Läskipyöräily on ollut ihan hirmuisessa nosteessa Lapin tunturikeskuksissa viime aikoina, ja huiseja reittejä on olemassa mm. Pyhällä ja Äkäslompolossa. Itse vannoutuneena patikoijana seurasin pyöräreittien levittymistä osittain minun tutuille patikkareiteille hieman skeptisenä, kunnes viime juhannuksena lainasin kaverin fatbike-pyörää ja polkaisin Kiilopään huipulle, ihan testimielessä tietenkin.
Pikku mutka mökkimme takaiselle huipulle venyikin 20 km lenkiksi ihania solisevia puroja ylittäen sellaisella vauhdilla, etteivät sääsketkään pysyneet mukana (olihan juhannus ja satoi tihkuttamalla). Se oli menoa. Kun kaveri vaihtoi parempaan pyörään seuraavan talven koputellessa ovelle, ei ollut epäilystäkään että juuri tuon kyseisen pyörän minä haluan. Minä, vanha kunnon vaeltaja, suorastaan himoitsin sitä! Mitä ihmettä?
Fatbike-pyörän hankkiminen
Hankkimisen arvoiset läskipyörät eivät ole ihan halvimmasta päästä ja suosittelen ehdottomasti ensin kokeilemaan sellaista sekä sähköillä että ilman, mahdollisuuksien mukaan myös lumessa. Minulle loistava vaihtoehto olikin ostaa käytetty pyörä, kun en oikein vielä tiennyt mitä kaikkia herkkuja sitä loppupeleissä haluaa tai edes tarvitseekaan pyörään, kuten täysijousitusta, ja ehtiikö sitä nyt arkena ajaa oikeasti ja niin edespäin.
Rovaniemen maastopyöräilymahdollisuudet
Palataanpa Rovaniemelle ja millainen paikka tämä on asua ja harrastaa maastopyöräilyä. Aivan Rovaniemen keskustan kupeessa sijaitsevassa Ounasvaarassa on suksilatujen lisäksi kilometrikaupalla talvimaastopyöräreittejä, joita ylläpitää paikallinen yritys Roll Outdoors. Näiden jätkien huikeaa työtä ei voi tarpeeksi ylistää! Lisäksi tällä yhteisöllä on yhteislenkkejä satunnaisesti arki-iltoina jolloin voi tavata muita pyöräilijöitä ja tutustua lajiin matalalla kynnyksellä. (Ja kyllä, Roll Outdoors myös vuokraa pyöriä).
Näillä spekseillä työvuoroja edeltävistä aamun hetkistä alkoi todellakin löytyä tilaa käydä ajelemassa. Ounasvaaran maasto on todellinen maastopyöräilijän noutopöytä, siellä löytyy mäkiä (jyrkkiä ja loivia, ylös ja alas), maisemia, rauhallisia suoria hiljaisessa kuusimetsässä, laskettelukeskus ja jopa pari laavua missä voi tulistella ja saapua sitten töihin oikein ihanan savuntuoksuisena. Kyllä kiitos.
Maaliskuussa valmistui samaisen Roll Outdoorsin jätkiltä upea Mäntyvaarasta alkava Lehtojärven reitti, joka alkaa Mäntyvaaran raviradalta ja päättyy Lehtojärvelle Arctic Snow Hotelille. Mittaa reitille tulee 24 km (ei ole rengasreitti) ja tämäkin maasto on upean vaihtelevaa. Jänkkää taittaessa kevätaurinko polttaa sydämenmuotoisen reiän sieluusi ja ikuiselta tuntuvassa kuusimetsässä naavat silittelevät poskiasi kun liu’ut niiden ohi. Teknistä haastetta tuovat muutamat kunnon mäet, hakkuualueen ylitys syvien rengasurien päällä pomppiessa ja kaarelle painuneiden puiden alitus lisää koko juttuun vekkulia fiilistä ja aikuinenkin huomaa kiljahtelevansa kuin lapsi silkasta riemusta.
Lehtojärven reitin varrella on myöskin muutama laavu, joissa on mukava tauotella ja raatailla mukavia satunnaisten ohihiihtäjien kanssa. Kun ihmiset näkevät sinun pyörän nököttävän laavunkylkeä vasten, voin vannoa, että juttua irtoaa tuppisuultakin. Talvimaastopyöräily tällaisenaan on ihan huikea vaihtoehto lumikenkäilyn ja maastohiihdon rinnalle, koska matkaa saa päiväretken aikana taitettua niin älyttömän paljon enemmän samalla energialla. Silti tämä ei ole mitään pakokaasunkatkuista kelkalla rälläämistä, vaan olet ihan luonnossa kiinni koko ajan. Jos maastoa vain riittää, niin kannattaa pakata energiaa ja vettä mukaan jopa 40-50 km lenkille.
Menkää siis ulos ja läskipyöräilkää! Se on ihan tosi kivaa ja sopii perhe-harrastukseksikin! Ja jos te hiljaisuutta rakastavat siellä vielä aprikoitte läskin renkaista asfaltilla lähtevää vumvumvum-ääntä, niin maastossa se on ihan hiljainen menopeli.
No mitenkä tähän hupiin pukeudutaan?
Kunnon hanskat, joilla pystyy vaihtamaan vaihdetta ja jarruttamaan nopealla syötöllä. Villa-alusvaatekerrastoa imemään hiet ylämäessä ja pitämään lämmöt tauolla. Pipoksi kypärän alle menee tosi hyvin Buffin paksumpi merinovillakauluri, se on paljon lyhyempi ja lämpimämpi kuin ohuemmat buffit. Päällimmäiseksi kannattaa ottaa kuorivaatteet, jotka eivät ota nokkiinsa ketjurasvasta tai ole liian hienoja repeytymään, koska puitten lomassa pyöräillessä sattuu ja tapahtuu. Repussa kannattaa olla juomarakko ja varmistua siitä, etteivät repun remmit pääse tarttumaan satulaan tai takarenkaaseen. Myöskin tsekkaa ennakkoon, ettei reppu nouse selästä niin korkealle, että se ottaa niskassa kiinni kypärään. Kengät kannattaa talvipyöräilyssä olla tarpeeksi lämpimät, koska jalkaterä tuppaa ainakin vilukissalla jopa puutumaan kovimmilla pakkasilla. Myöskin varrelliset kengät tai säärystimet on ehdottomat, koska pyörän horjahtaessa tuuppaat jalkasi pahimmillaan nivusia myöten upottavaan lumeen alustetun reitin viereen. Satsaa myös lämpimiin sukkiin ja laita tarvittaessa ohut merinosukka urheilusukan alle. Jokunen iskua pehmentävä pyöräilyhousu voi olla myös ihan järkevä hankinta.
Joko mennään?!
Tutustu fatbike-pyöräilyyn 365-klubissa
Partioaitan oma 365-klubi järjestää fatbike-retkiä, joissa pääset helposti ja vaivatta kokeilemaan fatbike-pyöräilyä. Katso tulevat tapahtumat sivuiltamme.
Yhteistyökumppanit antavat klubilaisille alennuksia ja etuja myös fatbike-retkistä. Katso Bliss Adventuren jäsenedut, kysy myös oman myymäläsi paikkakuntakohtaisia etuja!
365-klubi on