mukana Luonnon päivien tapahtumissa!

Varusteet talviretkelle

Mukaan: Reppu, istuinalusta, tulentekovälineet, makkaranpaistovälineet, kahvinkeittovälineet, jälkiruokaa ja taukotakki. Makkaran voi hyvin korvata esimerkiksi pakkaamalla mukaan ruoatermoksen täynnä makoisaa keittoa. Retkikeittimen voi korvata kahvipannulla, jos retkeltä löytyy tulentekopaikka.

 

Kermainen porokeitto

Päivä-, talvi- ja lumikenkäretkelle sopii hyvin kermainen porokeitto. Rokualla poroja ei ole näkynyt yli 150 vuoteen. Tälläkin kertaa poro esittäytyy vain herkullisessa keitossa. Porokeiton voi valmistaa valmiiksi mukaan ruokatermokseen tai retken päällä keittimellä.

Maistuva porokeitto

 

Kermainen porokeitto (noin 1,2L ruokatermos) 

5 perunaa

3 porkkanaa

1 punasipuli

2 valkosipulin kynttä

150 g kylmäsavustettu pororouhe

3 dl vettä

5 dl kermaa

100 g Koskenlaskija kylmäsavuporo -juustoa

mustapippuri

suola (Makuasia. Itse en lisää koska porossa paljon suolaa)

rosmariini

timjami

chili

 

Pilko sipuli, valkosipulit, perunat ja porkkanat. Kuulota aineksia kuumassa kattilassa ruokalusikallisessa öljyä. Lisää vesi ja kerma. Lisää Koskenlaskija-juusto. Mausta keitto tässä vaiheessa suollalla ja pippurilla, ja anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Juureksiin voi jättää hiukan purutuntumaa, koska kuumassa termoksessa kypsyminen hiljalleen jatkuu. Laita tuoretta timjamia ruokatermokseen antamaan makua. Tuoretta chiliä voi siivuttaa keiton päälle. Chili antaa hyvin potkua keittoon!

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 9 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Talviretkeily, Vaellus, Vinkit ulkoilijalle"