BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Villasta on moneksi myös kengissä ja repuissa

Villa on palannut käyttömateriaaliksi ulkoilualalle, eikä vain yhteen käyttötarkoitukseen. Se toimii yhtä lailla pintamateriaalina, täytemateriaalina tai kaikkein lähimpänä ihoa vasten kosteuden hillitsijänä. Ja kaikkein tärkeintä, muuten hävitykseen joutuvalle villalle on löytynyt uusia käyttötarkoituksia ja kierrätetystä villasta ja ylijäämävillasta valmistettuja tuotteita on tullut markkinoille.

Villa on kaunis, ekologinen, vettä hylkivä, huonosti syttyvä ja kotoisa. Kun villaa tarkastelee lähemmin, tuntuu päivänselvältä, että juuri sitä tulisi hyödyntää niin paljon ja pitkälle kuin mahdollista!

villalanka

Vaatetus on villan ilmiselvä käyttöalue, mutta siitä on hyötyä ja iloa myös muualla

Laukun pintamateriaalina villa on ajaton ja tyylikäs ja Fjällräven on tuonut villan tuotantoonsa paitsi vaatetuksessa myös laukuissa. Lappland Hike -repussa käytetään villaa repun selkämyksessä. Tyylikkäissä Norrvåge-tuoteperheen laukuissa ja repuissa pintamateriaali on 80/20 % villa-polyamidi-sekoitetta. Polyamidi on mukana pidentämässä käyttöikää ja auttamassa että laukku pysyy paremmin ryhdissä.

villareppu villakengät
Selässä villareppu Fjällräven Norrvåge Foldsack ja jalassa villalenkkarit Baabuk Sky Wooler. Kuva Sanni Hirvonen.

 

Kenkiin voi varata villaa paitsi sukan muodossa myös pohjallisessa, itse kenkää unohtamatta! Suomalainen perinteinen talvikenkä, joka edelleen on monien suosiossa (ja Partioaitan valikoimassa) on kaikille tuttu perinteisesti punainen, harmaa tai sininen vinkkeli eli huopikas.

huopikkaat
Perinteiset Lahtisen huopikkaat.

 

Hieman urbaanimpaan ja ympärivuotiseen menoon on valikoimaan nyt lisätty villaintoilijoiden kauan odotettu “villalenkkari” Baabukilta; se on rento, hyvän näköinen kenkä, jonka voi pestä pesukoneessa. Villakenkä on paitsi lämmin, se on myös erityisen hyvä jalan ihon terveyden kannalta hengittävyytensä ansiosta. Baabukin sniikkereissä on luonnonkumista valmistettu ulkopohja.

villalenkkarit
Baabuk Sky Wooler -villalenkkarit. Sukat Sukkamestarit merinovillasukat.

 

ylijäämävilla takin vuori
Mm. Fjällräven on käyttänyt Ruotsin Gotlannin ylijäämävillaa takin eristeenä. Villa luonnonmateriaalina tasaa lämpöä ja kosteutta paremmin kuin synteettiset täytteet.

 

Myös vaatetuksessa villalle on löytynyt uusia käyttötarkoituksia. Kierrätysvillaa on käytetty eristeenä Fjällrävenin Singi-takeissa ja Tierran Belay-tuotteissa. Näin muutoin tuhottavaksi joutuva villa pääsee käyttöön. Voit lukea uusimmasta 365-lehdestä Gotlannin ylijäämävillasta.

Sisustusmateriaalina villa on paloturvallinen ja makuuhuoneessa villaiset petivaatteet ovat antibakteerisia, miellyttäviä ihotuntumaltaan (olit sitten vilukissa tai kuumakalle) ja siten jopa hyvää unta edistäviä. Lampaantalja sellaisenaan on paitsi tunnelmanluoja sekä kaupungissa että mökillä, se on myös monikäyttöinen: se sopii seinälle, keinutuoliin tai leikkialustaksi.

villamatto
Villaiselle istuinsuojalle on mukava istahtaa.

 

Omien tuotteiden valmistamiseen voi hyödyntää esimerkiksi kierrätysvillahuopaa Green Craftia tai käyttää sellaisenaan istuinalustana tai isossa koossa makuualustana esimerkiksi metsäjoogassa. Erityislankakaupat ovat pullollaan laadukkaita villalankoja alpakasta angoraan.

