Mielestäni asusteet ovat erittäin tärkeä osa lämmintä pukeutumista. Pipot, käsineet, rukkaset, kaulaliinat ja erilaiset Buffit viimeistelevät lämpimän pukeutumisen. Kokonaisvaltainen pukeutuminen auttaa tehokkaasti pitämään koko kehon lämpimänä. Tiesittekö muuten, että paleleminen on tylsää puuhaa.
Pipo päähän pakkasella
Tai oikeastaan pipoa olisi syytä käyttää jo kylmällä plussakelillä, koska pään suojaaminen kylmältä on tärkeää. Pään alueelta pääsee helposti karkaamaan kehon lämpöä. Pää pitää mielestäni suojata yhtä hyvin kuin kehon muutkin alueet. Tuulisella kelillä pää pitäisi muistaa suojata myös tuulelta. Itselläni toimiva kokonaisuus kylmälle ja tuuliselle kelille on merinovillainen balaclava, pipo ja huppu.
Talviretkeilyyn löytyy myös erilaisia yhdistelmäpipoja, kuten Fjällräven Singi Balaclava Cap (lasten malli täällä), joka on villapohjainen lippapipo. Singi Balaclava Cap -piposta saa myös nopeasti balaclavan kasvojen suojaksi.
Sormet on syytä pitää lämpiminä
Liian usein törmään ongelmaan, jossa kuulen jonkun kärsivän palelevista sormista. Yleisin syy sormien palelemiseen ovat liian ohuet sormikkaat. Jostain syystä usein koetaan, että sormien pitäisi tarjeta ohuissa sormikkaissa, vaikka samalla muu kroppa voi olla vuorattu villalla, untuvalla, kuorella yms. Kyllä sormet varmasti palelevat, jos eristystä ei ole, eikä mitään mikä poistaisi tuulen vaikutuksen. Sormiin suosittelen kerrospukeutumista ja alimman kerroksen olisi hyvä toimia tarvittaessa kosketusnäyttöpuhelimen kanssa, jotta sormien ei tarvitsisi olla hetkeäkään ilman suojaa, myöskään puhelinta käytettäessä. Paljain käsin kylmässä ja tuulisessa kelissä sormien lämpötila laskee erittäin nopeasti.
Lämmin irrotettava sisävuori on näppärä talviretkillä.
Erittäin kylmissä keleissä tai herkästi palelevilla sormilla kannattaa käyttää rukkasia, jolloin sormet lämmittävät myös toisiaan.
Rukkanen on kaikkein lämpimin vaihtoehto.
Tässä kohtaa haluan korostaa, että kannattaa ajatella asiaa järjellä, eikä pelkästään ulkonäköseikoilla.
Mikäli sormien palelulle on syynä verenkierrolliset ongelmat tai ulkolämpötila on erittäin alhainen, voi lisälämpöä saada kädenlämmittimistä. Kertakäyttöiset kädenlämmitimet ovat melko tehokkaita ja antavat lämpöä jopa seitsemäksi tunniksi. Uudelleenkäytettävät kädenlämmittimet ovat hyvä vaihtoehto päivittäiseen käyttöön. Uudelleenkäytettävä kädenlämmitin lämmittää noin tunnin.
Kaulaliina ja Buff-huivi suojaa niskaa ja kaulaa
Itselleni kaulaliinan merkitys on korostunut vanhemmiten. Hartiat ja niskan seutu tuntuvat reagoivan kylmään tuuleen, joten kaulaliina tai Buffi on kaulassa nykyään melko usein. Huivin voi nostaa tarvittaessa kasvojen suojaksi.
Ehkäpä yksi lempivarusteistani on juurikin merinovilla Buff. Merinovilla Buff on perinteistä Buffia pidempi ja villan ansiosta luonnollisesti hajuton ja lämmin. Buff taipuu pipoksi sekä huiviksi ja sen saa näppärästi suojaksi kasvoille. Juurikin näiden ominaisuuksien ansiosta merinovilla Buffille kertyy vuodessa aika paljon käyttöpäiviä. Yleisesti Buffista käytetään myös nimeä tuubihuivi tai putkihuivi.
Älä unohda varpaita!
Mainitaan tähän loppuun, että myös varpaat ovat tärkeät. Riittävän tilavat kengät ja paljon eristettä. On myös tärkeää tietää, että talvella voi käyttää talvikenkiä. Kyllä Suomen vuodenaikoihin saa hankkia vähintään kahdet kengät. Talvikenkien idea on olla lämpimämmät ja pitävämmät kylmällä pakkaskelillä. Kenkien koko voi olla myös normaalia kokoa suurempi, jotta kenkien sisälle mahtuu paksu villasukka. Sukan lisäksi kenkiin pitää jäädä tilaa myös ilmalle.
Itse en suostu enää palelemaan, joten suosittelen muitakin miettimään omaa pukeutumista kylmissä keleissä. Usein tarkeneminen on kiinni pienistä asioista. Ai niin, muistakaa, se paleleminen on todella tylsää, mutta lämpimänä talviulkoilusta saa enemmän irti.