BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Iloiset jalat, iloinen vaeltaja

Meillä monella on varmasti kokemuksia siitä, miltä tuntuu, kun kantapäätä hiertää. Yksi epämiellyttävimmistä ajankohdista saada hiertymä on pidemmällä vaelluksella. Tämä siksi, että jalkojen hoitaminen on haastavampaa, kun niitä joutuu käyttämään jokaisena päivänä useita tunteja ja kilometrejä.

Jalkavaivat vaikuttavat vahvasti mielialaan, voivat hoitamattomina tulehtua ja pahimmillaan jopa katkaista koko reissun. Tämän takia onkin hyvä maksimoida jalkojen hyvinvointi myös vaelluksen aikana, ettei kauan odotettu retki mene pieleen vaikkapa rakon takia. Loppujen lopuksi jalat kun ovat kulkupelimme läpi metsien, vaarojen, soiden ja tuntureiden.

Tässä viisi vinkkiä iloisille jaloille vaelluksen aikana.

sokosti

 

1. Kuivaus on kaiken A ja O

Varsinkin keväällä ja syksyllä polut ovat märkiä sulavasta lumesta tai sateista. Kosteilta kengiltä onkin siis vaikea välttyä. Tällöin myös riski hiertymille kasvaa. Mikä sitten neuvoksi, jos oman vaellusreitin varrella ei ole tupaa, jonne pääsisi kuivattamaan kenkiään?

Yksi toimivimmista keinoista kuivata kenkiä on omalla kohdallani ollut pienten Nalgenen pullojen käyttäminen. Pieni puolen litran pullo täytettynä kuumalla vedellä sujahtaa näppärästi kengän sisään. Kuuman pullon avulla kengät alkavat kuivaa sisältä. Kosteus alkaa lämmön avulla haihtua kengästä höyryten.

Jos kengät ovat vain hieman kosteat päivän vaelluksen jälkeen, on hyvä nostaa kengän pohjalliset pystyyn kengän sisältä. Näin saat pohjallisen kuivamaan paremmin. Asianmukainen kuivaus on hyvä hoitaa perusteellisesti myös reissulta palattua (puhdistamisen lisäksi), että voit maksimoida kenkien käyttöiän.

Kuivaus liittyy kenkien lisäksi myös vaeltajan jalkoihin. Tämä on varsinkin tärkeää, jos jalkasi saavat helposti hiertymiä. Jos sää antaa siihen mahdollisuuden, onkin hyvä ottaa kengät pois ja antaa jalkojen hengittää esimerkiksi lounastauon aikana.

muista tuulettaa myös kenkäsi

2. Sano ei pyöriville sukille

Hyvillä kengillä ei tee mitään, jos sinulla ei ole jalassasi hyvin istuvia sukkia. On siis hyvä varmistaa, että sukkasi eivät pyöri jaloissasi liiaksi.

Tärkeintä on, että löydät itsellesi sopivat sukat – oli kyseessä sitten ohuet, paksummat tai tuplasukat. Sukkien materiaalina useat ulkoilmaihmiset vannovat merinovillan puolesta. Merinovillan etuna sukissakin on sen kosteuden siirtokyky, nopea kuivaminen, hajuttomuus sekä lämpöominaisuudet.

Vaeltaessa on myös hyvä pitää mielessä mahdollisuus sukkien vaihtamiseen. Hiertymien ehkäisemiseksi on hyvä vaihtaa kuivia sukkia aktiivisesti myös päivän aikana.

Ei ole kuitenkaan viisasta kantaa mukanaan miljoonaa paria sukkia. Onneksi sukkia on kuitenkin helppo kuivata myös vaelluksen aikana. Sukkia voi kuivata makuupussissa yön aikana tai kävellessä esimerkiksi hartioilla takin tai paidan alla tai vyötäröllä housujen ja vartalon välissä. Oma liike luo lämpöä ja näin kehon lämpö kuivattaa sukkia. Voit siis laittaa sukat kuivumaan aamulla kehoasi vasten ja vaihtaa kuivat sukat jalkoihisi lounaalla. Ajatus kosteista sukista keholla voi tuntua inhottavalta, mutta temppu toimii, jos muita vaihtoehtoja kuivaamiseen ei ole.

tuuleta myös jalkasi

3. Jos tunnet jotain, pysähdy ja hoida asia

Jos mieleesi edes välähtää, että jalkasi kaipaavat teippausta tai sukkien vaihtoa – pysähdy ja hoida asia. Älä odota 10 minuuttia tai leiriin pääsyä. Pysähdy heti ja hoida alkava hiertymä. On pienempi vaiva käyttää hetki asian hoitamiseen kuin odottaa, että ongelmasta tulee isompi.

Vaeltaessasi haastavissa olosuhteissa voi olla hyvä varautua siihen, että pystyt suojaamaan itsesi säältä hoitaessasi esimerkiksi jalkojasi. Tässä apua tuo tuulisäkki, jonka sisällä voit helposti huoltaa jalkojasi myös talvella.

Pidä myös huoli, että ensiapulaukustasi löytyy tarvittavat asiat hiertymien hoitoa varten, esimerkiksi eri kokoisia rakkolaastareita. Tämä ei ole vain itsellesi. Hiertymät ovat yksi yleisimmistä vaivoista vaelluksilla, joten on hyvä, että voit tarvittaessa auttaa myös kanssavaeltajia jalkavaivojen kanssa.

Pidempään vaeltaneet usein tietävät, mitkä kohdat jaloista saavat helposti hiertymiä. Tällöin voit myös hoitaa jalkojasi ennalta teippaamalla paikat, joihin saat todennäköisimmin hiertymiä. Näin voit ehkäistä varsinaisten hiertymien syntymisen.

lepotauko riippumatossa

4. Vaihda kengät leirissä

Leiriin tullessa on aika vaihtaa niin sukat kuin kengätkin. Ei ole niin suurta merkitystä, millaiset leirikenkäsi ovat. Osa pitää mukanaan sandaaleja, osa lenkkareita tai paljasjalkakenkiä. On kuitenkin hyvä saada hieman lepoa vaelluskengistä, ja vaelluskenkien taas lepoa jaloistasi. Näin saat myös maksimoitua ajan, jolloin vaelluskenkäsi kuivuvat päivän käytöstä.

Jos kenkien vaihto ei kuitenkaan onnistu, ja olosuhteet ovat erityisen kosteat, voit aina lohduttautua siihen tosiasiaan, että kahdeksan tuntia makuupussissa tekee ihmeitä myös jaloille.

5. Sisäänaja kengät ennen reissuun lähtöä

Tätä ei voi liikaa sanoa: sisäänaja kenkäsi ennen reissuun lähtöä. Menee hetki, että kengät muotoutuvat omiin jalkoihisi, joten on hyvä, että käytät niitä ennen kuin lähdet niillä vaellukselle. On myös helpompi hoitaa mahdollisesti uusista kengistä tulleita hiertymiä, kun olet vielä lähellä kotona.

Itselle sopivien kenkien löytäminen tukee harrastuksen jatkamista. Onhan pyörääkin helpompi ajaa, kun renkaiden kumit ovat kunnossa ja asian mukaisesti huollettu.

 

roosaKirjoittaja Roosa Sallinen

Instagramista Roosan löytää nimellä @proosallinen

Lisää kirjoituksia puolestaan blogissa Kairan Kätkemää

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 2 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"