BLOGI, OUTDOOR-URHEILU, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Tierra Back Up Gen.2 Gore-Tex-takki ultrajuoksuun

Ultrajuoksussa varusteiden pitää olla tarkkaan harkittuja. Vaikka ultrajuoksu vaatii viimekädessä enemmän psyykkistä kuin fyysistä jaksamista, varusteiden toimivuus on aina keskiössä. Tuote, mikä toimii kahden tunnin lenkillä, ei välttämättä sovellu juoksijalle kymmenen tunnin tai vuorokauden mittaisessa seikkailussa tai kilpailussa.

Olen tänä talvena juossut Partioaitan varusteilla. Tässä ensimmäisessä varustearviossa tuon esille kokemuksia Tierra Back Up Gen.2 -takista. Takki on kulkenut päälläni juostessani läpi niin talvisen Nuuksion kansallispuiston kuin loskaisen kaupungin katujen.

Olen ollut erittäin tyytyväinen Tierran Back Up -takin toimivuuteen ja sen yksityiskohtiin vaihtelevissa keleissä aina vesisateesta kireään pakkaseen. Takin Packlite Gore-Tex -kalvon kangas on mukavan pehmeä verrattuna paksumpiin kuoritakkeihin. Materiaalin hengittävyys ja kehon liikkuvuus takki päällä ovat erinomaisia. Tämän vuoksi olen juossut Tierran takilla läpi talven vaikka sääolosuhteet eivät olekaan Gore-Tex -takkia aina vaatineet.

Vedenpitävyyttä ja keveyttä

Takki on suhteellisen kevyt kunnon Gore-Tex -takiksi. Toki monet juoksuun suunnitellut kuoritakit ovat lähes puolta kevyempiä, mutta niiden vedenpitävyys on Tierraan verrattuna erittäin heikko. Usein jo tunti juoksua kovalla sadesäällä riittää päästämään veden läpi näistä ultrakevyistä takeista. Tierran takissa on Gore-Tex Paclite -kalvo mikä tuo erinomaisen suojan säätä vastaan. Ultrajuoksijan näkökulmasta takin hyvä pakkautuvuus varsin pieneen tilaan on tärkeä ominaisuus. Juoksureppujen kapasiteetti on usein niukka, joten liian painavien tai tilaa vievien varusteiden käyttö ei ole harrastajille yleistä.

Olen vuosein varrella oppinut, että pientä repun lisäpainoa ei pidä pelätä, jos kääntöpuolena on hyvin vettä pitävä takki, housut tai lämpimämpi merinovillapaita. Monet harrastelijat ottavat mallia maailman huippujuoksijoista ja lähtevät juoksuihinsa varsin niukalla varustuksella. Jos et tavoittele mestaruuksia tai ennätysaikoja, kannattaa reppuun pakata pikkuisen ylimääräistä. Kylmässä rankkasateessa on mukava vaihtaa kesken juoksun päälle kuiva ja lämmin aluskerrasto. Kokemuksesta viisastuneena kannan aina yhtä ylimääräistä kerrastoa mukana. Muutama sata grammaa lisäpainoa ei harrastelijan menemistä paljoa hidasta, mutta niistä on usein arvaamattoman suuri hyöty.

Juoksemiseen sopivat ominaisuudet

Tierran Back Up -takissa on säädettävä huppu, kaksi tilavaa etutaskua, tarranauhakiristykset hihansuissa, sekä näin kevyelle takille poikkeuksellisesti tuuletusaukot kyljissä. Talven pakkasilla, aurinkoisina päivinä, tuuletusaukoista on ollut suuri hyöty. Vastatuuleen mennessä olen suojautunut takin sisään kaikki vetoketjut ylös asti viritettyinä. Auringon lämmittäessä myötätuuleen kuljettaessa on ollut ilo avata tuuletusaukot ja saada hieman viilennystä.

Kahdenkymmenen asteen pakkasessa olen pärjännyt kahdella merinovillapaidalla ja Tierran takilla. Kylmyys ei ole yllättänyt vaikka välillä olen metsässä jäänyt kuvamaan eläimiä ja luontoa.

Hiihtoloman pakkasilla testasin takkia laskettelurinteessä. Kolmella ohuella merinovillapaidalla ja Tierran takilla pärjäsin -12 asteen pakkasessa niin rinteessä kuin tuolihississä. Takki on ollut loistava pari Acliman Anarjohka merinovillapaidan kanssa, josta kerron omassa arviossa.

Tierran Pack Up Gen 2. Gore-Tex -takki on todella hyvin suunniteltu ja toimiva vaate. Juoksijoiden piirissä sen hienoinen lisäpaino saattaa karsia osittain käyttäjiä. Omasta kokemuksesta toivoisin, että juoksijat satsaisivat kunnon materiaaleihin katsomatta niiden painoa liian tarkkaan. Itseltäni tämä takki saa varauksettoman suosituksen niin juoksuun kuin muihin ulkoaktiviteetteihin.

Kirjoittaja Tommi Sulander juoksee toukokuussa yksinäisyyttä vastaan Englannissa The Pennine Way -reitillä. Partioaitta on mukana tukemassa Tommin juoksua ja taistelua yksinäisyyttä vastaan. Voit tukea hyvää asiaa Helsinki Mission sivuilla: Juoksu yksinäisyyttä vastaan.

Tommi Sulander

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Outdoor-urheilu, Tuotetestit ja -vinkit"