BLOGI, TALVIRETKEILY, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Talvikaasu tekee kaasukeittimestä talviyhteensopivan

Sääennuste lupaili liki -30 °C pakkasia tänne Kuopion korkeudelle. Ensimmäisenä juolahti mieleeni joidenkin varusteiden kokeileminen normaalia kylmemmässä kelissä. Elohopea ei ihan ennusteiden mukaisesti laskenut, mutta saatiin kuitenkin ihan kelpo pakkaset, joten päätin kokeilla kaasukeittimiä.

Kaasukeittimien ongelmana on yleensä pidetty niiden pakkaskestävyyttä. Ongelmia on ennen tuottanut kaasun huono kaasuuntuminen pakkasessa, mutta tähän on nykyään ratkaisu. Kaasulla toimiviin retkikeittimiin suunniteltu Primus Winter Gas -talvikaasu on propaanin ja isobutaanin sekoitus. Lisäksi kaasupullo on varustettu Vapor Mesh -sisäpinnalla, joka auttaa kaasua kaasuuntumaan myös kylmissä olosuhteissa. Winter Gasin luvataan toimivan jopa -22 °C pakkasessa aina kaasupullon loppuun asti.

Primus Winter Gas -talvikaasu toimii jopa -22 °C pakkasessa

Primus Winter Gas -talvikaasu toimii jopa -22 °C pakkasessa.

Winter Gas -talvikaasun ansiosta kaasukeittimellä on helppo keittää esimerkiksi vettä retkiruokiin,  kupillinen kuumaa juomaa tai paistaa makkaroita myös kylmässä talviretkellä. Perinteiseen retkikaasuun verrattuna ero on suuri. Eroihin löytyy kellotettuja mittauksia internetistä, esim. Hiking In Finland –blogissa. Itse en ole aikaa sen tarkempaa mitannut. Lue tarkemmin Primuksen eri kaasuista.

Kävin kuitenkin kokeilemassa talvikaasua, kun kelit olivat mukavasti pakkasella. -20 °C pakkasessa kaasu toimi oikein hyvin. Kaasupullo oli suoraan lumessa.

Tässä Primus Winter Gas palaa -20 °C pakkasessa

Tässä Primus Winter Gas palaa -20 °C pakkasessa.

Pidä kaasu lämpimässä ja keitä tuulelta suojassa

Talviretkellä, jos pakkanen painuu oikein alas ja aletaan toimimaan kaasun käyttölämpötilojen rajoilla, on hyvä pitää kaasua hetki ennen käyttöä takin sisällä, jotta kaasupullo lämpenisi. Itse keittäminen kannattaa tehdä aina tuulelta suojassa ja samalla suojata tuulelta myös kaasupullo. Kaasupulloon kohdistuva tuuli laskee tietenkin myös kaasun lämpötilaa. Tuuli puhaltaa lämpöä pois ja heikentää tehoa huomattavasti, joten keittoaikaa pitenee ja kaasun kulutus kasvaa.

Mikäli kaasupullon kaasuuntumisen kanssa tulee ongelmia kovilla pakkasilla, niin kaasupullon voi kääntää myös ylösalaisin. Ylösalaisin käännettynä kylmettynyt kaasu saadaan vielä ulos ainakin hetken aikaa.

Kaasun kulutukseen vaikuttavat lämpötila sekä tuuli, joten nämä tekijät kannattaa ottaa huomioon retkeillessä talvella. Etenkin pitkällä vaelluksella nämä asiat nousevat entistäkin isompaan rooliin. Pitkälle talvivaellukselle on turvallisempi ja varmempi vaihtoehto monipolttoainekeitin, jossa voi polttaa niin kaasua kuin bensiiniä. Bensiini ei hyydy kovilla pakkasillakaan ja on siten varma valinta, jos lämpötilat putoavat alle -30 °C.

Tex-Mex-makkarasnack – vaihtoehto nuotiomakkaroille

Makkarat voi vaihtoehtoisesti paistaa myös retkikeittimellä

Makkarat voi vaihtoehtoisesti paistaa myös retkikeittimellä.

Aina ei ole mahdollisuutta nuotiolle, joten makkarat voi toki paistaa retkikeittimelläkin. Talvikaasun ansiosta makkarasiivujen paistaminen pakkasessa ei ole suinkaan ongelma.

Siivuta maukas makkara ja paista siivut kuumalla pannulla. Asettele ruissipsit lautaselle. Laita makkaran siivu ruissipsin päälle ja lisää päälle lusikallinen salsaa tai tacokastiketta. Lisää lopuksi nokare sinihomejuustoa salsan päälle.

Vinkki: valkosipulin ystävä voi lisätä kotoa lähtiessä hienonnettua valkosipulia valmiin salsan joukkoon maustumaan. Talviretkellä salsa voi jäätyä, mutta se on helppo sulattaa kaasukeittimessä.

Näin helppoa on tehdä hauska lounas, jota on mukava popsia talviretken lomassa.

Tex-Mex-makkarasnack

Tex-Mex-makkarasnack.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja


+ 9 kirjoitusta kategoriassa " Blogi, Talviretkeily, Tuotetestit ja -vinkit"