BLOGI, RETKEILY

Synttärikahvit kodalla lokakuun lopussa, uhka vai mahdollisuus?

Ehdottomasti mahdollisuus, jos meiltä kysytään!

Kutsussa ei tietenkään lukenut ”säävaraus” vaan säänmukaiset varusteet 🙂

Aivan varmasti monet teistä ovat kuulleet seuraavat lausahdukset: “Katsotaan lähempänä millainen keli sitten on”, “Taitaa olla liian huono keli” tai lukemattomia muita kommentteja, miksi jokin asia ei sään takia olisi mahdollista. Ihmisen on hyvin helppo alkaa uskomaan asioita, mitä ympäriltä kuulee, varsinkin jos ei itse ole johonkin asiaan sen kummemmin perehtynyt.

syysretki

Meille on tärkeää, että luomme lapsillemme oman esimerkin kautta mallin siihen, että ulkoilla voi säällä kuin säällä, kun osaa pukeutua oikein. Päivittäinen ulkoilu tuo meille myös valtavan määrän voimavaroja arkeen ja ne ”väsyneet syksyt” on nykyisin taakse jäänyttä aikaa.

Ulkoillessa ja luonnossa liikkuessa meille on tärkeää, että vaatteissa on ennen kaikkea hyvä olla! Ei kiristä, ei purista eikä hankaa. Vaatteissa on tilaa liikkua, kerrosten väliin jää ilmaa ja ominaisuudet vaatteissa on sellaiset, että aina on hyvä sää ulkoilla.

Helposti tulee kuitenkin sisällä lähteissä ajateltua, että pukee paksut vaatteet, ettei tule kylmä. Liikkuminen paksuissa ja kankeissa vaatteissa ei kuitenkaan aina ole kovin nautinnollista ja valitettavan usein tulee liikkeellä ollessa liian kuuma. Sitten kun vihdoin pääsee perille retkikohteeseen, onkin hikoillut sen verran, että paikallaan olo ei kylmyyden tunteen vuoksi enää onnistukaan ja retken nautinto loppuu siihen, kun koittaa selviytyä kylmyyden ja hikisten vaatteiden kanssa.

Onneksi tämä kaikki on estettävissä ja loppusyksyn synttäreiden kodalla ei kelit estä!

kerrospukeutuminen

Me molemmat vannotaan nykyään kerrospukeutumisen nimeen. Varsinkin täällä Keski-Suomessa kelit voi olla loka-marraskuussa melkein mitä vaan plussakeleistä pakkasiin, kovasta tuulesta vesisateeseen ja räntään.

Jopa kaikkea tätä yhdessä päivässä.

Meidän vinkit kerroksiin:

Ihoa vasten merinovillaa! Ai miksi? Koska kylmällä kelillä merino lämmittää ja tuntuu ihanalta ihoa vasten. Jos sattuu hikoilemaan, merino ei silloinkaan tunnu kylmältä, vaan lämmittää myös kastuessaan.

Seuraava kerros riippuu paljon lämpötilasta, mutta aika nopeasti kokeilemalla oppii, mikä itselle riittää milläkin kelillä. Me tykätään käyttää villaa, toiset vannovat fleecen nimeen. Kumpikin toimii. Koemme, että alavartalo pysyy helpommin lämpimänä, joten usein pelkät merinohousut riittävät ulkohousujen alle, mutta ylävartalo saattaa tarvita vielä takin alle yhden lämpimän kerroksen.

Liikkeellä ollessa meillä on usein Fjällräven Keb Eco-Shell -kuoritakki ja –housut päällä, ne estävät tuulen ja mahdollisen sateen pääsyn muihin vaatteisiin ja myöskin luihin ja ytimiin 😉

Kun liike loppuu ja tulee aika nauttia retken kohokohdasta, eli niistä eväistä, on ihana vetäistä lämmin Fjällräven Expedition Pack Down Hoodie -untuvatakki kuoritakin alle ja suloinen lämpö on taattu myös paikallaan ollessa <3

syysretki

Nämä tämän syksyn juhlat veivät meidät lähiretkeilemään muutaman kilometrin mittaiselle luontopolulle ja siellä matkan varrelta löytyvälle upealle kodalle.

Reitti kulki kirkkaan vihreässä, sammalmattojen pohjustamassa vanhassa kuusimetsässä kiemurtelevia neulaspolkuja pitkin. Reitin varrelle oli rakenneltu pieni haltijapolku ja kulkiessa tutustuttiin metsän haltijoihin. Syksyisen metsän raikas tuoksu on huumaava! Kodan vieressä virtasi pieni puro siltoineen ja lapset keksivätkin heti alkaa kaarnalaivojen tekoon maasta löytyvistä tarpeista. Me aikuiset pilkoimme puut ja sytytimme tunnelmalliset tulet.  Savun tuoksu leijaili ilmassa ja laitoimme makkarat ritilälle paistumaan. Ulkona syödessä ruoka maistuu aina mielettömän paljon paremmalta! Matkaan oli otettu myös pullataikina ja jälkkäriksi jokainen sai pyöritellä ja paistaa itselleen kardemummaista tikkupullaa (resepti) Nutellan kanssa dippailtavaksi. Ja kuten synttäreillä yleensä, myös meillä oli matkassa synttärikakku ja sen kanssa keitettiin vielä aidot nokipannukahvit.

nokipannukahvit

tikkupullat

Me ollaan juhlittu aiemminkin yhdessä ulkoilun merkeissä ja tullaan niin varmasti tekemään jatkossakin. Syntymäpäiväjuhlia meidän perheissä on ympäri vuoden, joten ulkoiluvaatteiden merkitys näissä kekkereissä on suuressa roolissa. Viime talvena liukulumikenkäilimme naisporukalla Syötteen kansallispuiston Rytivaaraan, Rytituvalle viikonlopuksi synttäreiden viettoon. Aika siellä kului ilman sähköjä, tulien loimottaessa kamiinassa. Nautittiin kovista pakkasista, ulkoiltiin ja rauhoituttiin iltaisin pihasaunan löylyissä. Voisiko parempia synttäreitä toivoa? Näille meidän kuorivaatteille ja vaatekerroksille on varmasti käyttöä myös tulevan talven juhla-asuina, eiköhän me lähdetä helmikuussa taas luontoon uusia synttärijuhlia viettämään!

syysretki

Tämänkertaisen lähiretken infotaulusta kodan viereltä löytyi tämä Kaarina Rummakon vuonna 1985 (hyvää vuosikertaa, kuten mekin) kirjoittama runo, johon kiteytyy kyllä kaikki se, mitä meidänkin synttäriretki luonnossa tarjoili herkkujen lisäksi.

”Metsän sielu

Jos on elosi milloin vaikeaa, jos on huolia tai harmittaa
jätä kaikki silloin ja ota aikaa,
lähde metsään ja hengitä metsän taikaa.

Syksyisen metsän sammalmatto, seininä hongat, taivaassa katto,
Hengitä raikasta syksyistä ilmaa, värit ja tuoksut sieluusi filmaa.

Retken jälkeen kun arkeesi käyt, sielun silmillä kauan näet näyt
karhunsammal, pehmeys sen, värittää arkesi harmauden.

Olet löytänyt metsän sielun kai, joka rauhan ja levon sieluusi sai.
Tätä tarvitsee ihminen jokainen, vain harvat meistä löytävät sen.”

 

-Heidi ja Maiju, @ihanastipihalla_

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja