BLOGI, VAELLUS, VINKIT ULKOILIJALLE

Minkä kokoinen rinkka on oikea?

Kesä on täällä ja vaelluskausi on jo kovaa vauhtia käynnissä pitkin pohjolaa. Itse valmistaudun parhaillaan 365 Klubin reissuihin Kebnekaiselle, Islannin Laugavegurille ja Sarekiin sekä omaan Mont Blancin uusintayritykseeni. Se on mukava kutina kengänpohjissa, kun tietää, että kilo- ja nousumetrejä on taas lähikuukausina edessä.

Järjestän aina ennen Klubin vaelluksia ennakkotapaamisen osallistujien kesken, missä kaikki pääsevät tapaamaan toisensa sekä esittämään mahdollisia kysymyksiä kahvin äärellä. Tapaamisten tarkoitus on saada kasvot mukaanlähtijöille ja ne helpottavat aina vaelluksien aloittamista kohteessa, kun jää on jo murrettu etukäteen. Ne ovat tärkeä osa valmistautumista.

 Noissa tapaamisissa, varusteista keskusteltaessa, joka kerta joku kysyy, että minkä kokoisella rinkalla olen lähdössä liikenteeseen. Se on vähän sama kuin kysyisi, että minkä kokoisissa kengissä ajattelit tänä vuonna lähteä?

Rinkkani on juuri sellainen kuin se on. Se on minulle sopiva ja se on vaelluksilla paras ystäväni. Se on the one varuste, jonka kanssa pitää olla hyvissä väleissä, rinkka on se tyyppi, jonka kanssa tulen liikkumaan koko pitkän matkan tietäen, että vaikka riitelisimmekin välillä, en pääse siitä eroon ennen kuin matka on kuljettu päätökseensä. Kuten todettu, rinkka on vähän kuin ystävä, jonka kanssa pitää voida riidellä tietäen, ettei välit mene siitä poikki, vaikka vähän toisillemme välillä mökötämmekin.

Rinkka talvivaellukselle

Mikä reppu Mont Blancille?

Rinkka on kenkien ohessa tärkein varusteostos harrastusta aloittaessa ja sen hankintaan kannattaakin suhtautua asian vaativalla vakavuudella. Muista: olet juuri hankkimassa uutta ystävää!

Kantolaitetta ei missään nimessä saa tilata mistään postimyynnistä, jos ei tiedä tarkasti mitä on ostamassa. Rinkka on syytä aina tavata kasvokkain ennen ostoa. Pitää varmistaa, että se on juuri se, jota etsit. Toiset tykkää isoista, toiset pienistä, jotkut mustista ja jotkut valkoisista, mitään yhdenlaista totuttaa ei rinkan valintaan ole. Muuta kuin, että siinä pitää pystyä kaikki varusteensa kantamaan loppuun asti ja että sen pitää istua ja tuntua hyvältä selässä. Meitä ihmisiä on niin eri mallisia ja kokoisia, että jokaisen selkään menee erilainen vehje. En tiedä kumpi on tukalamman näköistä, liian iso rinkka suhteessa kantajaan, vaiko liian pieni pikkureppu isolla miehellä, jossa lantiovyö on lähempänä kainaloa. Kaikenlaisia on nähty ja onnea matkaan toivotettu. Se oikea löytyy parhaiten menemällä erikoisliikkeeseen ja kysymällä myyjältä apua, jonka jälkeen testaamalla (aina myös painojen kanssa) alkaa päästä lähelle totuutta.

Sitten kun se itselle oikea rinkka löytyy, se pitää opetella pakkaamaan (rinkan pakkausohjeet). Tämä on rinkan ja sen kantajan tuoreen suhteen tärkein kulmakivi! Rinkkaa pakatessa pätee yksi universaali totuus: Jos ostaa 100-litraisen rinkan, silloin pakkaa sata litraa tavaraa mukaan. 

Mitä isompi kantolaite olohuoneen lattialla ammottava suu auki tavaraa sisuksiinsa imee, sitä enemmän sitä kamaa vaellukselle tuppaa mukaan lähtemään. Yleensä vähemmälläkin pärjäisi. Jos varusteita nielee esimerkiksi vain 50-litrainen reppu, joutuu mukaan otettavaa suunnittelemaan aivan eri tavalla, mikä helpottaa tulevaa vaellusurakkaa melkoisesti. Kannattaa siispä ensin selvittää oman varustuksen tarve ja sen pohjalta alkaa sitten rinkkaa ostamaan, ei toisin päin. On huomattavasti helpompaa pakata pieneen rinkkaan enemmän kamaa kuin isoon rinkkaan vähemmän. Itse survoin juuri viime viikolla 35-litraiseen pikkurinkkaan Ranskan lomaviikon varusteiden sekaan yhdet paikan päältä ostetut ylävuorikengät paluumatkalle kotiin. Repussa oli vähintään 45 litraa tavaraa ja hyvin meni! Olen ollut myös vaelluksella, missä kaverini pelkkä ruokakassi oli painavampi kuin minun koko rinkkani.

