BLOGI, OUTDOOR-URHEILU, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Testissä Osprey Duro 6 -juoksuliivit

Haimme Instagramissa ja Facebookissa 365-klubin jäseniä testaajiksi Ospreyn juoksuliiveille. Monista innokkaista hakijoista Sean valikoitui yhdeksi testaajaksi. Hän testasi liivejä noin kuukauden ajan ja tässä on hänen loppuraporttinsa muuttamattomana. Katso myös Lotan raportti naisten liiveistä »

Sean Nugent on nimeni. Olen 52 v perheellinen mies. Työskentelen päätoimisesti sosiaalialalla.

osprey duro 6 testi

Tällä hetkellä olen väliaikaisesti eri, ja tilanne on minulle hyvin mielekäs, sillä minulla on paljon enemmän aikaa käytössäni kuin yleensä. Ehdin treenata lähestulkoon joka päivä, jos siltä tuntuu.

Taustani juoksijana

Ensimmäisiä juoksulenkkejä olen juossut -70 luvulla, joten voidaan sanoa, että olen harrastanut juoksua kuudella vuosikymmenellä. Tällä hetkellä minulle kertyy viikossa noin 50-100 km juoksua. Välillä tulee kuitenkin jaksoja, jolloin en ehdi – tai en jaksa juosta ollenkaan. Nämä voivat olla viikon tai parin jaksoja. Niitä ei kuitenkaan tule kuin muutama vuodessa.

Ensimmäisen maratonin juoksin 1994, ja sen jälkeen olen melko säännöllisesti, ja joskus aktiivisestikin osallistunut eri pituisiin juoksutapahtumiin (puolimaratonista ultraan).

Voidaan sanoa, että olen elämäntapajuoksija, ja että tavoite ei ole suoriutuminen, vaan enemmänkin nautinto. En kovinkaan nopea juoksija, mutta riittävän nopea ja ehkä myös melko sitkeä ja periksiantamaton.

Olen myös tapahtumajärjestäjä:

  • Järjestin 8 kuuden tunnin juoksua  Vantaan Hiekkaharjuun
  • Minun aloitteesta saatiin ensimmäinen 24 tunnin juoksu Espooseen
  • Järjestin kaksi pienempää ultrajuoksua kesällä 2020 Vuosaaressa
  • Tällä hetkellä järjestän 52 km vuorijuoksutapahtumaa Vuosaareen

Kuten kertomastani ehkä huomaa, niin juoksu on antanut minulle erittäin paljon. Tämän takia haluan myös jakaa sitä hyvää, jonka olen juoksun kautta saanut. Jaan tätä hyvää nyt kannustamalla muita mukaan tähän lajin pariin. Olen mm. perustanut muutaman juoksijoille tarkoitetun ryhmän, ja vetänyt lapsille juoksutempauksia ym.

Minulle on ulkoiluharrastukseni myötä kertynyt jonkin verran kokemusta eri repuista. Minulla on käytössä Deuterin, Karrimorin, Berghausin ja Lowen erikokoisia reppuja. Juoksureppuja minulla on muutama. Juoksuliivejä en ole aikaisemmin käyttänyt.
Ospreysta minulla ei ole kokemusta, mutta olen ymmärtänyt, että se on varsin luotettava reppujen valmistaja.

Ensituntuma juoksuliivistä

Kun näitä Dyro 6 -juoksuliivejä pyörittelee käsissä niin ihan hyvältä tuntuu. Hyvin kevyet nämä ovat. Materiaali vaikuttaa laadukkaalta, ja kaikki saumat näyttävät olevan ok (mitään repsottavia langanpätkiä ei näy). Ulkonäkö on ihan kiva. Ainakin minun mielestäni värikombinaatio punainen ja harmaa on harmoninen.

Mitään pesuohjeita sisältävää lappua ei näy, tai sitten se on erittäin hyvin jemmattu johonkin. On myös mahdollista, että netistä löytyisi enemmän informaatiota näistä liiveissä. Joskushan on näin, että ostat jonkun tuotteen, ja sitten sinun täytyy netistä tulostaa käyttöohjeet. Onkohan näissä nyt se tilanne? Liiveissä roikkuu jonkinlainen pahvivihko, mutta siinä ei ole mitään infoa juurikaan.

Jonkin verran on kaikenlaisia remmejä ym. Näitä aina hieman ihmettelen, sillä ryteikössä ja haastavassa maastossa nämä remmit ja vetskareitten ylimääräiset nauhat jäävät helposti johonkin kiinni.

Kaupassa näitä kokeilen, ja hyvin istuu selkään.

Suunnitelma tulevalle testijaksolle

Olen ajatellut, että ottaisin liivit mukaan lähestulkoon joka kerta kun käyn juoksemassa. Tulen testaamaan liivejä maantiellä ja poluilla. Todennäköisesti tulen myös ainakin poikkeamaan jossain kamalassa ryteikössä. Tulen testaamaan liivejä aika monipuolisissa ympäristöissä. Uskoisin, että pisimmät matkat tulevat olemaan noin 20-25 km. En todennäköisesti saa aikataulutettua mitään ylipitkää treeniä kevään tässä vaiheessa. Kuun lopussa osallistun todennäköisesti kilpailuun, jota itse olen järjestämässä. Se tulee olemaan matkaltaan 52 km ja on mahdollista, että tulen käyttämään liivejä juoksun aikana.

Ensimmäinen testijuoksu 2.4. lauantai

osprey duro 6 testi

osprey duro 6 testi

Tänään kokeilin juoksuliivejä ensimmäisen kerran. Minulla on käytössä M/L koko, ja ne istuivat melko napakasti selkään ilman sen suurempaa säätöä. Ei ollut tarvetta juurikaan kiristää tai löysätä yhtään snööriä tai remmiä. Hieman hankalalta tuntui etupuolella olevat kiinnitysklipsit, mutta uskoisin että niihin tottuu.

Täytin molemmat lötköpullot vedellä. Juomaleiliä minulla ei tällä kertaa ollut. Lötköpulloista huomasin juoksun aikana sen, että lötköpullojen pilli saisi kyllä olla muutamaa senttiä pidemmät. Nyt nykyisellä pituudella päätä piti vääntää hankalaan asentoon, jos halusi pulloista imeä nestettä. Jos vauhti on kova, niin tämä ei ole hyvä juttu.

Muuten lötköpullot kyllä toimivat erinomaisesti, eivätkä millään tavoin vaikuttaneet juoksuun. Nestettä sai niistä kivasti imettyä. Ei tarvinnut posket lommolla toisin sanoen tehdä työtä.

Kuten jo aikaisemmin kerroin niin liivit istuivat heti selkään erittäin hyvin.  Niitä ei ikään kuin huomannut koko matkan ajan. Aikaisemmin kun olen käyttänyt lähinnä juoksureppuja (juoksureppuja, joissa tilavuus 1-11 litraa), niin olen juoksun aikana melko säännöllisesti niitten remmejä joutunut kiristämään tai löysäämään.

Olen myös tehnyt hyvin pitkiä juoksuja, joilla olen joutunut kantamaan mukana mm. makuupussin, vaihtovaatteita, eväitä jne. Silloin olen käyttänyt kiipeilyyn soveltuvaa päiväreppua (noin 30 l reppua). Näissä tilanteissa ongelmina on ollut mm. selkään tulevat hiertymät.

Tämän ensimmäisen testilenkin perusteella voin kyllä todeta, että nämä liivit toimivat hyvin. Ne istuivat minun kokoiselleni (188 cm ja noin 85 kg) hyvin selkään ilman yhtään säätämistä.  Mitään hiertymiä ei tullut. Tuntui myös siltä, että liivit eivät keränneet juurikaan ylimäärästä lämpöä, vaan ne tuulettuivat hyvin. Juoksuliivien alla minulla oli tuulitakki ja kaksi kerrosta takin alla.

Tämä ensimmäinen testijuoksu oli pituudeltaan 23 km. Aikaa siihen meni 2 h 23 min, sillä ajoittain oli hyvinkin liukasta eikä jaloissa ollut nastalenkkareita. Lähdimme juoksemaan melko aikaisin aamulla, ja noteerasin että suurin osa vastaantulevista juoksijoista moikkasivat. Ehkä se on sitten niin että aamujuoksijat ovat moikkailevaa sorttia.

Toinen testijuoksu 4.4.

osprey duro 6 testi osprey duro 6 testi

Hieman lyhyempi lenkki tällä kertaa. 13 km juoksin räntäsateessa. Ei kovinkaan monta juoksijaa tullut tällä kertaa vastaan. Lötköpullot olivat käytössä, ja huomasin että tällä kertaa niistä oli helpompaa juoda.

Tuntui siltä, että pillit olivat nyt lähes oikean pituiset. Ehkä ne pillit ovat ihan ok, ja ongelma on ollut se, että en ole sellaisia ennen käyttänyt. Kestää hieman aikaa ottaa uusia juttuja haltuun.

