Syksyn saapuessa valon määrä vähenee ulkona ja on aika kaivaa valaisimet esiin. Valo parantaa toimimiskykyä pimeässä, mutta ennen kaikkea valo lisää turvallisuutta. Otsalamppu, taskulamppu ja erilaiset huomiovalot ovat kaikki omalta osaltaan tukemassa elämäämme vuoden pimeimpänä aikana.
Tässä blogissa pureudun erityisesti otsalamppuihin. Mitä pitää ottaa huomioon otsalamppu valittaessa, jotta löytää juuri itselleen sopivimman valaisimen?
Iltojen pimetessä on syytä ottaa käyttöön lisävaloja, jotka mahdollistavat harrastusten ja arjen sujuvuuden. Valoa tarvitaan muun muassa pyöräilyyn, metsäiselle kävelylenkille, juoksuun ja vaikkapa lasten kanssa ulkoiluun. Harrastus ja aktiviteetti määrittelevät valolta vaadittavat ominaisuudet. Mitä nopeammin liikkuu, sitä pidemmälle olisi hyvä nähdä. Näkökenttä kapenee vauhdissa, joten niin myös valokeilan tulisi tehdä. Itse suosin valaisimia, joiden valokeilaa voi säätää tarpeiden mukaan.
Led Lenser MH -sarjan lamppujen valokeilaa pystyy kohdistamaan haluamallaan tavalla. Ylhäällä olevalla valokeilalla pystyy katsomaan kauas ja alhaalla oleva valokeila toimii hyvin kun katsellaan lähietäisyydelle. Molemmissa kuvissa on sama lumeni-arvo.
Valoa pyöräilyyn
Pyöräilyyn valaisimelta voi vaatia paljon. Valaisimen valokeilan tulisi olla hyvin eteenpäin kohdistettavissa ja valokeilan kantama sellainen, että ehtii riittävästi reagoimaan eteen tuleviin mahdollisiin esteisiin.
Rauhallisessa maantieajossa riittää lyhyempikin valon kantama, mutta esimerkiksi metsässä vauhdikkaassa alamäkipyöräilyssä valokeilan tulisi olla erittäin voimakas.
Yksin lumenit eivät kerro valokeilasta paljoa. Lumen-arvo on valon määrä, joka valaisimesta tulee ulos, mutta se ei kerro minne valo on kohdistettu. Candela-luku sen sijaan kertoo velokeilan keskellä olevan valon määrän. Myös metreinä kerrottu valokeilan kantama on oleellinen tieto. Lue tarkemmin lumenista ja candelasta Valaisinten ABC oppaasta.
Mikäli valaisimelta toivotaan 100 metrin valokeilaa ja mahdollisimman pitkää paloaikaa, kannattaa valita valaisin, joka pystyy mahdollisimman vähäisellä lumen-arvolla tuottamaan tarvittavan 100 metrin valokeilan. Tällöin saadaan toivottu pidempi paloaika.
Mitä suurempi on valaisimen lumen-arvo, sitä nopeammin paristot tai akku kuluvat. Tästä syystä kannattaa valaisimen valinta sovittaa omiin tarpeisiin ja jättää mahdollisimman suuren lumen-arvon metsästys omaan arvoonsa.
Pyörän takaosaan voi lisätä esimerkiksi punaisen huomiovalon, joka palaa tasaisesti. Valo parantaa pyöräilijän näkyvyyttä takaapäin kulkevien näkökentässä.
Esimerkkivalaisin: Petzl Nao+ – Vaativaan käyttöön, jolla saa erittäin laadukkaan ja pehmeän valokeilan, joka toimii hyvin lumisessa maisemassa. Jatkojohdolla akun saa tarvittaessa lämpimään.
Leirissä riittää vähäinen valoteho, joka säästää virtaa ja on miellyttävä myös muulle seurueelle. Kuva: Vesa Vainikainen.
Otsalamppu hitaaseen etenemiseen
Metsässä kävelyyn, koiran ulkoiluttamiseen ja retkeilyyn riittää huomattavasti pienempi valoteho sekä valokeilan kantama. Valaisimelta voisi odottaa pehmeää, mahdollisimman laajaa valokeilaa, jolloin koko näkökenttä on valaistu tasaisesti. Kokonaan valaistu näkökenttä on omiaan leirissä ja miellyttävämpi myös teltassa. Pienemmällä valoteholla toimiva valaisin kuluttaa vähemmän energiaa, joten paloaika on tällöin pidempi.
Esimerkkivalaisin: Petzl Actik Core – Pieni otsalamppu, joka kahden eri valokeilan ansiosta toimii niin leirivalona (tai lukuvalona) kuin nopeaan liikkumiseen.
Juoksemiseen sopiva valaisin
Juoksuharrastukseen voidaan toivoa valaisimelta samoja ominaisuuksia kuin rauhallisessa pyöräilyssä. Lisäksi valaisimen tulisi istua hyvin päähän ja olla mahdollisimman vakaa. Myös otsalampun akun saaminen jatkojohdolla povitaskuun on hyvä ominaisuus valaisimelle, jota käytetään juoksemisessa tai hiihtämisessä.
Esimerkkivalaisin: Petzl Nao+
Otsalamppu perheen pienimmille
Pimeässä pihamaalla lasten kanssa leikkiessä kannattaa hankkia valovoimaltaan kaikkein vähäisin valaisin, jotta lapset eivät vahingoittaisi silmiään katsoessaan suoraan valoa kohden. Pienen lapsen leikeissä otsalamppu on hauska lisä ja se antaa usein myös lisää pontta mielikuvitukselle. Lapsen reppuun tai pyörään voi laittaa pienen huomiovalon, joka parantaa turvallisuutta. Huomiovalossa kannattaa käyttää tasaisesti palavaa valoa.
Esimerkkivalaisin: Petzl Tikkid – Lapsille suunniteltu edullinen ja kevyt otsavalaisin, jossa on monipuoliset ominaisuudet.
Omat otsalamppusuosikit
Kuten jo aikaisemmin mainitsin, on itselleni tärkeää, että otsalampun valokeila on säädettävissä tarpeen mukaan. Valokeilaa voidaan säätää kolmella tavalla: säätämällä linssiä, valitsemalla lisää tehoa tai hyödyntämällä valaisimen reaktiivisuutta. Kolmessa seuraavassa otsavalaisimessa on jokaisessa erilainen tapa muuttaa valokeilaa.
Led Lenser on jo muutaman vuoden ollut eniten käyttämäni otsavalaisin. Valaisin on helppokäyttöinen ja siinä on hyvät toimivat ominaisuudet. Valokeilaa voi säätää käsin pyörittämällä linssiä. Valotehoa löytyy tarvittaessa yli 200 lumenia ja kantamaa 120 metriä. Valaisin toimii mukana tulevalla akulla tai AAA-paristoilla ilman erillistä adapteria. Kulkee aina mukana retkillä ja mökillä. Kompakti koko.
2. Petzl Nao+
Erittäin monipuolinen vaativaan käyttöön soveltuva ladattava otsavalaisin, jolla saa erittäin hyvän valokeilan. Tehoa maksimissaan 750 lumenia ja valokeilaa 140 metriä. Soveltuu hyvin mm. hiihtoon ja pyöräilyyn. Jatkojohdolla akun saa tarvittaessa lämpimään. Mahdollisuus ohjelmoida valo-ohjelmia omien harrastusten mukaiseksi. Laadukas, pehmeä valokeila, joka toimii hyvin lumisessa maisemassa. Herkkä reaktiivisuus, joka säästää akkua ja helpottaa mm. kartan lukemista himmentämällä hetkellisesti valotehoa.
Kompakti ladattava otsavalaisin, jossa erilliset lyhyt- ja kaukovalo. Valotehoa ja paloaikaa voi säädellä älypuhelimella koskematta valaisimeen. Puhelimen sovelluksen kautta voi määrittää toivotun ominaisuuden valolle ja sovittaa tehot juuri oman harrastuksen mukaisesti. Oivallinen jos vaihtaa esimerkiksi lennosta lajia ja liikkumisnopeutta. Valotehoa max. 300 lumenia ja kantamaa 110 metriä. Valaisimen heikkous on paristoille vaadittava erillinen adapteri, jos haluaa käyttää AAA-paristoja.
Tärkeimpänä vinkkinä, kun lähdet valitsemaan valaisinta: älä tuijota lumen-arvoa, vaan keskity valokeilaan ja omaan tarpeeseen. Mukavaa ja iloista syksyä ja nautitaan kaikki retkeilystä myös vuoden pimeimpänä kautena.
Lisätietoa lampuista ja lampun valinnasta saat myös oppaistamme:
- Mikä on lumen ja candela – valaisinten ABC
- Otsalamppu vai taskulamppu?
- Otsalamppuvertailu – kirkkaus ja valokeila
Oikealla valaisimella parannat omaa havainnointikykyäsi ja turvallisuuttasi entisestään pimenevissä syysilloissa. Valitse valo käyttötarkoituksen mukaan – lenkille, telttaan tai mökkipolulle. Muista myös heijastin. Tutustu nyt syksyn loistavaan valikoimaamme »