BLOGI, RETKIRUOKAILU

Ruokatermos

Haluaisitko ottaa kotoa mukaasi eväsrasian ja avata sen lounaalla nauttiaksesi lämpimästä ateriasta? Tai miksi et ottaisi mukaasi hedelmäsalaattia, joka pysyy kylmänä useita tunteja. Näissä tilanteissa ruokatermokselle olisi käyttöä.

Ruokatermoksessa yhdistyvät perinteisen eväsrasian ja termospullon edut. Eväsrasiasta lounas on helppo syödä ja sen ottaminen mukaan töihin on tavallista. Eväsrasia vaatii kuitenkin jääkaapin, jossa voi pitää ruoan kylmänä ja toisaalta mikron, jossa ruoan voi lounasaikaan lämmittää. Luonnosta ei löydy kumpaakaan.

Perinteinen termospullo pitää ruoan lämpimänä useita tunteja, ja sen vuoksi termoksen sisällä olevan ruoan tai juoman voi nauttia lämpimänä lounasaikaan. Termospullon haittapuolena on se, että siitä on hankala saada kaikki ruoka ulos ja syödyksi. Keitto on helppo kaataa termoksesta lautaselle, mutta jos olet joskus kokeillut syödä tavalliseen termospuolloon laitettua perunamuusia ja makkaraa, olet varmaan huomannut,  ettei se ollutkaan niin hyvä idea.

Kylmää tai lämmintä

Ruokatermoksessa yhdistyvät eväsrasian ja klassisen termospullon edut. Se pitää ruoan kylmänä tai lämpimänä, tarpeen mukaan.

Ulkona työskenteleville ja vaelluksilla ruokatermosta voi käyttää pitämään ruoan kylmänä ja näin tuoreena pidempään. Termoksen voi laittaa jääkaappiin viilentymään ennen sen täyttöä, jolloin termokseen laitettu ruoka pysyy helposti kylmänä lounasaikaan saakka. Lounaalla ruoan voi sitten kaataa lautaselle/pannulle ja lämmittää nuotiolla, retkikeittimellä tai vastaavalla. Voit vaihtoehtoisesti lämmittää ruoan jo ennen ruokatermokseen laittamista. Huuhtele termos ensin kuumalla vedellä. Kansi päälle ja ruoka säilyy lämpimänä 4 -5 tuntia.

Mikäli ruoka halutaan syödä kylmänä, ruoan voi syödä suoraan termoksesta sen suuren suuaukon ansiosta. Ruokatermos on siis täydellinen astia mukaanotettavaksi silloin, kun retkillä haluaa syödä lämmintä ruokaa, enää ei eväspussia tarvitse täyttää voileivillä ja juomilla. Sen lisäksi, että ruokatermos pitää ruoan kylmänä tai lämpimänä, on se myös täysin tiivis ja sopii siten täydellisesti keittoruoille tai yhtä hyvin sunnuntaipihville.

Termosastiat joita esittelen, on valmistettu teräksestä, jolloin ruoka ei missään kohtaa joudu tekemisiin muovin kanssa. Tämä siksi, että tuotteiden, jotka joutuvat kosketuksiin ruoan kanssa, tulee olla BPA-vapaita. BPA-vapaista tuotteista hyvinä esimerkkeinä ovat tutit ja tuttipullot, ja muut pikkulapsille tarkoitetut tuotteet, joihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Joskus tuotteita yritetään lanseerata ”lasten ruokatermoksina” juuri siksi, että niissä ei ole BPA:ta. Kaikki Partioaitassa myytävät tuotteet ovat BPA-vapaita, ja sopivat sekä aikuisille että lapsille.

Loppuun pieni vinkki:

Käytä ruokatermosta ruoanlaittoastiana. Täytä ruokatermos  ruoalla, jota aiot syöda lounaaksi, kuten esim. kylmäkuivattua ruokaa, nuudeleita tms. Kaada lounaalla kuumaa vettä ruokatermokseen tavallisesta termospullosta, joka pitää lämpöä 6-8 tuntia. Sulje ruokatermoksen korkki ja anna hautua hetken. Toimii hyvin myös n. -20 asteessa!

Katso Partioaitan termosvalikoima »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 20 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Retkiruokailu"