Kolmas testijuoksu 6.4.

osprey duro 6 testi osprey duro 6 testi

Eilen oli melko työläs päivä. Aamulla juoksin hätäisen kympin, ja tänään oli sitten työläästä päivästä jäänyt hieman väsynyt olo. Lähdin kuitenkin suorittamaan testijuoksua, ja melko pian oli taas virkeä olo. Kyllä lenkille yleensä aina kannattaa lähteä. Joskus tosin on ihan viisasta jättää väliin, mutta tänään ei ollut sellainen päivä.

Kokeilin nyt laittaa lötköpillit hieman erilaisella konstilla olkaremmissä olevien harmaiden remmin alle. Ajattelin että tämä helpottaisi juomista. Tämä ei kuitenkaan ollut hyvä idea, enkä tätä suosittele. Oli hankalaa imeä juomaa pillistä, kun pilli oli likellä olkaremmissä.

18 km tuli juostua. Enemmänkin olisi kevyesti mennyt. Kun on juotavaa mukana niin ei iske väsy eikä ikävä.

Testijuoksu 9.4.

osprey duro 6 testi

Juoksin 20 km hyvin vaihtelevassa säässä. Satoi räntää ja tuuli oli hyvin voimakas. Lähdin Vuosaaren huipulle juoksemaan tulevaa tapahtumareittiä. Reitti on noin 2,9 km, ja nousua on noin 85 m. Noin neljä kertaa juoksin reittiä, ja totesin että kyllä tulee tiukka päivä silloin vapun aattona, kun tätä samaa reittiä kierretään 18 kertaa.

Liivit toimivat hyvin tälläkin kertaa. Hieman hölskyivät, sillä alla oli vähemmän kerroksia kuin viime lenkin aikana. Hölskyivät jonkin verran, mutta eivät silti hiertäneet. Tämä on hyvä juttu mielestäni, eli toimivat hyvin, vaikka ei olisi säädetty istuvaksi parhaalla mahdollisella tavalla. Eli jos kesken reissun pitää ottaa joku ylimääräinen vaatetus alta pois, niin liivit voi heti heittää takaisin päälle ilman sen suurempaa säätöä näköjään. Tämä on hieno juttu sellaisessa tilanteessa, jossa väsymys painaa pahemmin päälle. Silloin ei jaksa mitään ylimääräistä säätöä, sillä silloin ollaan tunnelikatse moodissa eikä mikään ylimääräinen onnistu.

Eli liivit tuntuvat toimivan tilanteessa kuin tilanteessa hyvin. Lötköpullojen kanssa oli taas ongelmaa, kun pullojen pilli oli jostain syystä taas liian kaukana, ja minun piti vääntää niska hieman hankalasti, jotta pääsisin imemään pullosta nestettä.
Tämä kuulostaa tietenkin pieneltä ongelmalta, ja sitähän se on. Jos pysähtyy juomaan, niin silloin ei ole väliä – vaan silloin pillistä imeminen onnistuu hyvin vaikka se pilli olisi aivan vinosti.

Hieno juoksukeikka oli. Vuosaaren huipun maisemat ovat aivan mahtavat. Kansallismaisemaksi voisi melkein sanoa.

Yksi toinen juoksija oli reitillä, ja yritin pysyä perässä, mutta tällä kertaa se ei onnistunut. Hän oli minua sitten kovempi, tai sitten hän oli kenties levännyt paremmin viikon aikana.

Testijuoksu 12.4.

osprey duro 6 testi

Nyt tuli 20 km. Suurimmaksi osaksi maantiellä, mutta ajoittain myös poluilla. Kiipesin korkealle kalliolle Ramsinniemellä katsomaan maisemia.

Jostain syystä liivit hölskyivät selässä tänään, enkä oikein saanut niitä istumaan, kun juoksun aikana yritin löytää sivulla olevia kiristysremmejä. Olin hieman väsynyt, joten en jaksanut nyt paremmin paneutua asiaan. Annoin olla, ja jatkoin juoksua hölskyvillä liiveillä. Juoksua tämä ei kuitenkin haitannut. En tiedä mikä nyt tänään oli, sillä samalla vaatetuksella eilen liivit istuivat tiiviisti.

Pitkässä juoksussa asioitten hoitaminen heti on tärkeää. Hölskyvä liivi tai kivi kengässä pitää hoitaa heti pois. Pitää hoitaa heti, sillä jos jättää ja antaa olla, niin tilanne yleensä pahenee. Joku hölskyvä liivi voi esimerkiksi aiheuttaa hankauman ja sitten pahimmassa tapauksessa peli on menetetty.

