Pyöräretkeily (eng. Bicycle Touring) perustuu omavaraiseen, seikkailuhenkiseen matkantekoon pyörän selässä. Kaikki tarvittavat varusteet kannetaan pyörän päällä ja riippumattomuus julkisesta liikenteestä takaakin aivan uudenlaisen vapauden matkustaa ilman liiallisia aikatauluja. Reissujen pituudet vaihtelevat usein muutamasta päivästä jopa kuukausiin. Maailmalta löytyy myös esimerkkejä vuosiakin kestäneistä pyörämatkoista.
Telttailu on otollinen tapa yöpyä pyöräretkeilyssä sillä päivämatkat (km) eivät ole aina saavutettavissa olosuhteista riippuen. Väsymyksen iskiessä on huomattavasti helpompaa laittaa teltta pystyyn sopivalle paikalle, kuin lähteä pimeällä polkemaan muun liikenteen sekaan.
Tapoja toteuttaa tätä vapauden muotoa löytyy varmasti yhtä monta kuin on pyöriä maailmassa. Tapasi matkustaa pyörällä on täysin sinun omista valinnoista kiinni, mutta on silti hyvä muistaa perusasiat.
Tässä lista asioista, mitä on hyvä miettiä valmistautuessa pyörämatkallesi.
Pyörä ja varustelaukut
Oikean pyörän valinta on oleellinen osa pyöräretkeilyä, mutta aloittamaiseen kelpaa lähes kaikki pyörät. Pyörän kestävyys ja hyvä ajoasento lisäävät toki matkasi mukavuutta. Pidemmillä matkoilla korostuvat pyöräsi ominaisuudet, sillä ajoaikaa kertyy parissakin viikossa jo kiitettävä määrä. Mikäli kiinnostuksesi lajia kohtaan kasvaa enemmän, suosittelen ostamaan tähän käyttötarkoitukseen suunnitellun pyörän, eli touring-pyörän.
Varusteet kuljetetaan vedenpitävissä pyörälaukuissa, jotka voidaan kiinnittää ympäri pyörää. Etu- ja takatarakat ovat oivallisia paikkoja, joihin pyörälaukut saadaan asetettua. Näin saadaan varusteiden paino jaettua tasaisesti pitkin pyörän pituutta. Lisäksi markkinoilta löytyy myös monenlaisia satulatankoon ja sarviin kiinnitettäviä laukkuja.
Vaatetus ja majoitus
Vaatetus pyöräretkeilyssä jakautuu kahteen kategoriaan: pyöräilyvaatetus ja leiriytymisvaatetus.
Pyöräillessä on hyvä käyttää kevyitä, mutta suojaavia vaatteita. Tulet luultavasti kokemaan auringonpaahdetta, sadetta ja tuulta. Varaudu siis asianmukaisesti kaikkiin näihin sääolosuhteisiin.
Lämpimällä kelillä olen käyttänyt ohuita merinovillaisia t-paitoja kuten Icebreaker Cool-Lite. Näiden käyttökokemuksista lisää blogissa. Norrona Fjörå dr1 joustava ja vedenpitävä pyöräilyasu on mitä mainioin tapa suojautua sateelta ja silti säilyttää liikkuvuus, toisin kuin monien jäykkätekstiilisten Gore-Tex-asujen kanssa. Pehmustetut pyöräilyshortsit ehkäisevät myös pahimpia satulan aiheuttamia hiertymiä.
Leiriytymistä varten on hyvä varata lämpimiä ja kuivia vaatteita, jotka on mukava laittaa päälle pitkän päivän jälkeen.
Telttaa valittaessa on hyvä huomioida teltan paino. Vaikka pyörän päälle saa helposti pakattua paljon varusteita, rasittaa liiallinen paino kehoasi ja pyörääsi pidemmän päälle. Muista aina pakata varusteet painoltaan tasaisesti pitkin pyörän pituutta.
