BLOGI, RETKIRUOKAILU

Grillattua lankkulohta

Nuotiolla voi laittaa ruokaa usealla mielenkiintoisella tavalla, aina nopeasti halstratusta grillivartaasta kuopassa kokonaisena paistettuun paahtopaistiin, jolloin tulikuumat kivet hoitavat työn.

Yksi helppo tapa on grillata kalaa kostean lankun/puupalan päällä. Puusta kalaan tarttuu herkullisia aromeja, kala paistuu hiljalleen ja pysyy mehukkaana. Lopputulos on herkullinen!

Kala valmistumassa nuotiossa

Hyvä hiillos on kaiken A ja O. Lue vinkkejä eri puulaaduista ja niiden soveltuvuudesta nuotiokäyttöön: Eräkokille hyödyllistä tietoa nuotiopuiden ominaisuuksista.

Valmistustapa on ikivanha ja tulee Pohjois-Amerikasta. Amerikan itärannikolla asuvat alkuperäiskansat käyttivät tätä yksinkertaista tapaa valmistaa ruokaa suuremmista kaloista tai lihapaloista. Nuotio sytytettiin, ja kun hiillos oli valmis, asetettiin hiillokselle esimerkiksi vedestä rantautunut märkä puunpala, jonka päälle asetettiin joko kokonainen tai halkaistu kala. Kalaa grillattiin ja samalla se savustui hitaasti, joskus useita tunteja. Tällä tavalla valmistettu kala oli nykyisten lankkupihvien edelläkävijä. Lankku voitiin asetettaa myös nojaamaan puunrunkoa tai kiveä vasten, ja kala asetettiin lankun päälle nuotion viereen. Kala pysyi lankun päällä esim. tuettuna oksan avulla. Joskus kala ripustettiin hiilloksen päälle roikkumaan ja paistumaan. Myös saamelaiset sekä Norjassa, Ruotsissa että Suomessa ovat käyttäneet yleisesti tätä ruoanlaittotapaa.

Odottavan aika on pitkä

Hiilloksen valmistumista ja kalan kypsymistä odotellessa on paljon hyvää aikaa mietiskellä.

Vinkkejä

Ruoanlaitto nuotiotulilla ympäri vuoden on aina vain suositumpaa, mutta juuri nyt on sesonki todella alkamassa. Seuraavassa muutamia grillausvinkkejä ja -ideoita.

Valmistautuminen, tuoksut ja täydellisen hiilloksen odotus. Lastut ja oksat antavat ruoalle makua ja ”luonnetta”.

Ensimmäiseksi, suunnittele grillauksesi huolella. Mitä aiot grillata ja milloin ruoan tulee olla valmista? Sytytä nuotio hyvissä ajoin, älä käytä liikaa puuta/hiiltä.

Toiseksi, käytä puuta joka palaa alussa nopeasti. Jos mahdollista, käytä tervaleppää, josta tulee erittäin hyvä hiillos. Puun laatu on yhtä tärkeää kuin raaka-aineenkin. Vältä sytytysnesteiden käyttöä, sillä niistä voi ruokaan tarttua ikävä sivumaku. Brikettien tai hiilten täytyy olla kokonaan harmaita, ennen kuin asetat lankulla olevan kalan hiillokselle.

Hiillos on parhaimmillaan silloin, kun pystyt pitämään kättäsi sen yllä n. viiden sekunnin ajan polttamatta kättäsi. Pidä huoli grillatessasi myös siitä, että nuotio palaa (sivussa), jolloin voit koko ajan pitää hiillosta yllä.

Lankkulohen grillaus

Liota käsittelemätöntä lankkua ensin vedessä, jotta sen voi asettaa suoraan nuotioon hiillosten päälle. Lankku toimii myöhemmin myös tarjoiluastiana kuumuutta kestävällä alustalla.

Tarvitset

Puu/lankku kalalle, mielellään seetripuuta, leppää tai tervaleppää.

Valmistusaineet

6 – 8 annosta

800 g – 1 kg tuoretta kalafilettä nahkoineen

Suolaa ja pippuria

Liota lankkua vähintään neljä tuntia tai yön yli ennen käyttöä. Aseta kala kostean lankun päälle nahkapuoli alaspäin. Mausta. Aseta lankku kaloineen hiilipedille. Peitä kala alumiinifoliolla. Voit laittaa lankun päällä olevan kalan myös ritilälle hiilloksen yläpuolelle. Puusta irtoaa miellyttäviä makuja kalaan. Hiillos voi polttaa lankkua, tätä voit säädellä lisäämällä tai poistamalla hiillosta lankun lähettyviltä.

Anna paistua 15 – 20 minuuttia tai pidempään, lankun paksuuden ja kalan koon mukaan.

Tarjoile kala suoraan lankulta esimerkiksi perunamuusin tai riisin kera.

Hyvää ruokahalua!

Kypsynyt kala

Lankkukala odottaa syömistä

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 20 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"