Testijuoksu 15.4. pitkäperjantai

Pitkäperjantaina minulla oli aikaisemmin perinne juosta Myyrmäessä perinteistä Pääsiäishölkkää (juoksin kärsimysmatkaa, joka oli 33 km). Tätä tapahtumaa ei enää järjestetä, joten kaverin kanssa järjestettiin oma pääsiäishölkkä tällä kertaa.

Tällä kertaa ei juostu perinteistä kärsimysmatkaa (33 km), sillä treenattiin tulevaa mäkikoitosta varten. Neljä kertaa käytiin huipulla, ja siinä oli aivan riittävästi. Melkein tuli palidromiaika, sillä aikaa meillä meni 2.22, ja matkaa oli 20 km.

Kerroin kaverille, että kokeilen nyt näitä juoksuliivejä, ja ne on tuntunut toimivan hyvin. Koen että palaudun juoksusta paremmin, sillä olen testijuoksuille ottanut juotavaa lenkille mukaan, ja käytännössä juonnut melkein joka lenkillä tämän viikon aikana. Normaalisti en juo lyhyillä lenkeillä.

Tämän viikon juoksut ovat menneet hyvin, ja nyt perjantaihin mennessä matkaa on jo kertynyt 81 km. Eli viiden päivän aikana on tämä matka kertynyt, ja se on kyllä enemmän kuin mitä yleensä tulee. Onkohan nyt ennätysviikko tulossa? Suosittelin näitä liivejä kaverille. Kerroin että nämä toimivat erittäin hyvin.

Testijuoksu 17.4.

Leppoisa 20 km. Osittain poluilla, ryteikössä ja maantiellä. Poluilla oli vielä melko liukasta, sillä en käyttänyt nastakenkiä. Ryteikössä liivit tarttuivat oksiin, mutta eivät hajonneet, joten melko vahvaa tekoa ne kyllä ovat.

Testijuoksu 20.4.

osprey duro 6 testi

Tämä on vain juoksua, mutta pidän siitä. Kahden lepopäivän jälkeen juoksu tuntui hieman tahmealta. Juoksin 10 km, ja se riitti. Hieno oli kuitenkin ulkoilla, ja joskushan se on juuri näin, ettei juoksu oikein kulje. Se ei haittaa, sillä tämä on elämän mittainen projekti, eikä ole syytä pelätä niitä pätkiä, jolloin tuntuu siltä, ettei tästä juoksusta mitään tule.

Juoksuliiveistä vielä sen verran nyt kahdeksan testikerran jälkeen, että erinomaiset ovat ainakin tällaisilla max. 20 km lenkeillä. En ole valitettavasti kokeillut miten nämä toimivat, jos liiveissä on vielä isompi nestesäiliö (leili) matkassa. En kuitenkaan usko, että isompi nestesäiliön selässä kantaminen näillä liiveillä olisi hankalaa. Vaikka painoa tulisi liiveihin jonkin verran lisää, niin uskoisin että ne yhtä lailla ikään kuin liimautuisivat tiivisti selkään eivätkä heiluisi selässä.

Minulla on pitkä kokemus juoksurepuista, joissa on ollut isotkin leilit matkassa (kerran 1, 5 l ja 1 l), eli yhteensä 2,5 l nestettä ja sitten vielä energiapatukat etc. Leilien kanssa juokseminen ei koskaan ole ollut haastavaa, sillä niissä neste ei pahemmin hölsky sillä niihin imetään tyhjiö. Tämän pitkän kokemuksen perusteella tiedän kokeilematta, että leili lötköpullojen lisäksi toimisi hyvin.

Jos sitten näitten lisäksi pitäisi juoksuliiveihin mukaan saada esim. pitkät housut ja kevyt takki, niin sitten voi jo tehdä hieman tiukkaa. Tässä vaiheessa voin myös todeta, että hyvin olen nyt tottunut imupillien kanssa toimimaan. Alussa oli tuntunut hankalalta, mutta nyt ei ollenkaan. Hyvät ovat kuin niihin tottuu.

Testijuoksu 27.4.

osprey duro 6 testi

Eilen oli pakko pitää lepopäivä, sillä oli hieman väsynyt olo. Maanantaina olin juossut 10 km vaunujen kanssa. Tänään sitten juoksin taas 10 km. Hyvin kulki taas tänään. Lötköpulloissa oli vettä, mutta en kovinkaan paljon juonut.

