BLOGI, TALVIRETKEILY, TALVIVAELLUS, TUOTETESTIT JA -VINKIT

WC-paperin sijasta lumipalloja – Talviretkeilyn hygienian helppous viehättää

Yksi suosikkini talviretkeilyssä on ehdottomasti hygienian helppous, vaikka moni saattaa alkuun kyseenalaistaa tämän ajatuksen. Myönnettävä onkin, että onhan se hieman luotaantyöntävä ajatus käydä puska-WC:ssä pakkasen purressa paljasta ihoa. Kuitenkin todellisuudessa talvella hyvän hygienian ylläpitäminen on helppoa. Vettä, kun on lumen muodossa kaikkialla. Lunta on myös huomattavasti helpompi kaivaa kuin routaista maata.

hiihtäjä talvimaisemassa

Käsien tai kasvojen peseminen talvella on yksinkertaista: Hiero käsiisi biohajoavaa saippuaa ja upota ne hankeen. Sen jälkeen hankaa käsiäsi yhteen aivan kuin normaalisti käsiä pestessäsi. On mieltä hivelevää katsoa, kuinka lumi nappaa iholta lian. Lopulta voit ravistella liasta tummuneen lumen pois käsistäsi ja odottaa käsien kuivavan. Saman voi tehdä kasvoille. Hyvä käsihygienia on tarpeellista ylläpitää luonnossa, ettei retki katkea sairastumisen takia. Kädet olisikin hyvä pestä varsinkin ennen ruuanlaittamista sekä syömistä.

Jos peseytyminen on talvella helppoa, niin puska-WC:n käyttäminen on sitäkin helpompaa. Tarvitset normaalin puska-WC-etiketin tapaan mukaasi lapion sekä biohajoavaa saippuaa. Nyt et kuitenkaan tarvitse mitään muuta. Sinun ei tarvitse kantaa mukanasi WC-paperia, tulitikkuja tai tuhlata vettä huuhtelulle. Ainoa asia mitä tarvitset saippuan ja lapion lisäksi ovat lumipallot.

lumipallo wc-paperin sijasta talviretkellä vessakäynnillä

Löydettyäsi mukavan ja syrjäisen paikan on aika aloittaa kaivaminen. Mitä syvemmän lumikuopan itsellesi kaivat, sen parempi. Kuoppa tuo myös mukavasti tuulen suojaa sekä näkösuojaa muihin retkeilijöihin. Kun oma luminen huussisi on valmis, kerää itsellesi kasa lumipalloja. Nämä toimivat nyt vessapaperinasi. Toimituksen jälkeen voit pestä kätesi lumella ja saippualla kuten aikaisemmin kuvailtiin.

Jos retkeilet isommassa ryhmässä tai jos olette samassa paikassa yötä pidemmän ajan, voi olla myös viisasta rakentaa koko retkikunnalle oma yhteinen lumi-WC. Tässä voit käyttää mielikuvitusta. WC:stä voi rakentaa vaikkapa näyttävän lumilinnoituksen. Hyvänä WC-etikettinä toimii myös, että lapion ollessa poissa WC:lle johtavan kulkuväylän suuaukolta, on joku muu käyttämässä samaisella hetkellä vessaa.

wc-koppi teltan taakse
WC-kopin ykköstä varten voi tehdä teltan tuulensuojamuurien taakse.

 

On tärkeä muistaa, että pidättäminen kuluttaa paljon energiaa. Tällöin keho keskittyy kaikin voimin pidättämiseen, ja siksi pidättäjää alkaa myös usein kylmäämään. Tämän takia onkin hyvä tehdä yöllisestä WC-käynnistä mahdollisimman helppoa, ettet jää pyörimään valveilla makuupussiisi. Ykköstä varten jokainen telttakunta voikin rakentaa pienen lumisen WC-kopin teltan viereen. Näin, et tarvitse tarpoa yöllistä toimitusta varten kauas teltaltasi.

Aiheeseen liittyvää:

Retkeillessä moni käyttää kesät talvet kosteuspyyhkeitä. Pakkasella on hyvä tiedostaa, että kosteuspyyhkeet jäätyvät. Voit kuitenkin helposti sulattaa ne ennen käyttöä esimerkiksi pussissa kainalossa takin alla tai sulatella niitä hetken kämmenen sisällä. Kosteuspyyhkeet tulee muistaa ottaa mukaansa käytön jälkeen, sillä niiden maatuminen voi kestää luonnossa jopa useamman vuoden ajan. Myös normaali WC-paperi tulee kantaa mukana pois luonnosta tai ainakin vähimmillään polttaa, sillä niistäkin näkyy jälkiä luonnossa usean kuukauden ajan.

Jäätyminen tapahtuu kosteuspyyhkeiden lisäksi myös hammastahnalle, joten senkin kohdalla on hyvä säilyttää tuubia hetkellisesti takin alla ennen hampaiden pesua. Lisäksi aiemmin mainittu biohajoava saippua on hyvä ottaa mukaan palasaippuan muodossa, sillä nestemäistä saippuaa on vaikea saada ulos pullosta.

hampaiden pesu talviretkellä

Talvella sekä muinakin vuodenaikoina yksinkertaisimpia tapoja retkeillä kuukautisten kanssa ilman, että joutuu kantamaan mukanaan käytettyjä tamponeja tai siteitä, on käyttää kuukuppia. Monesti kuukupin ostaja saa mukanaan myös pienen kulhon, jossa kuukupin voi keittää. Näin voit kätevästi huuhdella oman kuukuppisi myös retkeillessä. Kun haluat tyhjentää kuppisi, voit napata huuhtelukulhon sekä lämmintä vettä termospullossa tai juomapullossa mukaasi, mennessäsi WC-reissulle. Varo kuitenkin, ettet polta käsiäsi huuhdellessasi kuukuppiasi. Kylmissä olosuhteissa kohmeisilla sormilla sattuu helposti onnettomuuksia kuuman veden ja tulen kanssa. Vältä palovammoja, ja ole erityisen tarkka talviretkillä. Hetkellisesti voit myös hyödyntää WC-paperia kuukupin siistimiseen, jos haluat esimerkiksi kovan pakkasen takia minimoida veden käyttöä.

Kaikille kuukupin käyttäminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Silloin mukana on kannettava ylimääräistä roskapussia ja loppusijoitettava käytetyt tuotteet kotiin päästessä. Tamponeja tai siteitä olisi kuitenkin suositeltavaa kantaa mukanaan, vaikkei kuukautisia kuukausittain kävisikään läpi. Niitä voi sijoittaa esimerkiksi omaan EA-laukkuun. Tällä tavoin voit auttaa retkeilijää, joka yllättäen retkellä saa kuukautisensa ilman, että on niihin varautunut. Hormonit, kun voivat luonnossa ja retkeillessä toimia yllättävällä tavalla. Tai sitten voit käyttää tamponia nuotion sytytyspalana, jos et nuotiota saa mitenkään muuten syttymään.

talvivaellus kuinka peseytyä

Erityisesti talvella hygienian suhteen on muistettava ottaa huomioon vallitsevat sääolosuhteet. Todella kovilla pakkasilla sekä sään ollessa haasteellinen, on hygieniaa osattava soveltaa. Esimerkiksi kovien pakkasten aikaan on hyvä antaa kasvoilla olevan luonnollisen rasvakertymän olla suojaamassa ihoa. Eli tällöin ei kasvoja kannata pestä. Lisäksi kovilla pakkasilla voi varautua esimerkiksi lämmittämään käsiä pesun jälkeen lämminvesipullon avulla ja ottaa reissuun useampia kuivia hanskoja. Haastavissa sääolosuhteissa on myös hyvä muistaa tehdä kaikki hygieniatoimenpiteet tuulensuojassa, ettei iho enempää altistu hyytävälle tuulelle. Tietyissä tilanteissa on myös oltava valmis hetkellisesti joustamaan hygienian suhteen, esimerkiksi suojatakseen ihoa paleltumilta.

Siinä talviretkeilyn hygieniaa yksinkertaisuudessaan. Lisäksi on hyvä muistaa, että harvoin sitä voi istua WC:ssä, jonka katossa loistavat miljoonat tähdet tai hyvällä tuurilla tanssivat revontulet.

Roosa Sallinen

Instagramista Roosan löytää nimellä @proosallinen

Lisää kirjoituksia puolestaan blogissa Kairan Kätkemää

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 2 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Talviretkeily, Talvivaellus, Tuotetestit ja -vinkit"