Yllä kimmeltää tähtiä timanttien lailla. Vatsaa kihelmöi jännityksestä. Odotamme ystäväni kanssa, että taivas alkaisi tanssia. Toivomme, että revontulet syttyisivät, sillä ystäväni ei ole koskaan nähnyt tuota sadunomaista näkyä. Makaamme molemmat makuualustoillamme, taivasta tiiviisti tuijottaen. Odotus jatkuu pitkälle yöhön. Yhtäkkiä säpsähdämme molemmat istumaan.
- Ovatko nuo revontulia?, ystäväni kysyy epäluuloisesti.
- Eiii… Näyttää enemmän ufolta…, vastaan kummissani ja naurahdan.
Pohjois-Ruotsin tuntureiden takaa taivaalle on ilmestynyt sinervä ympyrä. Hetken kuluttua se katoaa, kuin ei olisi koskaan taivaalla ollutkaan. Jäämme molemmat ihmeissämme pohtimaan mitä olemme taivaalla nähneet.
Seuraavana päivänä saapuessamme takaisin sivistyksen pariin uutiset kertovat meidän nähneen taivaalla Atlas V -raketin laukaisun aina Floridasta asti.
Tuo yö on jäänyt mieleeni yhtä kirkkaana kuin taivaalla loistaneet tähdet. Myönnettävä onkin, että parhaimmat retkiyöni ovat olleet nimenomaan taivasalla vain makuualustan ja makuupussin kera. Luontokokemus tuntuu entistäkin syvemmältä, kun nukahtaminen tapahtuu taivaankantta ihastellen.
Kuitenkin miljoonien tähtien hotellissa, eli taivasalla, on olosuhteiden ja varusteiden oltava kunnossa. Ilman suojaa, makuupussia ja alustaa, ei nimittäin jää energiaa taivaan ihastelulle tai saa unta, vaan kaikki keskittyminen menee selviytymiseen tai kipinävahtina olemiseen. Tämän tulin huomaamaan opasopintojeni selviytymiskurssilla.
On myös muistettava, että maailman lämpiminkään makuupussi ei toimi, jos sen laittaa suoraan kylmälle maalle. Huono patja ja loistava makuupussi ovat mitä luultavimmin kylmä yhtälö. Makuualustan eristävyydestä kertoo R-arvo ja makuupussin optimaalisista nukkumalämpötiloista comfort ja limit. Näistä teknisistä asioista voit lukea lisää Partioaitan makuupussin valintaoppaasta ja makuualustan valintaoppaasta.
Opasopintojen sekä opastöiden takia minulle tulee ulkona nukuttuja öitä vuoden aikana lähes joka kuukausi muutamista öistä useampiin viikkoihin. Tällöin yöuniin on panostettava samoin kuin sisätiloissakin. Periaatteeni on, että jaksan kantaa muutaman extra gramman siitä hyvästä, että saan nukkua yöni mukavasti.
Nykyään retkeillessäni tunnenkin olevani hahmo H.C. Andersenin sadusta Todellinen prinsessa. Oma nukkumasysteemini alkaa nimittäin kutakuinkin muistuttaa tuota lapsuuden sadun sänkyä patjapinoneen. Tässä tapauksessa tilanne on kuitenkin päinvastainen: Sadun prinsessa tuntee patjojen välissä olevan herneen, mutta itse en tunne patjan alla olevia käpyjä tai kiviä laisinkaan.
Viitisen vuotta sitten hankin itselleni Exped Synmat 7 (nykyisin mallinimi Dura R5), ja sen jälkeen ei ole ollut paluuta entiseen. Alusta on mukavan kompakti ja ennen kaikkea erittäin miellyttävä nukkua. Patja täyttyy näppärästi käsin pumppaamalla. Täytettynä ilmalla alusta tarjoaa seitsemän senttiä mukavuutta, joten kuten sanottua, eivät kävyt alustan läpi häiritse. Ominaisuus on myös loistava retkeilijälle, joka ei jaksa käyttää energiaansa leirissä täydellisen tasaisen telttapaikan valintaan.
Omaan nukkumasysteemiini kuuluu myös syksyisin ja talvisin toinen alusta, tällöin laitan ilmapatjani alle myös solumuovialustan tuomaan lisää eristystä. Talvella saatan kylmimpinä öinä heittää tupla-alustan päälle vielä lisää lämpöä tuottamaan esimerkiksi villapaidan tai untuvatakin. Teltassa nukkuessani taas lisään telttaan routamaton, joka tuo itsessään lisää eristystä. Näin varmistan, että yöuneni eivät kärsi maan kautta tulevasta kylmyydestä.
Myös makuualustoihin, kuten kaikkiin retkeilyvarusteisiin liittyy siis valtavasti soveltamisen mahdollisuuksia. Tärkeintä on löytää itselleen toimivin ratkaisu. Vinkkinä myös, että makuualusta ei ole näppärä vain nukkumiseen. Se on loistava myös keväisestä auringosta nauttimiseen piknikin tai päiväkahvien merkeissä.
Kysy nämä kysymykset itseltäsi, kun mietit sopivan makuualustan valintaa:
Oletko gramman viilaaja vai ultimaattisen mukavuuden havittelija?
Makuualustoja on eripaksuisia ja eri kokoon pakkautuvia, joten on hyvä miettiä, mitä omalta alustaltasi haluat.
Milloin ja missä retkeilet, eli miten paljon eristystä patjaltasi tarvitset?
Esimerkiksi, jos retkeilet vain muutamia öitä kesäisin, voit hyvin ostaa kevyemmän alustan, jossa ei ole niin paljon eristystä.
Kuinka pitkä olet ja miten paljon nukkumatilaa haluat patjaltasi, vai haluatko kenties ostaa tuplapatjan retkitoverin kanssa jaettavaksi?
Retkipatjoja on useita eri pituuksia ja leveyksiä, joten kaikille löytyy varmasti tarpeeseen sopiva.
Kirjoittaja Roosa Sallinen
Instagramista Roosan löytää nimellä @proosallinen
Lisää kirjoituksia puolestaan blogissa Kairan Kätkemää