BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Ammattilaisen vinkit housujen pesuun ja huoltoon

Hyvin hoidetut housut palvelevat pitkään.

Käytän työni takia ulkoiluhousuja yli kolmasosan vuodesta. Softshellit ja kuorihousut ovat varsin kovalla kulutuksella ja vaativat ylläpitoa toimiakseen ja kestääkseen. Niiden huolto sekä reissun päällä, että keikkojen välillä pidentää hyvien housujen ikää huomattavasti.

ulkoiluhousut

Pese softshell

Ylivoimaisesti isoimmassa käytössä minulla on ollut softshell-housut. Viimeiset viisi vuotta olen kuluttanut parin eri mallin väliä kesäisin Ruotsissa, Grönlannissa ja milloin missäkin, syksyt Nepalissa ja talvet pitkin pohjolaa. Laskeskelin, että viime vuonna softshellit oli jalassa reilusti yli sata päivää, ja yleensä pitkinä putkina niin, ettei moneen viikkoon juuri housuja päässyt vaihtamaan.

Matkan päällä oikeastaan ainoa asia, mitä housuille on järkevää tehdä, on tuulettaminen. Toki, jos muutama lepopäivä johonkin rakoon osuu, voi housut nyrkkipyykätäkin, mutta yleensä ainoastaan käännän housut nurinkurin ja heitän ne teltan katolle tai johonkin mättäälle tuulettumaan. Näin ainakin pahimmat odöörit katoavat ja tulee edes hetkeksi sellainen olo, että saa taas puhdasta päälle. Softshellin etu on, että ne kuivuvat varsin nopeasti, jolloin ne voi välillä huuhtaista ja ripustaa aurinkoon, mutta välttelen tätä pääasiassa sen takia, että miltä ikinä taivas ja ennusteet näyttävätkään, etenkin vuoristossa sää saattaa muuttua hetkessä ja on riski, että ne ainoat mukana olevat housut eivät pääsekään kuivumaan. Tuuletus saa siis riittää.

Saatavilla on myös erilaisia ja varsin ekologisia matkapesuaineita, joita voi maastossa käyttää, mutta en ole sellaisia tavannut mukana kuljettaa. Jos on parhaimmillaan kolmisen viikkoa maastossa käymättä suihkussa, tuntuu housujenkin pesu lähinnä tekohengitykseltä. Niin kauan, kun ei onnistu laskemaan alleen, ollaan voiton puolella ja muilla tahroilla ei juuri ole merkitystä.

Softshellejä kuitenkin kuuluu pestä ja yleensä pitkän reissun jälkeen ne myös haluaa pestä. Tai jos samassa taloudessa on muita asukkaita, yleensä he viimeistään haluavat. Pesen Ace Pantini jokaisen pidemmän rupeaman päätteeksi pesuaineella ja kyllästän housut keväisin ja syksyisin niille tarkoitetulla kyllästeaineella. En siis joka pesun yhteydessä, mutta pari kertaa vuodessa kuitenkin. Näillä opein housut ovat palvelleet vuosia kuin uusina.

softshell vaellushousut
Softshell-housut jalassa Euroopan suurimmalla luonnonpuistoalueella Ruotsin Sarekissa. Jalassa Tierra Ace Pant.

Vahaa G-1000-housut

Tässä keväällä jalkoihini eksyi ensimmäistä kertaa Fjällrävenin G-1000 -housut, joiden huollossa tärkeässä roolissa on vahaaminen Greenland Waxilla. En ole sitä vielä tehnyt, kun tehdasasetuksilla vielä mennään, mutta jossain kohtaa se on edessä. Fjellujen vahauksen voi suorittaa vaikkapa lähimmässä Partioaitassa, jossa tuotehuoltopisteellä on vahaa ja tarvittavat välineet. Housut voi tuoda myös Partioaittaan vahattavaksi maksua vastaan. Housut kannattaa toki pestä ensin, edes vahauksen suorittavan henkilökunnan mieliksi.

Lue tarkemmin housujen vahauksesta »

Liota kuorihousut

Kuorivaatteita käytän pääasiassa vain laskiessa, vaikka vaelluksilla ja kiivetessä kuoret aina repun päällitaskussa kulkevatkin. Varsin harvoin ne sieltä kuitenkaan päälle asti päätyvät, viime vuonna muistaakseni kerran. Kuoria en juurikaan pese, mutta nekin kyllästän kerran-pari vuodessa. Laskukamat yleensä aina kauden päätteeksi ja kevyemmät vaelluskuoret kesäkauden aluksi. Kuorille on niillekin oma kyllästeaineensa ja kyllästäminen on helppoa: Nakkaan aineen ämpäriin lämpimän veden sekaan ja heitän vaatteet seokseen likoamaan ennen suihkuttamista. Reissussa kuoret on helppo puhdistaa rätillä, jos pahimmat kurat haluaa pinnasta pois.

