BLOGI, RETKIRUOKAILU

”SEE FOOD”

Pata

American Antarctic Mountaineering Expedition 1966

Seisoimme kaverini kanssa Etelämantereella Ellsworth vuoristossa päivien hiihtomatkan päässä lähimmästä leiristä. Yhtäkkiä Keskellä lumilakeutta lojui purkki uusiseelantilaista maapähkinävoita. Ihmettelin mistä purkki oli tänne tupsahtanut. Avasimme purkin ja maistoimme sisältöä. Viikkojen hiihtämisen jälkeen maapähkinävoi maistui taivaalliselta ja kaivoimme lusikat esille.

Hetken päästä huomasimme, että lumen alla oli jotain muutakin ja rupesimme kaivamaan. Kaivoimme koko päivän. Lumen alta löytyi suuri, puinen laatikko, joka sisälsi noin 300 kiloa ruokaa! Laatikko vastasi pienen siirtomaatavarakaupan valikoimaa ja siellä oli vaikka mitä: suklaata, puuroa, kuivatettuja hedelmiä, Juice Fruit -purukumia jne. Puulaatikon ympäriltä löysimme vielä 12 pahvilaatikkoa täynnä suklaakeksejä ja lääkkeitä.

Laatikoiden kyljissä luki “American Antarctic Mountaineering Expedition 1966”. Olimme siis löytäneet Etelämantereen ensimmäisen kiipeilyretkikunnan ruokakätkön! Vaikka ruoka oli 33 vuotta vanhaa, maistui se erinomaiselle, sillä se oli säilynyt syväpakastuneena.

Tutkiessani lääkelaukkua löysin pienen keltaisen metallirasian, joka sisälsi lääkettä nimeltään Anusol HC, joka oli peräpukamiin tarkoitettu lääke. Toisella puolella purkkia luki aika osuvasti englanniksi: “Keep in a cool place”. (säilytä viileässä paikassa)

Yksi toimittaja kysyi kerran minulta mitä retkikunnilla syödään. Vastasin “seefood”:ia. Hän pohti vastaustani kunnes selitin hänelle englanniksi “You SEE the FOOD, and then you eat it!”

Kuva ja teksti  Pata Degerman

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 9 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"