Vanhoista 100 % villavaatteista voi pesukonehuovuttaa villakangasta, jolloin siitä voi ommella pusseja esimerkiksi pehmustetta kaipaavalle pientavaralle kuten kaasupolttimelle.

lastenrattaiden kädensijan lämmitin
Lastenrattaiden kädensijaan voi itse tehdä villaisen lämmittimen.

 

Villahahtuvaa tai hahtuvalankaa voi käyttää täytteenä lapasissa ja jalkineissa etenkin pienillä lapsilla, jotka eivät liiku paljoa vaan kulkevat mukana esimerkiksi ahkiossa tai vauvarinkassa.

Ergonomiset villaiset kohdelämmittimet kuten polvi- olkapää- ja rannesuojat ovat kipua helpottavia valintoja reumapotilaille. Päivittäiskäytössä villa ei myöskään ala haisemaan epämiellyttävälle.

Mistä villaa kannattaa hakea eri käyttötarkoituksiin?

  • käsityöalan yritykset ja yhdistykset sekä askarteluliikkeet – näistä löydät huopalevyt, hahtuvat, huovutusmateriaalit jne. Ole vain tarkkana, että ostamasi materiaali todella on lampaanvillaa
  • lammastilat – ostamalla suoraan tuottajalta hyödynnät lihateollisuuden ylijäämätuotetta villaa
  • joulumyyjäisissä ja -markkinoilla myydään paljon villaa eri muodoissa taljasta huopaan, sekä työstettynä että työstämättömänä materiaalina
  • kirpputorit – menneen ajan neuleita voi hyödyntää materiaalinsa puolesta; esimerkiksi huovuttamalla ajan muuten jättämiä villapaitoja koneessa saat huopakangasta jota voi myös ommella koneella.
  • internet on loputon itse-tekemisen ideapankki

Lämmin olo on paitsi olotila, se on myös mielentila

Hyödyntämällä villaa polyesterin sijasta käytät uusiutuvaa luonnonvaraa, ja käytät materiaalia, joka on syntynyt jostain eloperäisestä. Kuka tahansa luonnossa viihtyvä ihminen tiedostaa, että siinä on jotain kaunista.

Villan mahtavuus piilee myös siinä, että sillä on paljon potentiaalia teollisessa tuotannossa, mutta on myös monia käyttötapoja, joissa jokainen voi kotoa käsin omin resurssein hyödyntää villaa. Suunnittelemalla omia villaisia käyttötarpeita villalle annat samalla elämässäsi sijaa myös itse tehdylle. Se, jos mikään on kaunista.

villakauluri
Itse tehty villa-asu on persoonallinen.

 

Villaan pukeutumisen käytännön opas ulkoilijalle

Olet siis kiinnostunut vaihtamaan kuorivaatteen alle pelkkää villaa, mutta miten se kannattaa tehdä? Villa on arvokas materiaali, joten pari käytännön vinkkiä ei liene pahitteeksi. Huomionarvoista on myös se, että villaa ei tarvitse pestä yhtä useasti kuin esimerkiksi synteettisiä materiaaleja, joten sen käyttöikä on myös pidempi. Kun villavaate on tullut tiensä päähän, voit periaatteessa vaikka kompostoida sen.

Jalat

Lämmin olo alkaa jalkapohjista. Kun ostat kenkiä, huomioi kengän suuruus ja pohjallisen luonne. Etenkin talvikengät saavat olla tilavia, onhan perinteinen pässinpökkimästä tehty villasukka melkein kaikkien meidän vakiovaruste. Kengän täyttäminen villasukalla ei kuitenkaan ole ainut tapa hyödyntää villaa.

Kengän pohjallinen kannattaa talveksi vaihtaa villapohjalliseen; joko huopapohjalliseen tai esimerkiksi HAI shearling-pohjalliseen, joka on valmistettu lampaan turkiksesta. Joskus myös kaksi ohuehkoa merinosukkaa voi olla lämpimämpi kuin yksi paksu. Jos kengän kärkeen vielä jää tilaa, voit sulloa sinne hahtuvavillaa.

Paljasjalkakenkiä suosiva voi pohtia olisiko nilkat mieluisa lämmittää esimerkiksi kehräsluut peittävällä villasäärystimellä, etenkin alkukesästä ja -syksystä kun maa vielä hohkaa kylmää.