Lue tarkemmin kuorivaatteiden pesusta ja huollosta »

Yksi korvaamaton huoltovaruste housuille kuin housuille minulla kulkee aina mukana: GoreTex-paikat! Ei kannata antaa nimen hämätä, gore-paikoilla saa nimittäin korjattua housut kuin housut materiaalista huolimatta, tai vaikka kevytuntuvatakin. Paikat toimivat liimapinnalla, eli niitä ei tarvitse alkaa mitenkään ompelemaan, ja yleensä housuissa tulee ennemmin repeämiä kuin ihan reikiä, jolloin paikan voi vain lämätä päälle ja meno jatkuu!

Tuuleta kalsarit

Ainoat housut, joita aktiivisesti huollan myös tien päällä, on alusvaatteet, koska, no, se on varsin kohteliasta itseä ja muita kohtaan. Ainoa materiaali, joka pidemmillä reissuilla toimii, on merinovilla ja olenkin jo pitkään pitänyt kiinni siitä, että kaikki vaatteet, jotka alimpana kerroksena ihoani koskettavat, ovat merinoa. Sukat, bokserit, kerrastot ja T-paidat.

Noin lähtökohtaisesti merino pestään tuulettamalla, mutta mahdollisuuksien mukaan koitan myös huljutella sukat ja bokserit mieluiten lämpimässä vedessä aika ajoin. Tämä vaatii juuri oikeanlaisen päivän, sellaisen, että aurinko paistaa ja pieni tuulenvire käy leiriytyessä. Koitan yleensä pitää samoja kalsareita jalassa maksimissaan viisi päivää peräkkäin, mutta joskus tästä joutuu joustamaan. Kierrätän pidemmillä reissuilla yleensä kolmea paria boksereita ja sukkia ja aina kun kohdalle osuu sopiva päivä, eli mainitsemani säätila, vaihdan uusiin ja huljuttelen ja tuuletan vanhat. Tällä kierrolla pärjää aika pitkään, olettaen, ettei edelleenkään laske alleen.

Olen kuullut huhua, että naiset kuulemma pidentävät kalsareidensa vaihtoväliä maastossa pikkuhousunsuojilla. Varmasti hyvä idea, kunhan ne suojat tuo sitten mukanaan roskikseen, kun sivistykseen palaa!

Sanotaan, että merinoa ei tarvitse pestä ja tuulettaminen riittää, mutta kyllä minä yleensä reissun jälkeen heitän kaikki merinoromppeetkin pesukoneeseen ja pyöräytän hieman miedommalla lämmöllä ja villan pesuaineella. Tiedän kaverin, joka piti yhdeksän kuukautta samaa merinopaitaa päivittäin ennen kuin sen suostui pesemään, mutta en lähtisi kokeilemaan samaa boksereilla…

Lue tarkemmin villan pesusta ja huollosta »

Lika lähtee pesemällä

Kaikkia vaatteita tulee huoltaa. Vaikka operoimmekin ulkoiluhommissa, mihin tarkoitetut laadukkaat varusteet ovat suunniteltu kovaan käyttöön monenlaisissa olosuhteissa, niitäkin tulee muistaa pestä. Lika tekee tuhoa ihan yhtä lailla kuin pesukone. Monenlaista tietoa ja keskustelua löytyy ulkoiluvaatteiden materiaaleista ja niistä pesussa liukenevista myrkyistä, mutta ne eivät ole syy jättää oikeaoppiset huoltotoimenpiteet tekemättä. Hyvä puoli on se, ettei laadukkaita ulkoilukamoja tarvitse ostella eikä pestä läheskään niin usein kuin normifarkkuja ja vaatteista huolehtiminen pidentää niiden ikää vuosiksi. Jo se tekee niistä ekologisia.

Ulkohousujen huollon viisi vaihetta:

  1. Tuuleta varusteet usein
  2. Pyyhi tahrat tarvittaessa kostealla rätillä,
  3. Pese harvemmin ja pestessä lue pesuohjeet tarkkaan!
  4. Kyllästä ainakin pari kertaa vuodessa, joka materiaalille on oma aineensa
  5. Paikkaa ja ompele, reikä tai repeämä ei ole syy luopua suosikkihousuista!

 

huolto-oppaita

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 48 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"