Huolto
Ota mukaan pyörän huoltamista varten työkaluja. Yleisin matkan keskeyttäjä onkin kumin puhkeaminen. Varaudu tähän kuminpaikkausvälineillä. On hyvä ottaa myös mukaan varasisäkumit, sillä paikan kiinnittäminen ei aina onnistu odotetulla tavalla. Pistosuojatut ulkorenkaat ovat myös täysin rahansa arvoinen sijoitus. Älä missään nimessä unohda pumppua! Pidemmällä pyöräreissulla on myös hyvä harjoitella pyörän perushuoltotoimenpiteet
Keho tarvitsee myös huoltoa, sillä pyöräillessä pitkiä matkoja kulutat paljon energiaa. Muista siis syödä ja juoda tasaisin väliajoin.
Reitin suunnittelu
Reittiä suunniteltaessa on hyvä huomioida kuinka vilkkaasti liikennöityjä tiet ovat. Suurin riski pyöräretkeilyssä on muu liikenne, sillä joudut usein pyöräilemään maanteiden pintareillä. Maaseutujen läpi kulkevat reitit ovat usein huomattavasti vähemmän liikennöityjä ja takaavat usein mielekkäämmät maisemat.
Kunto ja jaksaminen
Pyörämatkailua varten ei tarvitse olla Tour de France –kunnossa, vaan hyvä peruskunto auttaa jaksamaan. On suositeltavaa nostaa peruskuntoa ennen reissua, kokemus tulee sitä kautta olemaan mieluisampi. Pyri pitämään leppoisan vauhdikas tahti, jota jaksat ylläpitää pidemmän matkan. Huomioi, että pieni vauhdintiputus saattaa vaikuttaa huomattavasti jaksamiseesi. Pidemmillä reissulla tulee myös varata tarpeeksi aikaa välipäiville ja lyhyille päiville, jotta kroppasi ehtii palautua.
Ensiapu ja varautuminen pahimpaan
Reissussa myös sattuu ja tapahtuu, ja perus kaatumisien varalle on hyvä varautua kunnollisen ensiapuvarustuksen turvin. Muista, että täyteen lastattu pyörä käyttäytyy hyvin erilaisesti osuessasi kuoppaan kuin normaalisti.
Pyöräilykypärät ovat kehittyneet huimasti viime vuosikymmenellä ja on suositeltavaa satsata kypärään hieman enemmän rahaa eikä lähteä lapsuuden Jofalla liikenteeseen. Pyöräilypeili on myös arvokas apuväline muun liikenteen huomioimisessa.
Varmista etukäteen, mitä matkavakuutuksesi kattaa. Katso kaikki matkailijan oppaat »
Varustelista
Esimerkkilistaus varusteista, joita otin mukaan kuukauden mittaiselle pyöräretkelle Eurooppaan.
Pyörä:
- Pistosuojatut ulkokumit
- Varasisäkumit
- Peili
- Tarakka, mielellään eteen ja taakse
- Pyörälaukut
- Työkaluja pyörän korjaamiseen
- Ketjuöljy
- Pumppu
- Taka- ja etuvalo
- Renkaanpaikkaussetti
- Kypärä
- Ensiapulaukku ja lääkkeet
Muut varusteet:
- Aurinkolasit
- Biohajoava pesuaine
- Ruokailutarvikkeet, keittimet, kattilat jne.
- Tulentekovälineet
- Kengät pyöräilyä varten
- Otsavalo
- Taukokengät
- Teltta
- Makuupussi
- Makuupussin sisälakana
- Navigointilaite (käsiGPS tai puhelimen offline-kartat)
- Vara-akku
- Vesileili tai -pullo
- Juomarakko
Vaatteet:
- Shortsit
- Merinovillaisia sukkia ja boxereita
- Lämmin paita
- Lämpimät housut
- Välikerrasto
- Kevytuntuvatakki
- Tuulenpitävä takki
- Kuorivaatteet. Mielellään kevyet ja joustavat.
- Auringolta suojaava hattu
- Pyöräilyshortsit
- T-paitoja merinovilla
- Muutama tekninen t-paita
Mathias, Jumbon myymälä.