Villakalsareita mallatessa kannattaa huomioida eri mittaisten kalsareiden edut. Suomen ilmasto tarjoaa vääjäämättä laajan skaalan eri lämpötiloja ja esimerkiksi polvista kuluneet villahousut voi leikata shortseiksi. Kun pylly on lämmin, shortsikeli pitenee ihmeesti! Alppimonoihin ¾ mittaiset villahousut ovat juuri hyvät.

Ylävartalo

Kerrosta, kerrosta, kerrosta. T-paidan ei aina tarvitse olla se alin, koska kerrospukeutumisessa kannattaa huomioida myös kerrosriisuminen! Toimivaksi havaittu runsaasti lämpöä ja hikeä tuottavan ylävartalon kerrostus on seuraavanlainen: alimmaksi täysvillainen ohut, esim. 160-200g/m2 paksuinen pitkähihainen villapaita, sen päälle ohut merinovilla T-paita lisäeristeeksi, ja päällimmäiseksi runsaskokoinen, mutta hyvin muotoiltu paksu villapaita tai huppari, joka luo ympärillesi kunnon ilmataskut. Kun hiki tulee, ja haluaa riisua yhden kerroksen, T-paidan saa välistä pois riisumatta ilkosilleen, ja siten pitkähihainen aluskerros jää kuitenkin ihon ja karkeamman villapaidan välistä pintatuntumaa helpottamaan. Kaikkein päällimmäiseksi varaa kuoritakki, joka hengittää.

Poolokaulus vai ei?

villapaita

Poolokaulus lämmittää joskus aktiivisessa liikunnassa liikaa, siksi hikihiihtäjän kannattaa valita villapaita, jossa ei ole poolokaulusta, eli on ns. crew neck, ja sen sijaan pukeutua paksuun merinokauluriin, jonka saa helposti pois (tai päähineeksi) tarvittaessa.

All-in-one vaihtoehdon tarjoaa Icebreakerin mieletön uutuus kevyt-toppatakki Merinoloft  villatäytteellä. T-paita alle ja kuoritakki päälle tai käytä sellaisenaan. Helppoa ja tyylikästä.

Villainen T-paita – hot or not?

Tämä on ehdottomasti jokaisen kokeiltava. Merinovillainen t-paita voi olla kolme kertaa kalliimpi kuin tavallinen t-paita, mutta sitä voi käyttää ainakin kolme kertaa enemmän pesukertojen välillä, siten kestäen pidempään. Se myös haisee kolme kertaa vähemmän ja vie kolme kertaa vähemmän tilaa laukussa/kaapissa.

merinovillainen t-paita kerrospukeutumisessa
Merinovillainen t-paita kannattaa pukea pitkähihaisen aluspaidan päälle.

 

Ranteet ja kädet

Käsissä ja ranteissa voi hyödyntää samaa kerrostamista kuin jaloissa. Muista, että sormet ovat aina lämpimämmät yhdessä kuin yksin, eli mieti milloin tarvitset hanskoja, milloin lapasmallia. Jos neulot lapaset itse, käytä vaikka usein toistuvaa, helppoa kuviointia, jossa langanpäät muodostavat lapasen sisälle eristeen, joka lämmittää.

Kaula ja pää

Merinokauluri, yksi paksu ja yksi ohut. Näitä voit sitten vapaasti vekslata pipon kanssa ja ilman, viikkailla siististi kypärän alle ja sommitella kätevästi kaulan ympärille. Hikipantana se ei koskaan tunnu jäätävän kylmältä otsalla aiheuttaen päänsärkyä ja kylmänkiukkua. Ohuen ohut merinokauluri toimii myös hiuspantana, jos talvinen pipotukka sojottaa joka suuntaan ja muodollisempi lookki on tarpeen. Kruunaa koko olemuksesi käsintehdyllä villapipolla, jolla on tarina!

Villan lumo

villan lumo

Ilmastoon ja ympäristöön vaikuttavat tekijät otetaan huomioon ostoksia tehtäessä yhä useammin ja niitä pidetään tärkeinä kriteereinä. Kestävää kuluttamista ajatellen villa on erinomainen valinta. Hyviä, vastuullisia valintoja ei ole aina helppo tehdä, mutta esimerkiksi vaatteiden suhteen villatuotteet ovat aina hyvä valinta. Villalla on paljon hyviä ominaisuuksia, ja se sopii melkein mihin vain.

Lumoudu villasta »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"