”Qatar Airwaysin kone koskettaa Tribhuvanin lentokentän asfalttia noin puoli kahdeksan aikaan sunnuntai-iltana. On jo pimeää, mutta Nepalin pääkaupungin, Kathmandun valot saavat ikkunasta katsovan odottamaan edessä olevaa tuntematonta innokkaana. Turistiviisumin maksettuani ja jo toisen Nepal-leiman passiini saatuani käyn hakemassa laukkuni hihnalta. Lentokentällä tarjotaan mahdollisuutta taksipalveluun, jottei maahan ensimmäistä kertaa saapuva joutuisi arpomaan lukemattomien eri taksikuskien väliltä vielä kulttuuriin tottumattomana. Tähän tartun minäkin. Seitsemän euron  ja kahdenkymmenen minuutin taksikyydin jälkeen olenkin jo Thamelin turistikaupunginosassa Family Peace -majatalon eteisessä. Teini-ikäinen poika päivystää illassa  ja osaa jo odottaakin minua. Saan huoneen ylimmästä kerroksesta. Ennen nukkumaanmenoa käyn hakemassa iltapalaksi falafelin ja katselen hetken hostellini katolta Kathmandun yötä.”

Kathmandu on tällä hetkellä portti kaikkialle Nepaliin. Toista suurta kansainvälistä kenttää ei maassa vielä ole, joten onpa tarkoituksenasi tutustua läntiseen tai itäiseen Nepaliin, on todennäköistä, että ensimmäiset päivät kuluvan pääkaupungin hälinässä. Ja mikäs siinä, Kathmandu on oiva paikka tutustua paikalliseen kulttuuriin. Thamelin turistikaupunginosa on täynnä kauppoja, rahanvaihtopisteitä, ravintoloita ja matkatoimistoja. Itsenäisenkin matkailijan on helppo alkaa järjestämään esimerkiksi tulevaa vaellustaan Kathmandusta käsin. Vaihtoehtoja on rajattomasti, joten paikallisen matkatoimiston valinnassa auttaa merkittävästi esimerkiksi matkailusivusto Tripadvisor. Sieltä muiden kävijöiden kokemuksia ja arvosteluja tankanneena löytää helpommin pätevän palveluntarjoajan.

Kathmandun luonnontieteellinen museo

Kathmandun luonnontieteellinen museo on omia suosikkejani.

Jos aikoo matkustaa Nepaliin itsenäisesti, kannattaa varata hostelli etukäteen. Vaihtoehtoja kaupungissa on nimittäin lukemattomia. Itse ainakin pidän siitä, että lentokentältä pääsee mahdollisimman helposti ja nopeasti majapaikkaan vaihtamaan vaatteet ja rauhoittumaan. Näin tiuhaan rakennetussa ja palveluita pursuavassa kaupungissa on majapaikalle elinehto olla esillä internetissä asiakkaiden tavoittamiseksi. Netistä löytyy laaja valikoima hinta- ja laatusuhteeltaan eritasoisia hotelleja, jokaiselle jotakin! Kaikkien käyttämieni hostellien palveluihin on myös kuulunut bussimatkan varaaminen. Eli jos aikoo Kathmandusta lähteä vaikkapa Annapurnan porteille Pokharaan, kyydin voi hoitaa kätevästi ilmoittamalla siitä hotellin respaan.

Kathmandun kadut ovat myös pelastus tärkeitä tavaroita kotimaahan unohtaneelle vaeltajalle. Lukuisten feikkikamaa myyvien varustekauppojen lisäksi Thamelista löytyy mm. North Facen, Black Yakin ja Mountain Hardwaren liikkeet. Erikoismainintana tähän Sherpa Adventure Gear, paikallinen laadukas ulkoiluvälinevalmistaja. Tuotanto on pääosin pystytty pitämään Kathmandun alueella, ja jokaisesta myydystä tuotteesta lahjoitetaan osa paikallisen koulutuksen hyväksi. Ostamalla paikallista laatua saat siis varusteen myös Nepalin jälkeisille seikkailuillesi ja tuet samalla paikallista työtä ja koulutuksen tulevaisuutta!

 Kannaattako Kathmandussa siis käyttää aikaa muuhun kuin vaellusreissun ja muun logistiikan järjestämiseen? Ehdottomasti. Swayambunath-temppeli ja kolme Kathmandun Durbar Squarea ovat näkemisen arvoisia kulttuurikohteita kaupungissa. Myös paikalliset suitsukkeiden hajustamat torialueet kapeine katuineen ovat omiaan ajamaan uutta kulttuuria sisään juuri maahan saapuneelle matkailijalle. 

Swayambunathin stupa

Swayambunathin stupa.

Mutta niinhän se on että ykkössyy  tulla vierailemaan Nepaliin on vierailla Himalajalla. Seuraavassa kirjoituksessa päästään jo hieman lähemmäksi Everestin perusleiriä käydessäni läpi varusteita, joita siihen rinkkaan (tai putkikassiin) kannattaa ainakin pakata! Onnistunutta reissua ei voi koskaan taata etukäteen, mutta oikeaoppisella varustautumisella pääsee erittäin pitkälle. Siihen asti namaste!

 

Alle listaan vielä Top 5 ravintolat tahi kaupat joihin Kathmandussa kannattaa tutustua:

  1. K-Too Steakhouse, Thamel, erittäin kelvollinen illallispaikka vaelluksensa päättäneelle, nälkäiselle matkailijalle
  2. OR2K, Thamel, sama homma kasvissyöjille. OR2K Combo Platter ei petä.
  3. Pilgrims Book House, Thamel, Kathmandun ehdottomasti laajimpia kirjakauppoja. Vuorille vuorikirjallisuutta.
  4. Sherpa Adventure Gear, Lal Durbar Marg, top-notch  vaellusvarustetta.

Paikalliset parturit, varsinkin miehille, reissun jälkeinen parran trimmaus on äärimmäistä mukavuutta

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 6 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"