Juoksuliivien lötköpullot ovat minun mielestäni pysyneet ihan hyvässä kondiksessa. Olen käytön jälkeen niitä huuhdellut ja kuivatellut astiakaapissa. Niihin ei ole mitään sivumakuja tullut. Sen tiedän, että moni säilyttää näitä aina käytön välissä pakkasessa, jotta ummehtunutta makuhaittaa ei pulloihin tulisi. En tosin tiedä voiko näitä pillejä säilyttää pakkasessa, sillä niihin jäävä neste voi pakkasessa laajentuessa ehkä jopa hajottaa pillin suuttimessa olevia osia?

Testijuoksu 30.4.

Vuosaaren vappuhulinat, 52 km ultrajuoksu erittäin mäkisessä maastossa alkaa. Nousua ja laskua on noin 1500/1500 m, ja sen kyllä jossain vaiheessa tänään saa tuntea. Kello yhdeksän on startti.

Kahdeksan juoksijaa on tapahtumassa mukana. Monella on juoksuliivit selässä.
Minullakin on liivit selässä. Nyt saa nähdä miten nämä toimivat vähän pidemmässä käytössä.

Tämä on raskasta, mutta aivan mahtava tapa viettää vapunaattoa! Suosittelen aina pitkän matkan juoksua. Joskus on jossain sanottu, että juoksu ei välttämättä tuo vuosia elämään, mutta se tuo kyllä elämää vuosiin. Olen juoksun kautta saanut niin valtavan paljon mistä olen hyvin iloinen.

Maalissa perhe ja serkut ja täti ovat vastassa. Onnittelevat ja hurraavat. Olen iloinen ja liikuttunut.

Juoksuliivit istuivat hyvin selässä koko kisan aikana. Eivät hanganeet tai tuntuneet selässä ollenkaan. Erittäin hyvät ovat. Tämän kuukauden perusteella voin kyllä suositella.

Testikuukausi on nyt vedetty loppuun asti. Omasta mielestäni olen liivejä aktiivisesti testannut, ja kaiken lisäksi vielä pitkällä lenkillä ikään kuin loppuspurttina testijakson viimeisenä päivänä.

Yhteenveto testikuukaudesta

Juoksuliivit ovat olleet selässä 12 kertaa, eli vähintään kolme kertaa viikossa. Lyhyimmät matkat, joita olen juossut ne selässä, ovat olleet 10 km. Pisin matka oli 52 km. Muut matkat ovat olleet siitä välistä. Pesuun olen niitä laittanut, ja vaikka pesulappua en ole löytänyt, niin pesin niitä 40 asteessa, eivätkä ne siitä käsittelystä ainakaan kutistuneet.

Hyvin ovat juoksuliivit toimineet, ja tulen niitä jatkossakin käyttämään.

Olen sitä mieltä, että liivien plussa on istuvuus. Nämä eivät ole missään vaiheessa hanganneet. Ainakin minun selkääni nämä ovat istuneet täydellisesti.

Muita plussia ovat

  • Materiaali on erittäin laadukas
  • Työn jälki on hyvä (ei mitään repsottavaa lankaa missään ja kaikki saumat ovat ok)
  • Mikään sauma ei ole hangannut

Miinukset

Näitä ei juurikaan ole. Yksi on kuitenkin mielestäni se, että liiveissä on monenlaista mihin esim. ryteikössä jokin oksa voi tarttua. Nämä joihin oksat voivat tarttua ovat kuitenkin repun käytön kannalta tärkeitä, joten on siinä mielessä kinkkinen juttu.

Kiipeilyrepuista löytyy malleja, joissa on onnistuttu rakentamaan hyvää reppua, jossa ei repun ulkopuolella ole juurikaan mitään sellaista mikä voisi jäädä johonkin kiinni. En tiedä, jos juoksuliiveistä löytyy vastaavaa.

Todetaan kuitenkin, että tämä on aivan marginaalinen ongelma. Harva juoksee ryteikössä, ja jos siellä juoksee niin melko nopeasti oppii suojautumaan oksilta jne. Olen melko paljon itsekin ryteikössä juossut, eikä ole kyllä kuin muutama kerta, kun olen johonkin oksaan jäänyt kiinni, eli ongelma on kyllä pieni.

Toinen miinus on se, että käyttöohjeet puuttuivat. Nämä olisi hyvää olla, sillä repun jokaiselle tekniselle ratkaisulle löytyy jokin käyttötarkoitus. Näitä on hieman ikävää sitten yksin pohtia. Käyttöohjeilla saisi heti enemmän irti liiveistä.

Summa summarum

Voin suositella/ suosittelen lämpimästi. Hinta/ laatusuhde on erinomainen.

osprey duro 6

Osta verkkokaupasta »
KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja