BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Yöpyminen viidakossa

Yö Amazonaksen viidakossa miljoonan kaverin kanssa – Miten yövyt riippumatossa oikeaoppisesti?

Valmistautuminen yöpymiseen viidakossa, on aivan omanlaisensa kokemus. Telttoja, makuupusseja ja makuualustoja ei ole edes varustelistalla. Erikoisuutena viidakkoyöpymisissä on se, että kaikki varusteet ja myös sinä itse, roikkuvat yön aikana puista. Mitään ei saa jättää maahan lojumaan, sillä muuten voi aamulla olla joku pieni, myrkyllinen yllätys toivottamassa hyvää huomenta kenkiesi sisällä. Yöpymisrutiinit oppii parissa päivässä, kunhan vain on joku, joka kertoo miten ne hoidetaan. Enemmän aikaa menee nukkumisen opetteluun viidakon valtavassa metelissä.

Leirin rakennusta viidakossa

Leirin rakentelua.

Riippumaton köydet

Köysien ja riippumaton asennusta.

Yöpyminen riippumatossa

Kaikki valmista!

1. Leiriydy valoisassa

Yöpymispaikka tulisi valita siinä vaiheessa kun on vielä kolmisen tuntia valoisaa aikaa jäljellä. Pimeä viidakossa tulee niin äkkiä, että leiri on syytä perustaa ennen auringon laskua. Jos myöhästyt ja joudut pystyttämään leiriä pimeässä, on sinun käytettävä jonkinlaista valoa. Valo taas kerää muutaman miljoona kaveria surraamaan pääsi ympärille. Näillä kavereilla voi olla sellaisia tauteja, jotka saavat jopa Indiana Jonesin kalpenemaan. Eli pystytä leiri valoisassa.

2. Älä hakeudu veden ääreen

Leiripaikan olisi syytä sijaita vähintään 30 metriä rannasta. Vesi houkuttelee erilaisia eläimiä, joita et välttämättä halua leiriisi. Kannattaa myös huolehtia, ettei tapahdu samanlaista mokaa kuin “Survivors”-ohjelmassa, jossa leiri jää veden alle kaatosateen alkaessa. Kun leiripaikka on valittu, karsitaan paikalta aluskasvillisuus pois, jotta alueella on helpompi kävellä ja myös havainnoida eläimiä kuten hämähäkkejä ja käärmeitä.

3. Muista turvaköysi

Jotta saisit hamacin (hamac = hammock  = riippumatto) onnistuneesti ripustettua tarvitset kaksi puuta, jotka ovat noin 4 – 5 metrin päässä toisistaan. Puiden on hyvä olla eläviä ja sen verran paksuja, etteivät ne katkea keskellä yötä. Jos puut eivät kestä painoasi, joudut jatkamaan yöuniasi maassa……jälleen aika monen kutsumattoman vieraan kanssa. Puiden valinnan jälkeen asennat ensimmäiseksi turvaköyden kireästi puiden väliin pään yläpuolelle 1,5 – 2 metrin korkeudelle. Minulla on viidakkomatkoilla mukana 10 metriä pitkä 7 mm paksu Dyneemaköysi tähän tarkoitukseen. Turvaköysi suojaa sinua yön aikana jos sattumalta jostakin korkealta putoaa kuiva oksa. Köyden päälle pingotat, harjateltan lailla, sadepressun. Kooltaan 2 x 3 metrin pressu riittää nipin napin. Saatuasi sadesuojan viritettyä, voit ripustaa riippukeinun puiden väliin ja pukea päällesi kuivat vaatteet.

4. Pidä varavaatteet kuivina

Viidakossa sinulla on kaksi vaatekertaa, joista toinen on märkä ja toisen olisi syytä olla kuiva. Ennen yöpymistä vaihdat kuivat vaatteet päällesi. Kuivan vaatekerran varjelemiseen on syytä kiinnittää huomiota sillä jos vaatteet viidakossa kastuvat, ei niitä saa helposti kuivaksi.

5. Älä pingota liian tiukalle

Riippumattoa ei saa pingottaa liian tiukalle. Itse olen huomannut, että on hyvä jättää se vähän löysemmäksi sekä asettaa päätyköydet niin, että keinusta tulee pussimainen. Maton päihin voi asentaa n. 40 – 50 cm pitkät  puupalikat, jotka pitävät riippumaton reunat levällään ja pystyt toimimaan helpommin. Näin pysyt myös itse riippumaton sisällä paremmin yön aikana. Riippumaton virittäminen kuntoon ennen kuin siihen nousee on erittäin tärkeätä.

6. Mitään ei jää maahan

Reppu, vaatteet ja muut varusteet laitetaan roikkumaan turvaköyteen. Kun menet nukkumaan koko leiri ja kaikki varusteesi ovat ilmassa. Riippumaton sisään kannattaa ottaa juomavettä, fleecepeitto ja otsalamppu. Kun vihdoin olet riippumatossa ja sulkenut hyttysverkon vetoketjun, sytytät lampun ja tapat kaikki ötökät hyttysverkon sisäpuolelta.

7. Näe kauniita unia – muista korvatulpat

Seuraavaksi yrität nukkua…mikä taas on oma hommansa. 2000 eläintä kiljuu ympärilläsi kuin mummo uunissa, olet syönyt Lariam-lääkettä malariaa vastaan, jonka ansiosta saatat nähdä harhoja ja mielenkiintoisia unia, ja jos käännät hamacissa kylkeä varomattomasti putoat siitä ulos. Reissuillani olen kuitenkin huomannut, että ihminen tottuu ihmeellisiin juttuihin jopa parissa päivässä, joten kyllä se unikin alkaa pikkuhiljaa maistua viidakossa.

8. Tee aamutsekki

Aamulla noustessasi riippumatosta on hyvä vilkaista vähän ympärille ennen kuin astuu maahan. Sadekatoksen päällä, riippumaton alla tai repun takana voi olla käärme, skorpioni tai hämähäkki, joka ei haluaisi, että herätät sen. Aamutsekin jälkeen vaan kamat kasaan ja menoksi. Parin viikon jälkeen pystytät riippumattoleirisi oikeanoppisesti noin 15 minuutissa.

Pata Degerman

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 9 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"