Haimme Instagramissa ja Facebookissa 365-klubin jäseniä testaajiksi The North Facen polkujuoksukengille. Monista innokkaista hakijoista Christer valikoitui yhdeksi testaajaksi. Hän testasi kenkiä noin kuukauden ajan ja tässä on hänen loppuraporttinsa muuttamattomana. Katso myös Natalian raportti naisten kengistä »
Olen keski-iän kynnyksellä oleva sisäisen viestinnän asiantuntija. Koska työni on pitkälti istuvaa työtä toimistolla, kuntoilu on minulle tärkeää jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. Pari vuotta sitten ilmoittauduin, työkaverin yllyttämänä, juoksutapahtumaan ja sitä varten piti tietenkin treenata (noh, tapahtumaa ei järjestetty koska korona, mutta juoksusta tuli oma harrastus).
Viime kesänä päädyin kokeilemaan polkujuoksua, kun paikallinen urheiluyhdistys järjesti ohjatut harjoitukset mattimeikäläisille. Oli mielestäni mukavaa vaihtelua maantiejuoksulle, ja nykyään pyrin harrastamaan molempia.
Kun sain tiedon että minut oli valittu kokeilemaan The North Facen polkujuoksukenkiä olin positiivisesti yllättynyt. Siinä mielessä kyseinen tuotemerkki ei ollut mikään tuntemattomuus, koska valmistajan ulkoiluvaatteet ovat tulleet tutuksi. Kengistä ei ollut aikaisempaa kokemusta, joten avoimin mielin lähdin kokeilujaksoon.
Vectiv Enduris II testissä
Ensimmäinen pari, joka meni testiin, oli Vectiv Enduris II. Kun avasin kenkälaatikon, ensimmäinen asia mitä huomasin oli pirteä väri (useimmiten miesten kengät ovat tummempaa skaalaa).
Jalkaan sovittaessa kengät istuivat tosi hyvin ja tuntuivat mukavalta, painoa löytyy näissä kengissä hieman enemmän kun tähän asti käytössä olleet, mutta se ei menoa haittaa.
Ensimmäisen juoksulenkin aikana kengät tuntuivat tukevilta ja pohjan kaareva muoto antaa askeleelle rullaavan liikkeen, mikä voi olla hyödyksi maastossa (toki kovalla alustalla tuntui hieman kummalliselta). Muutoin lenkki sujui vaivattomasti ja tuntui että kyseessä on hyvin suunniteltu kenkä. Koska kelit alkoivat olemaan keväisiä, niin myös meno metsässä oli suhteellisen märkää, ja sen kyllä huomasi myös jaloissa. Näissä kengissä nimittäin ei ole vettä hylkivää kalvoa, joten jalat kyllä kastuu.
Toisaalta tilanne on sama kun katsoo muiden valmistajien kenkiä samassa hintaluokassa, ja ottaen huomioon että polkujuoksu, ainakin omalta osalta, sijoittuu kesään ja kuivempiin keleihin, niin tähän yksityiskohtaan takertuminen olisi vain nipottelua.
Jos yllä olevaa jaarittelua vedetään yhteen, niin kyseessä on todella mukavat ja toimivat maastojuoksukengät ja näille tulee varmasti kertymään kilometrejä nyt kesän harjoituksien yhteydessä.
Flight Vectiv testissä
The North Face kenkätestiini kuului kaksi eri mallia. Toinen niistä oli Flight Vectiv. Kun tämän kenkäparin laatikkoa avasin, huomasin heti, että kyseessä aivan eri kengät kuin edellinen malli, Vectiv Enduris II.
Yksi ero on paino. Flight-malli on kevyempi kuin Enduris. Tieteellinen kokeilu keittiövaa’alla näytti, että Flight-kengissä painoa on noin 40 grammaa vähemmän. Ero on pieni, mutta sen kyllä tuntee, kun sovittaa jalkaan. Malli on myös huomattavasti sirompi, mutta ei mitenkään kapea. Istuvuus on todella mukava, ja varpaiden kohdalla on tarpeeksi väljää eteenpäinkin.
Omalla kohdalla iso plussa oli myös geelimäinen kantakuppi. Se tukee kantapäätä ja pitää sen hyvin paikoillaan. Olen joskus käyttänyt kenkiä, joissa perusrakenne on sama, mutta ilman kantakuppia, jolloin ongelmana on ollut kantapään ”hölskyminen” juoksun aikana ja tuloksena hiertymät. Tässä mallissa välttyi siitä tuskasta.
Juokseminen Flight-kengillä sujuu vaivattomasti. Kenkien paino ja mesh-rakenne antavat keveyttä. Näissä kengissä pohja ei ole yhtä kaareva kuin Enduris, joten askel ei rullaa samalla tavalla. Sen sijaan Flight-kenkien pohjasta löytyvä hiilikuitulevy luo napakkaan askeleen, melkein kuin se pakottaisi kengät eteenpäin. Ainakin omalla kohdalla huomasin että se lisäsi juoksuvauhtia.
Flight-mallia testatessa kelit olivat lämpenet jo sen verran että lumipeite metsissä ei enää kantanut yhtä hyvin, joten varsinaisia maastokilometrejä tuli kerättyä hieman vähemmän ja jouduin paikkaamaan juoksemalla sorateillä (mitä voi kyllä verrata maastojuoksuun ottaen huomioon maaseudun sorateiden kunnon keväällä).
Yhteenvetona voin todeta että näistäkin kengistä sai todella hyvän kuvan, ja tulevat kyllä toimimaan omalla osalla vakiokenkinä pidemmille maastojuoksuille jossa kevyt mutta tukeva rakenne tulee tarpeen.