Kun olet investoinut paljon rahaa uuteen telttaan ja muihin varusteisiin ja sattuu huono vaelluskeli, voi ottaa pattiin. Mutta jos tarkastelet asiaa toisesta näkökulmasta, ei tarvitsekaan harmitella. Sanotaan, että koko reissu kannattaa suunnitella sen mukaan, että sataa ja myrskyää koko ajan. Mukaan on hyvä pakata ylimääräiset villasukat, pari ruoka-yllätystä kaverille ja kovan sään kestävät vaatteet. Vaikka on vähän hankalampaa, kun on märkää tai kylmää, ei reissu todellakaan ole pilalla. Se on vain vähän erilainen. Tietysti voi valita myös sen toisenlaisen asenteen, johon liittyy kiroilua, mustia ajatuksia ja väittelyä. Minkä sinä valitsisit?
Mikäli on luvattu huonoa keliä, voi olla että vietät enemmän aikaa teltassa kuin tavallisesti, kannattaa siis miettiä minkälaisen majoitteen pakkaat mukaan reissuun. Lapin vaelluksella paras vaihtoehto mielestäni on tunneliteltta. Se toimii sekä talvella että kesällä. Teltassa on usein isompi absidi (eteinen), jossa voi säilyttää varusteita ja tehdä ruokaa. Itsestään seisova kupoliteltta on puolestaan oivallinen majoite vuoristossa, missä tuulen suunta voi vaihtua nopeasti.
Kannattaa myös miettiä tarkkaan minne pystyttää teltan. Monta kertaa olen herännyt kuin saunassa, koska telttaan on porottanut aamuaurinko. Telttaa pystyttäessä olisi pitänyt miettiä mistä aurinko nousee ja valita paikka, joka on aamulla varjossa. Myös tuuliolosuhde ja -ennuste kannattaa huomioida ja pystyttää teltta tuulen suojaan. Tuulen suojassa on hiljaisempaa, lämpimämpää ja mukavampaa kuin kovassa tuulessa.
Eräänä kauniina tiistaina istuin Etelämantereella ja kirjoitin tekstiviestin satelliittipuhelimella venäläisen tutkimusaseman meteorologille kysyäkseni minkälainen sääennuste on seuraavalle päivälle. Koska Etelämanner on maailman kylmin, tuulisin ja kuivin paikka, on hyvä tietää etukäteen, minkälaista säätä on tulossa.
Viestintä meidän ja venäläisen tutkimusaseman välillä toimi teknisesti erinomaisesti. Meillä oli käytössä markkinoiden uusimmat satelliittipuhelimet, aurinkopaneelit akkujen lataamista varten ja tietokoneet. Kommunikoinnissamme oli kuitenkin pieniä ongelmia.
Venäläisiä radisteja Etelänavalla.
Osasimme venäjää vain pari sanaa. Venäläiset taas olivat ilmeisesti oppineet englantinsa amerikkalaisista elokuvista, sillä sanontoja, kuten “Hasta la vista”, “Yeah man” ja “Good luck” oli joka toisessa lauseessa. Säätiedotus oli yleensä jaettu kolmeen tekstiviestiin. Tältä kuulosti tämän päivän viesti: “Keskiviikkona on heikkoa tai “raikasta” tuulta, mahdollisesti kovaa. Good Luck!” Mitä se venäläisten raikas tai kova tuuli tarkoitti, emme tienneet. “Keskiviikkona taivas on kirkas tai vaihtelevaa pilvisyyttä keskikorkeassa tai korkeassa ilma-alassa. Yeah man!”. Taas jäimme hieman miettimään kunnes tuli viimeinen viesti: “Keskiviikkona on lumimyrsky. Hasta la Vista Baby!” Norjalaiset kiipeilijät raportoivat saaneensa yhtä epämääräisiä säätiedotuksia, joten otimme yhteyttä intialaiseen leiriin kysyäksemme seuraavan päivän säätä ja erityisesti vahvistusta myrskyvaroitukseen. Kommunikointi oli englanniksi seuraavanlainen:
– “Can you report visibility?”
– “VILIBILITY” What you mean vilibility?
– Ok, look out the window and tell us what you see”
– Yes we have windows!
Seuraavana päivänä kova myrsky iski leiriimme ja istuimme teltassa kovassa myrskyssä yli viikon : )
– Löytöretkeilijä Pata –