Miltä kuulostaa harrastus, jossa liikutaan luonnossa, usein metsässä, on helppo ja edullinen aloittaa ja jota voi harrastaa lastenkin kanssa?
Vastaus on suunnistus!
Suunnistus on kaikille sopiva urheilulaji, jossa pään ja jalan yhteispelillä saa uutta näkökulmaa ympäristöön ja luonnossa olemiseen. Jatkossa voi huomata kiinnittävänsä eri tavalla huomiota kallioiden muotoihin ja suon linjoihin. Ainakin itselläni suunnistustaidot antavat varmuutta selviytymistaitoihin, joita saattaa joskus tarvita! Suunnistuksessa on kyse mielen ja kehon hallinnasta, mutta se on vahvasti myös sosiaalinen laji. Suunnistustapahtumissa on mukava tunnelma ja kisaan virittäytyminen kaveriporukan kesken on hauskaa ja jännittävää.
Suunnistus-harrastuksen voi aloittaa milloin vaan. Aktiivinen kausi on sulan maan aikaan, Helsingin seudulla huhtikuusta lokakuuhun. Pääkaupunkiseudulla pääsee minä päivänä vaan iltarasteille tai kiintorasteille harjoittelemaan. Mirjami päätti pari viikkoa sitten osallistua seitsenhenkiseen joukkueeseen, Jukolan viestiin. Mirjami on Jukolassa ensikertalainen, aiemmat yritykset osallistua kariutuivat ja kisoja seurattiin lopulta synnytysosastolta, television välityksellä!
Jukolan viesti järjestetään tänä vuonna Joensuussa, 17.-18. kesäkuuta. Ensi vuonna Jukolan viesti juostaan Hollollassa.
Tuliko sinullekin yllättävä pyyntö suunnistusjoukkueeseen? Jos monen muun tavoin lähtee Jukolaan aloittelijana ja lyhyellä varoitusajalla, ei kannata pelästyä seitsenpäisen joukkueen verrattain pitkiä osuuksia. Hyvä peruskunto vaaditaan, mutta muuten olennaista on kuitenkin löytää rento, rauhallinen ja hauskalta tuntuva suunnistus. Harjoituksissa, iltarasteilla kannattaa edetä lyhyistä pidempiin ja helpommista vaikeampiin maastoihin. Kartalla pysyminen on kaikkein tärkein asia, vauhtia tulee ajan ja varmuuden kanssa lisää. Mirjamin joukkuetoveri on omaksunut innovatiivisen tavan harjoitella, hän lähtee lenkille Aku Ankkaa lukien – siinä harjaantuu samanaikaisessa jalanliikkeen ja lukemisen koordinoinnissa!
Suunnistukseen tarvitset kompassin ja napakat maastolenkkarit tai nastalenkkarit. Molemmissa on tavallisiin lenkkareihin verrattuna parempi pito ja tuki metsän vaihtelevilla ja yllätyksiä tarjoavilla alustoilla. Ne eivät myöskään kastu samalla tavalla litimäräksi vaan hylkivät ja päästävät sisään joutuneen veden pois. Jos hankkii vielä muutaman karttamuovin ja läjän tukevia sukkia niin tärkeimmät varusteet ovat kasassa. Kunnon suunnistuskompassiin, jossa on varmatoiminen neula, kannattaa satsata kun tietää suunnistuskärpäsen iskeneen.
Suunnistus on suosittua! Paloheinän iltarasteja järjestävä Helsingin suunnistajat kertoivat lähtökuopilla, että ajanottoon tarvittavia emit-laitteita otetaan aina mukaan noin 100 kappaletta. Kokeneimmilla suunnistajilla on usein oma laite. Maanantai-iltana laitteet hupenivat hetkessä metsään, ja jos mielii ottamaan aikaa, täytyy odottaa, että metsästä vapautuu seuraava laite.
Suunnistamisen lomassa voi ihailla heräilevää luontoa, mutta liikkumisessa on syytä huomioida tietyt turvallisuustekijät. Katso mihin astut, vaikka vauhtia piisaisikin. Kun haen yksin kiintorasteja syrjäisemmässä maastossa, kerron aina kaverille, minne menin ja otan puhelimen mukaan esimerkiksi hihataskuun tai spibeltiin. Varaan myös riittävästi aikaa että ehdin ajoissa, ennen pimeän tuloa pois metsästä vaikka suunnistus venyisikin pitkäksi. Pimeässä suunnistamiseen tarvitaan kunnollinen otsalamppu. Aurinkoisena päivänä kyyt tulevat loikoilemaan kuumille kallioille – tömistely ja äänen pitäminen saa kyyt luikertelemaan sivuun!
Suunnistukseen liittyy tietty kriittinen, mutta positiivinen itsetutkiskelu – missä kohtaa oma keskittyminen herpaantuu, pieni paniikki iskee tai epätietoisuudesta nouseva väärä itsevarmuus saa vallan? Kannattaa ottaa alusta alkaen rauhallisesti, hakea hyvää fiilistä, eikä pelätä epäonnistumisia tai turhautua niistä.
Pysähdy hetkeksi rastille (älä kuitenkaan tuki leimauspistettä) ja suunnittele seuraava rastivälin kulku. Onko suorin reitti nopein vai onko “linnuntien” varrella jyrkänteitä tai vaikeakulkuista maastoa, pääseekö polkuja, ojan vartta tai tasaista maastoa pitkin nopeammin? Mitä maastonmuotoja ja maamerkkejä pystyt tunnistamaan reitin varrelta pysyäksesi kartalla? Tutki erityisen tarkkaan rastia ympäröivä maasto ja tunnisteet kartalta ja mieti miten ja mistä suunnasta lähestyt rastia, jotta havaitset sen helpoiten. Huomioi mittakaava, joka on suunnistuskartoissa yleensä 1:10000. Tällöin yksi senttimetri kartalla vastaa sataa metriä maastossa ja hyvin karkeasti sataa hölkkäaskelta tasaisella maalla.
Resepti onnistumiseen on helppo: Ota rauhallisesti, muista hengittää ja nauti!
Katso videolta kuinka kompassilla otetaan suunta.
Tervetuloa 365 Klubin retkille oppimaan retkeilytaitoja!
Ilmainen 365 Klubi tarjoaa upeiden etujen lisäksi myös paljon tapahtumia ympäri Suomen. Klubi-illoissa ja retkillä pääset oppimaan retkeilytaitoja ja itse kokeilemaan esimerkiksi suunnistusta, nuotion sytytystä tai ensiapua! 365 Klubiin liittyminen on ilmaista ja useimmat tapahtumat ovat myös ilmaisia. Tervetuloa mukaan aktiiviseen yhteisöön! Katso kaikki tapahtumat