Toinen vinkki, jota toistelen, on se, että kun luulee saaneensa kasaan kaikki vaellukselle tarvittavat varusteet ja levittää ne olohuoneen lattialle, niin ennen pakkaamista kannattaa poistaa niistä puolet. Sitten kun jäljellä on enää toinen puolikas, poistaa siitäkin vielä puolet, niin alkaa olla lähellä sitä, mitä oikeasti mukaan tarvitsee. Yleisin virhe ensimmäisille vaelluksille lähtiessä on se, että pakkaa aivan liikaa. Ja jos rinkan on sen ensimmäisen suunnitellun varustemäärän pohjalta hankkinut, se osoittautuu todennäköisesti liian isoksi. Ainakin viimeistään muutaman vaelluksen jälkeen, kun kokemuksen kautta huomaa, että puolet oli turhaa. Pakatessa onkin hyvä muistaa, että ihmiset vaeltavat tuhansia kilometrejä 50-litraisilla rinkoilla, sinä pärjäät siis todennäköisesti viikon samalla.

Varusteet lattialla pakkaamista varten

 Kaiken kaikkiaan pakkaaminen on taitolaji, johon harjaantuu sitä tekemällä ja siihen kannattaa satsata aikaa ja efforttia.

Vaelluksella rinkka alkaa aina tuntumaan jossain vaiheessa epämiellyttävältä. Siihenkin kannattaa varautua. Oli siellä uudessa parhaassa ystävässäsi kamaa liikaa tai liian vähän, yleensä viimeistään parin päivän jälkeen välit sen kanssa alkavat joka tapauksessa rakoilemaan. Minulla käy aina niin, että kolmospäivänä rinkkaa selkään heittäessä se tuntuu pahimmalta. Sitä miettii, että tämähän vain painaa päivä päivältä enemmän ja tuntuu pahemmalta koko ajan, vaikka mitä tekisi. Sitä ei jotenkin saa kipeiden hartioiden ja selän kanssa sopimaan mitenkään, ei vaikka kuinka viilekkeitä löysäilee ja kiristelee ja ties mitä koittaa trimmata. Painavimmat ruuatkin tulee yleensä syötyä alkupäivinsä, silti rinkka ei kevene, eikä vain tunnu hyvältä. Silloin pitää muistaa, että vika ei yleensä ole rinkassa vaan kehossa, joka alkushokin jälkeen alkaa hiljalleen mukautua vaellukseen, painoon, rasitukseen ja rytmiin. Alkuinnostuksen jälkeen siihen menee pari päivää, kun kone oikeasti käynnistyy ja vasta sen jälkeen sitä alkaa kulkemaan melko automaatiolla. Siitä eteenpäin vaellus onkin sitten parhaimmillaan!

Vielä siihen kysymykseen: Vastaukseni on aina, että rinkkani koko on sopiva ja jokaisella se tarkoittaa eri asiaa. Koska, kuten niin monen muunkin asian kohdalla, oikeasti rinkan koolla ei ole väliä, ainoastaan sillä, miten sitä käyttää.

Sarek vaelluksella

—-

365 Klubin rinkantestauskiertue saa jatkoa syksyllä!

365 Klubin rinkan testauskiertue jatkuu syksyllä myymäläpaikkakunnillamme. Retkellä pääset kokeilemaan rinkkoja painojen kanssa. Teemme parin kilometrin kävelylenkin, jolloin saat hyvän tuntuman rinkan kanto-ominaisuuksista ja löydät ammattitaitoisten myyjiemme avulla sinulle sopivimman ja parhaimman rinkan. Liittymällä ilmaiseen 365 Klubiin voit osallistua rinkan testausretkelle ja muihin 365 Klubin tapahtumiin. Liity myös uutiskirjeen tilaajaksi, jolloin saat helpoiten tiedon paikkakuntasi tapahtumista! Kiertueen aikataulu julkaistaan loppukesästä.

Liity 365 Klubiin!

Oppaista lisätietoa rinkan valinnasta ja käytöstä

Rinkan valinta

Rinkan pakkaus

Pakkauslistoja retkille ja vaelluksille

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 48 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Vaellus, Vinkit ulkoilijalle"