BLOGI

Pitkälle pyörämatkalle valmistautuminen

Pyöräretkeily (eng. Bicycle Touring) perustuu omavaraiseen, seikkailuhenkiseen matkantekoon pyörän selässä. Kaikki tarvittavat varusteet kannetaan pyörän päällä ja riippumattomuus julkisesta liikenteestä takaakin aivan uudenlaisen vapauden matkustaa ilman liiallisia aikatauluja. Reissujen pituudet vaihtelevat usein muutamasta päivästä jopa kuukausiin. Maailmalta löytyy myös esimerkkejä vuosiakin kestäneistä pyörämatkoista.

Telttailu on otollinen tapa yöpyä pyöräretkeilyssä sillä päivämatkat (km) eivät ole aina saavutettavissa olosuhteista riippuen. Väsymyksen iskiessä on huomattavasti helpompaa laittaa teltta pystyyn sopivalle paikalle, kuin lähteä pimeällä polkemaan muun liikenteen sekaan.

Tapoja toteuttaa tätä vapauden muotoa löytyy varmasti yhtä monta kuin on pyöriä maailmassa. Tapasi matkustaa pyörällä on täysin sinun omista valinnoista kiinni, mutta on silti hyvä muistaa perusasiat.

Tässä lista asioista, mitä on hyvä miettiä valmistautuessa pyörämatkallesi.

Tavarat järjestyksessä.

 

Tavarat valmiina pakattavaksi.

 

Valmis nätti paketti.

Pyörä ja varustelaukut

Oikean pyörän valinta on oleellinen osa pyöräretkeilyä, mutta aloittamaiseen kelpaa lähes kaikki pyörät. Pyörän kestävyys ja hyvä ajoasento lisäävät toki matkasi mukavuutta. Pidemmillä matkoilla korostuvat pyöräsi ominaisuudet, sillä ajoaikaa kertyy parissakin viikossa jo kiitettävä määrä. Mikäli kiinnostuksesi lajia kohtaan kasvaa enemmän, suosittelen ostamaan tähän käyttötarkoitukseen suunnitellun pyörän, eli touring-pyörän.

Kaikki tavarat mukana pyörälaukuissa.

 

Varusteet kuljetetaan vedenpitävissä pyörälaukuissa, jotka voidaan kiinnittää ympäri pyörää. Etu- ja takatarakat ovat oivallisia paikkoja, joihin pyörälaukut saadaan asetettua. Näin saadaan varusteiden paino jaettua tasaisesti pitkin pyörän pituutta. Lisäksi markkinoilta löytyy myös monenlaisia satulatankoon ja sarviin kiinnitettäviä laukkuja.

Katso pyöräilylaukut »

Vaatetus ja majoitus

Vaatetus pyöräretkeilyssä jakautuu kahteen kategoriaan: pyöräilyvaatetus ja leiriytymisvaatetus.

Pyöräillessä on hyvä käyttää kevyitä, mutta suojaavia vaatteita. Tulet luultavasti kokemaan auringonpaahdetta, sadetta ja tuulta. Varaudu siis asianmukaisesti kaikkiin näihin sääolosuhteisiin.

Erittäin kevyt ja pieneen tilaan pakkautuvat tuulenpitävä takki on hyvä olla aina käden ulottuvilla tauolla. Esimerkiksi Patagonia Houdini Jacket.

 

Lämpimällä kelillä olen käyttänyt ohuita merinovillaisia t-paitoja kuten Icebreaker Cool-Lite. Näiden käyttökokemuksista lisää blogissa. Norrona Fjörå dr1 joustava ja vedenpitävä pyöräilyasu on mitä mainioin tapa suojautua sateelta ja silti säilyttää liikkuvuus, toisin kuin monien jäykkätekstiilisten Gore-Tex-asujen kanssa. Pehmustetut pyöräilyshortsit ehkäisevät myös pahimpia satulan aiheuttamia hiertymiä.

Leiriytymistä varten on hyvä varata lämpimiä ja kuivia vaatteita, jotka on mukava laittaa päälle pitkän päivän jälkeen.

Telttaa valitessa tärkeää on paino ja pakattavuus pieneen tilaan. Mutta kannattaa kiinnittää huomiota myös teltan tyyppiin. Esimerkiksi kupoliteltoissa usein saa päälliteltan pois, jolloin kuumalla kelillä on mukavampi yöpyä – jos sateen vaaraa ei ole. Esimerkiksi Marmot Vapor 3P.

 

Telttaa valittaessa on hyvä huomioida teltan paino. Vaikka pyörän päälle saa helposti pakattua paljon varusteita, rasittaa liiallinen paino kehoasi ja pyörääsi pidemmän päälle. Muista aina pakata varusteet painoltaan tasaisesti pitkin pyörän pituutta.

Katso teltat »

Huolto

Ota mukaan pyörän huoltamista varten työkaluja. Yleisin matkan keskeyttäjä onkin kumin puhkeaminen. Varaudu tähän kuminpaikkausvälineillä. On hyvä ottaa myös mukaan varasisäkumit, sillä paikan kiinnittäminen ei aina onnistu odotetulla tavalla. Pistosuojatut ulkorenkaat ovat myös täysin rahansa arvoinen sijoitus. Älä missään nimessä unohda pumppua! Pidemmällä pyöräreissulla on myös hyvä harjoitella pyörän perushuoltotoimenpiteet

Keho tarvitsee myös huoltoa, sillä pyöräillessä pitkiä matkoja kulutat paljon energiaa. Muista siis syödä ja juoda tasaisin väliajoin.

Keittimen ja kattiloiden lisäksi kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi leikkuulauta ja ainakin yksi pitkäteräinen puukko. Kaasukäyttöinen keitin on suositeltava, koska se on nopeampi ja liekin kuumuutta voi säätää tarkemmin.

 

Varusteista huolehtiminen reissussa on tärkeää. Tauot kannattaa käyttää hyväksi esimerkiksi makuupussin tuulettamiseen. Kuva Riku Aho.

 

Reitin suunnittelu

Reittiä suunniteltaessa on hyvä huomioida kuinka vilkkaasti liikennöityjä tiet ovat. Suurin riski pyöräretkeilyssä on muu liikenne, sillä joudut usein pyöräilemään maanteiden pintareillä. Maaseutujen läpi kulkevat reitit ovat usein huomattavasti vähemmän liikennöityjä ja takaavat usein mielekkäämmät maisemat.

Kunto ja jaksaminen

Pyörämatkailua varten ei tarvitse olla Tour de France –kunnossa, vaan hyvä peruskunto auttaa jaksamaan. On suositeltavaa nostaa peruskuntoa ennen reissua, kokemus tulee sitä kautta olemaan mieluisampi. Pyri pitämään leppoisan vauhdikas tahti, jota jaksat ylläpitää pidemmän matkan. Huomioi, että pieni vauhdintiputus saattaa vaikuttaa huomattavasti jaksamiseesi. Pidemmillä reissulla tulee myös varata tarpeeksi aikaa välipäiville ja lyhyille päiville, jotta kroppasi ehtii palautua.

Omaa kehoaan kannattaa kuunnella ja muistaa pitää tarpeeksi taukoja palautumiseen ja välipäiviä. Jos tietty etappi on taitettava, niin matkan voi tehdä myös bussilla tai junalla.

 

Ensiapu ja varautuminen pahimpaan

Reissussa myös sattuu ja tapahtuu, ja perus kaatumisien varalle on hyvä varautua kunnollisen ensiapuvarustuksen turvin. Muista, että täyteen lastattu pyörä käyttäytyy hyvin erilaisesti osuessasi kuoppaan kuin normaalisti.

Katso ensiaputarvikkeet »

 

Pyöräilykypärät ovat kehittyneet huimasti viime vuosikymmenellä ja on suositeltavaa satsata kypärään hieman enemmän rahaa eikä lähteä lapsuuden Jofalla liikenteeseen. Pyöräilypeili on myös arvokas apuväline muun liikenteen huomioimisessa.

Varmista etukäteen, mitä matkavakuutuksesi kattaa. Katso kaikki matkailijan oppaat »

Varustelista

Esimerkkilistaus varusteista, joita otin mukaan kuukauden mittaiselle pyöräretkelle Eurooppaan.

Pyörä:

 • Pistosuojatut ulkokumit
 • Varasisäkumit
 • Peili
 • Tarakka, mielellään eteen ja taakse
 • Pyörälaukut
 • Työkaluja pyörän korjaamiseen
 • Ketjuöljy
 • Pumppu
 • Taka- ja etuvalo
 • Renkaanpaikkaussetti
 • Kypärä
 • Ensiapulaukku ja lääkkeet

 

Muut varusteet:

 

Vaatteet:

 

Mathias, Jumbon myymälä.

Lue osa 2: Pyörällä Balkanille – 1000 km, 1 kuukausi »

Lue osa 3: vaatetus »

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi"