BLOGI

Laatua jalkaan käsityönä – Vierailu Hanwagin tehtaalla

Hanwag –  perinteitä jo vuodesta 1921

Ilmassa leijuu tuhti liimankäry, ompelukone surisee ja mieshenkilö työpöydän ääressä levittää venyvää mustaa tököttiä kengän pohjaan leivontakulhon näköisestä astiasta. Tunnelma on kuin tamperelaisen suutarin takahuoneessa, mutta todellisuudessa olemme ison saksalaisen vaelluskenkävalmistajan tehtaalla Saksan Vierkirchenissä. Kollegalleni Henrille ja minulle on avautunut ainutlaatuinen mahdollisuus päästä vierailemaan Hanwagin pääkonttorilla, jonka yhteydessä on myös tehdas. Täällä valmistetaan kaikki Hanwagin ylävuoristokengät ja osa vaelluskengistä sekä tehdään kenkien uudelleenpohjaukset.

Siistiä sisätyötä?

Hanwagin jalkineita on tehty jo vuodesta 1921, jolloin yhtiön perustaja Hans Wagner, jonka nimestä tuotemerkki muodostuu, ryhtyi ompelemaan järeitä tuplatikattuja alppikenkiä Vierkirchenissä, jossa tehdas siis edelleenkin sijaitsee. Hans oli oppinut ammatin isältään, joka oli oppinut sen isältään. Alppimaissa on perinteisesti arvostettu kengänteon taitoa, eikä arvostus ole vuosien varrella minnekään kadonnut, vaikka markkinoille on puskenut valtava määrä heppoisempien ulkoilu- ja retkeilyjalkineiden valmistajia. Siitä ovat todisteena vanhat ja edelleenkin menestyvät jalkinemerkit kuten Hanwag, Meindl, Lowa ja Asolo. Vaelluskenkiä valmistaa moni merkki, mutta hyvin harvalla Hanwagin lisäksi on enää hallussa aito perinteikäs tuplatikkausmenetelmä, jossa pohja ommellaan kahdella saumalla kiinni kengän runkoon. Näin saadaan äärettömän kestävä rakenne, ja kenkä on myös uudelleenpohjattavissa.

Piirustuspöydältä kengäksi

Hanwagin tuotepäällikkö ja pääsuunnittelija Andreas Settele tarjoaa meille kierroksen konttorilla ja tehtaalla. Ensin kurkistamme pikkuruiseen suunnitteluhuoneeseen, jossa tehdään töitä paitsi tietokoneella, myös perinteisesti leikkaa ja liimaa –tyylillä piirustuspöydän ääressä. Saamme hypistellä kenkälestien paperimalleja, jotka ovat vuosikymmeniä vanhoja. Kaikki lähtee tästä, sanoo Andreas ja näyttää yhtä paperimallia, johon on piirretty melkoinen määrä viivoja lyijynällä. ”Erilaisia lestejä erilaisiin jalkoihin” on yksi Hanwagin perusperiaatteita. Esimerkiksi suositussa Tatra-perheessä on neljä lestiä; kapea, normaali, leveä ja bunion, joka sopii vaivaisenluusta kärsiville, ja tämä kaikki vielä erikseen miehille ja naisille, joten jo yhdestä kenkämallista tarvitaan kahdeksan erilaista lestiä. Lestit valmistetaan kaikki käsin ja aina puolen UK-koon välein. Tämän lisäksi on mahdollista tilata täysin omien jalkojen mukaan valmistettu kenkäpari. Tällaista palvelua eivät liukuhihnavalmistajat pysty tarjoamaan.

Yksilöllisesti valmistetut lestit säilytetään, joten asiakas voi tilata sillä valmistetut uudet kengät edullisemmin kuin ensimmäisen parin, jonka yhteydessä lesti tehdään.

Suunnitteluhuoneesta jatkamme itse tehdastiloihin. Ihmettelemme silmät pyöreinä paikan kotikutoisuutta – täällä ei todellakaan istuta valtavina massoina liukuhihnan ääressä, vaan kaikki on pientä ja perinteikästä. Rouva tässä ompelee punaista nahkaa kengän yläosan muotoon ihan tuosta vain, ilman mitään merkkejä tai ohjaimia, herra tuolla sutii vihellellen liimaa kengänpohjaan ja painaa sitten koneella ulkopohjan paikoilleen. Huivipäinen naishenkilö kärräilee kengänpohjakuormaa ikivanhalla, nitisevällä korivaunulla tehdastilasta toiseen. Erivärisiä nahkarullia tursuaa hyllyiltä ja valmiiksi pakattuja kenkälaatikoita odottaa matkaansa maailmalle.

Yli sata työvaihetta

Perinteinen vaellusjalkinevalmistus alkaa nahan leikkauksella. Kaikki Hanwagin jalkineisiin käytetty nahka tulee Euroopasta, poislukien Yak-malliston tiibettiläinen jakinnahka. Leikkaamisessa on kone apuna, mutta yllättävän iso osa tästäkin valmistusvaiheesta tehdään käsityönä. Toimenpide muistuttaa piparkakkujen tekoa, kun vähän piparimuottia monimutkaisemmalla työkalulla irrotetaan nahasta palasia mahdollisimman hyvin koko vuota hyväksikäyttäen. Jokaiseen kengän osaan on oma muottinsa, joka on tietysti vielä jokaisessa kengän koossa erilainen.

Palaset siirtyvät sitten ompelimoon, jossa ne surruutetaan kengän yläosiksi. Valmiisiin yläosiin yhdistetään mahdollinen GoreTex-kalvo, joko kankainen tai nahkainen sisävuori, koko kengän kiertävä tai osittainen kumireunus sekä nauhalenkit. Lopuksi töppöseen liimataan väli- ja ulkopohja, viimeistellään, laitetaan nauhat ja näin meillä onkin valmis jalkine.

Tämän rakenteen läpi ei vesi pääse kenkään.

Ammattitaidon määrä on mittaamaton, ja todella suuri osa jalkineiden valmistuksesta on käsityötä.

Aika pian kaikkea tätä Henrin kanssa katsellessamme ymmärrämme, että joidenkin korkeana pitämä vaelluskengän noin 250 euron hinta on itse asiassa hyvinkin edullinen materiaalien laatuun ja valmistuksen työläyteen nähden. Ennen kuin vaeltaja saa vaikkapa Tatrat jalkaansa, on takana yli sata työvaihetta, joissa on käytetty toistasataa osaa ja kahtakymmentäviittä eri materiaalia. Ammattitaidon määrä on mittaamaton, ja todella suuri osa jalkineiden valmistuksesta on käsityötä. Kaikki Hanwagin jalkineet valmistetaan Euroopassa; tämän Vierkirchenin tehtaan lisäksi Kroatiassa ja Unkarissa.

Uudella pohjalla uusi elämä

Lopuksi pääsemme vielä tutustumaan uudelleenpohjaustiloihin. Siellä odottavat käsittelyään kymmenet Hanwag-parit, joukossa yksilöitä aina 80-luvulta saakka. Kaikki Hanwagin jalkineet valmistetaan niin, että uudelleenpohjaus on mahdollista. Toimenpiteessä poistetaan ulko- ja välipohja sekä kumireunus ja rakennetaan uudet. Näin jalkineet ovat valmiit viemään käyttäjänsä taas uusiin seikkailuihin seuraavaksi noin 10-15 vuodeksi.

Tällainenkin kaunotar vuosikymmenten takaa odottaa uudelleenpohjausta.

Kotiin palattua on aivan pakko pukea omat Tatra ladyt jalkaan ja viedä ne pikku ulkoilulle lähiluontoon. Ne ovat vasta viisivuotiaat ja meillä on todennäköisesti luvassa vielä pitkä yhteinen taival. Laadukkaista materiaaleista valmistettu kunnon vaelluskenkä on pitkäikäinen sijoitus ja samalla kuin luotettava ystävä, jonka kanssa on mukava lähteä vaativillekin reissuille, ajattelen taiteillessani kivikkoisella polulla syyssateisessa säässä.

Minna Lumirae
Jalkineosaston vastaava
Partioaitta Tampere

Kiitos Fenix Outdoor Finlandin maajohtajalle Jouni Rajalalle tästä ainutlaatuisesta tilaisuudesta ja hyvästä matkaseurasta!

Lopuksi vielä lisää kuvia vierailulta.

Hanwagin aito perinteikäs tuplatikkausmenetelmä.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 0 kirjoitusta kategoriassa " Blogi"