BLOGI

Kuuma helle – mitä vaatetta mukaan pyörämatkalle?

Pyöräretkellä hellekeleissä korostuu pukeutuessa päällimmäisenä auringolta suojautuminen. Pyöräilijänä onneksi sitä harvoin kokee sellaisia olosuhteita, jossa pieni viima ei lainkaan viilentäisi kehoa. Pitkähihaisiin paitoihin pukeutuminen itseasiassa olisikin paras vaihtoehto auringolta suojautuessa. Testasin kuitenkin tällä reissulla miten Icebrakerin Cool-Lite -sarjan t-paidat toimivat helteellä. Icebreaker valmistaa myös pitkähihaisia versioita samasta materiaalista, joita ensisijaisesi suosittelisin tähän aktiviteettiin. T-paidat ajavat toki myös asiansa, kunhan muistaa käyttää aurinkorasvaa.

Merinovillainen t-paita

Merinovillainen t-paita on mukavan tuntuinen ihoa vasten, ei ala haisemaan eikä ryppyynny.

 

Tilaa säästääkseni päätin lähteä matkaan pääsääntöisesti käyttäen kahta merinovillaista Cool-Lite -t-paitaa. Varalla minulla oli mukana muutamat keinokuituiset tekniset paidat, joiden käyttö jäi melkoisen vähälle.

Icebreakerin Cool-lite -kangasteknologia yhdistää merinovillan mukavuuden, lisäämällä kuivumisominaisuuksia Tencelin avulla. Tencel on luonnon puukuitu, joka tehdään kestävästi tuotetusta eukalyptuksesta. Tekniikan tarkoituksena onkin ollut kehittää lämpimiin keleihin tai treenaamiseen tarkoitettuja merinovillatuotteita. Tämän kuituyhdistelmä pitäisi haihduttaa hikeä kolme kertaa nopeammin kuin pelkkä merinovilla. Lämpötilat reissullamme vaihtelivat Baltian +10 aina Kroatian yli +30 asteen välillä, joten olosuhteet olivat otolliset tuotteen testaamiseen.

Paita kuivuikin nopeammin kuin edelliset merinovillaiset t-paidat, joita olen käyttänyt. Kuivumista ei silti pysty vielä vertaamaan hyviin teknisiin paitoihin, mutta ei sitä silti tarvitsekaan. Vaikka paita kastui hiestä pyöräiltäessä, tuntui se silti mukavalta päällä. Paita toimii myös erinomaisesti yleisessä matkakäytössä sillä merinovilla ei ala haisemaan yhtä nopeasti kuin perinteiset puuvilla- tai keinokuitupaidat. Taisinkin pestä molemmat paidat kuukauden reissumme aikana vaivaiset kaksi kertaa. Kovilla helteillä tuntui paita pikkaisen liian lämpimältä, lämpötilan ollessa yli 30 astetta, mutta henkilökohtainen kehoni villennysmekanismi lakkaakin toimimasta yli 20 asteen lämmössä.

Merinovilla suojaa myös hyvin auringolta (50 UPF) joka konkretisoitui näyttävänä t-paitarusketuksena. Yllättävänä ominaisuutena ilmeni merinovillan pehmeys palanutta ihoa vasten verrattuna keinokuituisiin teknisiin paitoihin.

T-paitojen lisäksi on hyvä ottaa pitkähihainen paita. Rannikolla voi olla tukalan kuuma ilma, mutta ylhäällä vuoristossa voi olla yllättävän viileää, etenkin illalla.

 

Alushousut

Merinovillaiset alushousut toimivat myös tässä käytössä kuten muussakin retkeilyssä, samojen ominaisuuksien takia. Vähäsaumaiset bokserit vähentävät myös satulahiertymiä. Paras ratkaisu satulahiertymien varalle on silti mielestäni pehmustetut pyöräilyshortsit.

Takki

Kevyt ja tuulenpitävä takki Patagonia Houdini Jacket.

 

Tuulisella kelillä mainioksi ratkaisuksi ilmeni tuulenpitävä ja ultrakevyt Patagonian Houdini-takki. Takki hylkii jonkin verran vettä ja pienen pakkauskokonsa ansiosta se ei vienyt matkatavaroiden joukosta turhaa tilaa. Takki osoittautuikin reissun monipuolisimmaksi vaatteeksi. Hellekeleihin takki oli tietenkin liian kuuma, mutta oli viileämpien päivien pelastaja, varsinkin vuoristossa. Tämän takin valitsin myös lempitakikseni henkilökunnan lempitakit blogissa (lue blogi).

Kevytuntuvatakki on kevyt ja pakkautuu pieneen tilaan. Viileinä iltoina se on mukava pukea päälle.

 

Asusteet

Niskan suojaamiseksi sopii hyvin ohut Buff-huivi, sillä monen tunnin pyöräilemisen aikana saattaa niska helposti kärähtää. Itse unohdin omani kotiin.

Hyvät aurinkolasit ovat tärkeät jo turvallisuudenkin vuoksi liikenteessä.

Vaatetukseen keskittymisen ohella tulee myös muistaa veden juominen. Tulet aivan varmasti hikoilemaan paljon, joten keskity nesteytykseen jottei pyöräreissusi jää lyhyeksi.

Vaatteet on hyvä tuulettaa kunnolla aina mahdollisuuden tullen. Merinovillaisia vaatteita ei tarvitse pestä niin usein, jos ne saa säännöllisesti tuuletettua kunnolla.

 

Mathias, Jumbon myymälä.

Lue osa 1: valmistautumisesta reissuun »

Lue osa 2: reissutarina Tallinnasta Balkanille »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi"