BLOGI, VINKIT ULKOILIJALLE

Mikä takki on se oikea?

Down, soft shell, hard shell, kuori, G-1000, ultrakevyt, windstopper, GoreTex, vedenpitävä, hengittävä. Siinä vain muutama termi, joihin törmää uutta takkia miettiessä. Ja kun menet ulkoilukauppaan katselemaan sopivaa, malleja tulee vastaan miljoona, jokainen omine yksityiskohtineen, mistä pitäisi sitten alkaa valitsemaan. Uuden takin hankinta pitkästä aikaa voi tuntua salatieteeltä. Outdoor-vaatteiden ominaisuudet kehittyvät huimaa vauhtia ja tekniset ratkaisut menevät koko ajan pidemmälle. Laadun ja toimivuuden ollessa huippuluokkaa ostajalla menee helposti sormi suuhun päivittäessään uutta päälle pantavaa syksyn kynnyksellä. Muutamalla vinkillä pääsee kuitenkin jo hyvin alkuun.

Kun on päättänyt hankkia uuden takin, tärkeintä on ensin miettiä sen funktio: mihin ja millaisissa oloissa takkia aikoo käyttää. Että ostaako itselleen uutta pyöräilytakkia työmatkalle, polkujuoksutakkia metsään vaiko ehkä paksumpaa syysiltojen lämmittäjää terassille. Jokaiseen lajiin ja hetkeen on nykyään olemassa ratkaisunsa ja niiden kautta on hyvä lähteä hakemaan sitä omaa kompromissiaan. Kukaan ei halua polkea sateessa kevytuntsikassa eikä nauttia aurinkoisista aamuista hiostavassa kuoritakissa.

 Kuoritakki talvella

Kuoritakki talvella

Nopeasti tiivistettynä voisi todeta, että untuvatakkia ei käytetä koskaan urheiluun, kuoritakki säästetään talveen, sateeseen ja kosteaan, soft shell on paras liikuntaan viileässä ja G-1000 lienee paras perinteiseen eräilyyn ja metsässä rämpimiseen, jos nyt hieman mutkia oikaistaan.

Sitten kun funktio on tiedossa, voi alkaa keskittyä materiaaliin. Kuoritakissa ei kannata lämpimillä keleillä vaeltaa, joten olisikohan soft shell silloin parempi? Merellä tuulee, olisiko siellä sitten kuitenkin windstopperi? Tai kompromissina se G-1000? Jokaisella materiaalilla on oma tarkoituksensa. Gore-kalvo pitää vettä, mutta hengittää huonommin. Soft shell hylkii vettä ja hengittää huomattavasti paremmin. Untsikkaa ei kannata muodista huolimatta syyssateilla pitää ja päästää kastumaan, sen ominaisuudet lakkaavat toimimasta. Primaloft sen sijaan toimii märkänäkin, mutta painaa sitten taas enemmän. Kaikkea löytyy, joten tässä kohtaa on parasta mennä sinne kauppaan kyselemään ja hypistelemään. Takkien hypistely sitä paitsi empiirisen tutkimukseni mukaan lisää onnellisuutta. Etenkin Patagonian Nano Airien.

Teemu tuulitakki päällä vuoren huipulla

Teemu rinteessä softshell-takki päällä

Materiaalin valinnan jälkeen voi sitten alkaa tutkimaan yksityiskohtia. Pitääkö hupun alle mahtua kypärä, vai riittääkö pipo? Tarvitseeko huppua ollenkaan tai tarvitseeko siinä ainakaan olla lippaa? Vyötärö- ja hihakiristykset, onko niitä? Millaiset taskut ovat, onko hyvät vetoketjut, onko niiden saumat liimattu? Detaljit usein maksavat, mutta toisaalta myös palkitsevat, ne ovat kuin se viimeinen silaus Damien Hirstin korallissa.

Itse mietin lisäksi aina myös pakkautuvuutta ja painoa. Jos ultrakevyen takin saa tungettua housuntaskuun, sitä parempi. Tai vähintään repun ylätaskuun, paras takki on nimittäin aina se, joka kulkee myös mukana, kun sitä tarvitsee. Hölmömpikin tosin ymmärtää, että painon edessä joutuu tinkimään yleensä muista ominaisuuksista, tai sitten ainakin luottokortilla pitää ostaessa olla katetta, kevyt, tekninen ja halpa kun eivät kaikki mahdu samaan lauseeseen.

Oikein valittu takki on pitkäikäinen ostos. Sen hankintaan kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa (ja rahaa), koska hyvän takin kanssa voi elää vuosikausia kun sen kerralla valitsee oikein. Elämme kertakäyttökulttuurissa, jossa t-paitaa pidetään päällä keskimäärin jotakuinkin viisi kertaa ennen kuin se heitetään pois, mutta haluaisin ajatella, että me outdoor-ihmiset emme moiseen syyllisty. Varmistamalla, että ostamme laadukasta ja pitämällä hankinnoistamme hyvän huolen, voimme jokainen tehdä pienen teon ympäristön puolesta. Kaikki Partioaitassa myytävät takit ovat sekä eettisesti, että ekologisesti tuotettuja ja varmistamalla takkimme laadun ympäristötekomme on jo askelen verran isompi.

Sitten on vielä tietenkin se ulkonäkö ja takin väri. Niihin kiinnitän huomiota viimeisenä. En ikinä ensimmäisenä.

Lisää vinkkejä takin valintaan

Erilaiset käyttötarpeet ovat oleellinen osa takin valinnassa. Takin valinta -oppaasta löydät lajikohtaisia asioita, joita huomioida takin valinnassa.

Takin valinta

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 48 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vinkit ulkoilijalle"